Ραδιόφωνα τέλος εποχής

Τέλος εποχής για τα ραδιόφωνα. Πλέον μόνο μέσα από το Internet

Για την επόμενη γενιά λέξεις όπως “FM” και “ραδιόφωνο” θα ακούγονται τόσο εξωγήινες, όσο για κάποιον πιτσιρικά σήμερα, ο στίχος “να παίζει το τρανζίστορ τα αμερικανικά”.

Τάσος Θεοδωρόπουλος

Θρυλικός στίχος της Μαρινέλλας από την ελληνική groovy εκδοχή των 70’ς. Και μοντερνιά και τσαρούχι. Από τότε πέρασαν όχι απλώς πολλά χρόνια αλλά αιώνες εφ’ όσον οι εξελίξεις στην τεχνολογία και όχι μόνο, τρέχουν με τέτοια ταχύτητα που κάνουν ένα χρόνο να μοιάζει με δεκαετία και βάλε. Ειδικά όσον αφορά τα media και τη ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου μαζί με την αύξηση του αριθμού των χρηστών του, που το χρησιμοποιούν πλέον σχεδόν για τα πάντα. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, σε λίγο ίσως και για καφέ και μπουγάδα. Όχι μόνο η πιτσιρικαρία αλλά ακόμα και η γιαγιά από την Κάτω Ραχούλα.

Δεν ξέρω αν υπάρχει Κάτω Ραχούλα, και ακόμα περισσότερο δεν ξέρω αν υπάρχει Κάτω Ραχούλα στη Νορβηγία. Όμως κάτι ανάλογο σε χωριό ακόμα και εκεί σίγουρα θα υπάρχει. Και η κυβέρνηση της Νορβηγίας, εξετάζοντας τα δεδομένα και τους αριθμούς, αποφάσισε ότι από τον Ιανουάριο του 2017, ακόμα και η γιαγιά της δικής τους Κάτω Ραχούλας, αν θέλει να ακούσει ραδιόφωνο, θα πρέπει να έχει υπολογιστή. Πολύ απλά επειδή εκείνη τη μέρα, θα πάψει η εκπομπή ραδιοφωνικού σήματος από τους συμβατικούς σταθμούς και χιλιάδες συσκευές ραδιοφώνου, θα πεταχτούν στα σκουπίδια, ή στην καλύτερη θα μετατραπούν σε vintage διακοσμητικό.

Δείτε επίσης:  Τηλέφωνο από την ΑΑΔΕ σε όσους ξεχνούν και εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες

Oι μελέτες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θα εξασφαλίσει στη χώρα 24 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και η απόφαση πάρθηκε μετά από μετρήσεις που έδειξαν τον αυξανόμενο αριθμό ακροατών που επιλέγουν το Internet αντί για μια συμβατική συσκευή ραδιοφώνου, προκειμένου να ακούσουν ένα σταθμό. Η επιλογή της Νορβηγικής κυβέρνησης η πρώτη από μια σειρά ανάλογων σε άλλες χώρες που ήδη έχουν παρθεί ή έστω συζητηθεί, ξεκινάει ένα ντόμινο που μαθηματικά, θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο μετάδοσης και κατανάλωσης της οπτικοακουστικής ψυχαγωγίας. Είναι κοινό μυστικό εξ’ άλλου, ότι το συντριπτικό κοινό των νεαρότερων ηλικιών, απολαμβάνουν εκτός από τη μουσική και την τηλεόραση ή τις ταινίες μέσα από τον υπολογιστή τους.

Δείτε επίσης:  Φαράγγι Βίκου: Οδοιπορικό στο ελληνικό «Γκραν Κάνυον» – Το εντυπωσιακό αξιοθέατο που έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες

Στην Αγγλία ραδιόφωνο παίζει μέσου Ίντερνετ

Επόμενος σταθμός το Ην. Βασίλειο. Που αρχικά είχε ανακοινώσει την κατάργηση των FM για το 2018 μετά από μια έρευνα που έδειξε ότι το 38% του χρόνου που ο κόσμος αφιερώνει στο ραδιόφωνο, γίνεται μέσα από το Internet. Προκειμένου όμως η μετάβαση να γίνει πιο ομαλή, η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί το 2020. Χρονιά που υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ακροατών ραδιοφώνου μέσω Internet θα ξεπεράσει αυτούς που χρησιμοποιούν τα FM. Και φυσικά θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Το ραδιόφωνο FM πρωτοεμφανίστηκε το 1933, διαμορφώνοντας και ελέγχοντας την μουσική κυρίως pop κουλτούρα (αλλά και την πολιτική – κοινωνική παρέμβαση και σχολιασμό) καθιστώντας σε “μία νύχτα νέους σταρ είδωλα και αγαπημένα hit. Στις Η.Π.Α οι κολεγιακοί σταθμοί, έκαναν mainstream την εναλλακτική μουσική σκηνή και στην Ελλάδα, πριν την άδεια λειτουργίας ιδιωτικών σταθμών, οι πειρατικοί, έγραψαν τη δική τους cult ιστορία με τους δικούς τους εναλλακτικούς star παρουσιαστές και τις θρυλικές ερωτικές αφιερώσεις των ακροατών.

Δείτε επίσης:  OpenWalk Athens 4: Μικρά Μουσεία της Αθήνας

Όχι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και μέσα από την ιντερνετική ραδιοφωνική μετάδοση. Αλλά όπως και να το κάνεις, ναι οκ, η τεχνολογία εξελίσσεται και όλα γύρω αλλάζουν, αλλά υπάρχει μια περίεργη, ίσως και διαστροφική νοσταλγία, όταν θυμάσαι τον Στάθη Ψάλτη στο ¨Βασικά Καλησπέρα Σας”, ιδιοκτήτη πειρατικού σταθμού, να φωνάζει στο μικρόφωνο κλαίγοντας,

“Κούλα μ’ ακούς? Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος”

ξανά και ξανά, ανάμεσα σε διαφημίσεις τύπου “Γραφείο κηδειών ‘Το Γρήγορο Φτυάρι’. Άμα πεθάνετε, εμείς θα σας θάψουμε”.

Μοιράσου το...