Ροδόχρους ακμή – αιτίες, τύποι, θεραπεία

rodoxrous-akmi

Αν παρατηρήσετε ότι μετά από μια απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, έντονο στρες, κατανάλωση αλκοόλ ή καυτερών τροφών, έχετε ερυθρότητα σε περιοχές του προσώπου, του λαιμού και του τραχήλου, μπορεί να πάσχετε από ροδόχρους ακμή, ειδικά αν τα συμπτώματα από βραχύβια γίνονται πιο παρατεταμένα και συνοδεύονται από κνησμό.

Τι είναι η ροδόχρους ακμή;

Σε όλο τον κόσμο, τα άτομα που πάσχουν από τη χρόνια δερματική νόσο ροδόχρους ακμή ανέρχονται σε εκατομμύρια. Είναι γνωστό ότι προσβάλλει άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών, με υπεροχή των γυναικών και των ατόμων με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.

Η νόσος της ροδόχρου ακμής εκδηλώνεται με ερυθρότητα του δέρματος κυρίως στο πρόσωπο και το ντεκολτέ. Στην επιφάνεια του δέρματος εμφανίζονται διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία και συχνά παρατηρούνται κόκκινες βλατίδες με πυώδες έκκριμα. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται κάψιμο και τσίμπημα στις πληγείσες περιοχές. Ακόμη και τα μάτια μπορεί να επηρεαστούν και τα παράπονα εδώ είναι δάκρυα, τσιμπήματα, ερεθισμός από το φως.

Δείτε επίσης:  Έκθεση με πραγματικά ανθρώπινα σώματα σε «πλαστινοποίηση» για πρώτη φορά στην Αθήνα

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για το τι προκαλεί τη ροδόχρου ακμή, αλλά επισημαίνουν τα ακόλουθα ως πιθανές αιτίες:

 • – διαταραχές στα αιμοφόρα αγγεία
 • – γενετική κληρονομικότητα
  – εργασία σε συνθήκες με απότομες αλλαγές θερμοκρασίας
  – ασθένειες των εσωτερικών οργάνων
  – εμμηνόπαυση
  – κατάχρηση πικάντικων τροφών, κάπνισμα, καφεΐνη, αλκοόλ
  άγχος, κ.λπ.

Ποιοι είναι οι τύποι ροδόχρου ακμής;

Ανάλογα με τα συμπτώματα, η ροδόχρους ακμή εκδηλώνεται σε 4 υποτύπους και μερικές φορές μπορεί να υπάρχει συνδυασμός πολλών από αυτούς. Οι κρίσεις της ροδόχρου ακμής είναι συνήθως κυκλικές, και αφού τα συμπτώματα εμφανιστούν για μια περίοδο μερικών εβδομάδων ή περισσότερο, εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Ερυθηματώδης ροδόχρους ακμή

Σε αυτήν, το πρόσωπο γίνεται κόκκινο και παρατηρούνται διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία.

Φλυκταινώδης ροδόχρους ακμή

Ο υπότυπος χαρακτηρίζεται από εξανθήματα που μοιάζουν με ακμή, επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες μέσης ηλικίας.

Δείτε επίσης:  Διαιτητικό γλυκό χωρίς ζάχαρη και αλεύρι - Είναι πεντανόστιμο

Ρινόφιμα

Πρόκειται για μια σπανιότερη μορφή και προσβάλλει κυρίως τους άνδρες. Το δέρμα της μύτης παχαίνει και λόγω της ανάπτυξης ουλώδους ιστού, εμφανίζεται μεγάλο και με ανομοιόμορφη επιφάνεια. Αυτός ο τύπος συνοδεύεται συχνά με οποιονδήποτε από τους άλλους.

Οφθαλμική ροδόχρους ακμή

Τα μάτια είναι κόκκινα, ξηρά και υπάρχει φαγούρα. Υπάρχει μια αίσθηση τραχύτητας και ευαισθησίας στο φως. Παρατηρούνται διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία των βλεφάρων.

Πώς αντιμετωπίζεται η ροδόχρους ακμή;

Επειδή οι εκδηλώσεις της ροδόχρου ακμής είναι πιθανό να διαφέρουν ως προς τα συμπτώματα και την έκταση των προσβεβλημένων περιοχών, συχνά μπορεί να συγχέεται με άλλες δερματικές παθήσεις. Μόνο η άμεση συμβουλή ενός δερματολόγου και η θεραπεία που θα σας συνταγογραφήσει μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις εξάρσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διατηρήσουν την κατάσταση σε ύφεση.

Με τις τεχνολογίες λέιζερ και IPL σήμερα, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πολύπλευρο τρόπο. Η θεραπεία με λέιζερ με αγγειακές συσκευές όπως το Excel V+ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Η θεραπεία δεν είναι επώδυνη, οι περιβάλλοντες ιστοί δεν επηρεάζονται, επειδή αφαιρούνται μόνο τα αιμοφόρα αγγεία που έχουν σκάσει, έχουν φλεγμονή και είναι κόκκινα, και με τη ρινοφυΐα μειώνεται το πρήξιμο των μαλακών ιστών.

Δείτε επίσης:  Σεισμός στην Τουρκία - Αισθητός και σε περιοχές της Ελλάδας (pics)

Τα κλινικά χαρακτηριστικά και τα αποτελέσματα της δερματικής ανάλυσης καθορίζουν πόσες θεραπείες θα χρειαστούν. Συνήθως συνιστώνται 2-4 συνεδρίες για βέλτιστα αποτελέσματα.

Το πλεονέκτημα της θεραπείας με λέιζερ είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης εφαρμογής της με φαρμακευτική θεραπεία σε όλους τους τύπους δέρματος. Είναι ασφαλές και δεν χρειάζεται να διακόψετε την καθημερινή σας ρουτίνα.

Αν και η ροδόχρους ακμή δεν μπορεί να θεραπευτεί εντελώς, είναι καλό να αποφεύγονται οι παράγοντες που προκαλούν έξαρση, όπως τα πικάντικα φαγητά, η σάουνα, η καφεΐνη και κυρίως η έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Μοιράσου το...