«Overweight» η Morgan Stanley στις ελληνικές μετοχές

H Ελλάδα είναι ανάμεσα στις overweight αγορές της Morgan Stanley, αναφορικά με την ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού, μετά το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού. O οίκος μάλιστα συστήνει overweight για τις μετοχές των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, equalweight για τις μετοχές της Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς. Για τις μετοχές των Motor Oil, OTE ΔΕΗ δεν παραθέτει συστάσεις.

Η σύσταση overweight για τις ελληνικές μετοχές «βλέπει» περιθώρια ανόδου στο 27%. Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ένας από τους κλάδους-κλειδιά είναι ο τουρισμός και η Ελλάδα έχει την υψηλότερη έκθεση, αφού συμβάλλει περίπου 20% στο ελληνικό ΑΕΠ και πάνω από 20% στις θέσεις εργασίας της χώρας -σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο οποιασδήποτε άλλης χώρας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Morgan Stanley βλέπει βελτίωση στην εγχώρια αγορά με καύσιμο το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και την ισχυρή αντίδραση του τουρισμού. Όπως σημειώνει, η ελληνική αγορά ανήκει στην κατηγορία που προσφέρει έκθεση σε κυκλικές μετοχές και μετοχές αξίας, οι οποίες και θα επωφεληθούν το περισσότερο από το re-rating που προβλέπει ότι θα σημειωθεί.

Δείτε επίσης:  Οι επενδυτικές προτάσεις της UBS για το 2023

Οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 85% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση (στην κορυφή της τουριστικής περιόδου). Υποθέτοντας ότι ένα εμβόλιο είναι διαθέσιμο στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2021, η χώρα θα πρέπει να δει μια έντονη ανάκαμψη της οικονομίας της σε σχήμα V.

Παράλληλα, η Morgan Stanley επισημαίνει πως στο β’ εξάμηνο του 2021, η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη νικήτρια στην περιοχή της EEMEA από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Αν και η εστίαση των αγορών στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. έχει μειωθεί, η Morgan Stanley υπενθυμίζει ότι είναι πιθανό να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από το β’ τρίμηνο του 2021 (ακριβώς όταν ξεκινά η τουριστική σεζόν), αλλά και καθώς πλησιάζει το 2021, κάνοντας την Ελλάδα κάτι περισσότερο από ένα «σύντομο trade».

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν πως το Ταμείο θα εγκριθεί παρά τα εμπόδια από τα τέλη του 2020 και έως στις αρχές του 2021, ενώ τα περισσότερα σχέδια ανάκαμψης των χωρών της περιοχής θα εγκριθούν έως το β’ τρίμηνο του 2021, υποδηλώνοντας ότι η εκταμίευση ενδέχεται να ξεκινήσει από τα μέσα του έτους.

Δείτε επίσης:  HSBC: Γιατί η ευρωζώνη κινδυνεύει λιγότερο από τον πληθωρισμό

Τι βλέπει για τις ελληνικές μετοχές

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είναι θετική για τις τράπεζες, αλλά αναγνωρίζει ότι αποτελούν τις μετοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και δεν συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece Standard. H πρόσφατη αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τη μετατροπή του CoCo της Τράπεζας Πειραιώς οδήγησε σε πτώση ολόκληρου του δείκτη, ακόμη και των πιο αμυντικών μετοχών, πτώση που είναι αδικαιολόγητη, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Όσον αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, η Ελλάδα διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε όρους μακροπρόθεσμης αποτίμησης όπως ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία. Παράλληλα η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων θα ανακάμψει κατά 26% το 2021 και κατά 25% το 2022.

Δείτε επίσης:  Goldman Sachs: Bear market στις αγορές και το 2023

Όπως τονίζει η Morgan Stanley, τα μεγαλύτερα στοιχήματά της αφορούν τις χώρες που έχουν υποαποδώσει σημαντικά από τον Ιανουάριο και η εγχώρια αγορά, με πτώση 39%, σε αυτό το διάστημα αποτελεί την πρώτη της επιλογή.

Σε ό,τι αφορά τις λοιπές ελληνικές μετοχές, επισημαίνει πως προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση της τάξης του 6,5%, με τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση ελληνικές μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Jumbo και ΟΤΕ να αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά από την ανάκαμψη του τουρισμού.

Οι μετοχές σημείωσαν από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς μετά την άνοδο που προκάλεσε η είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer. Συνεπώς η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι πολύ καλές επιδόσεις των εγχώριων μετοχών θα συνεχιστούν κατά τη συνεχιζόμενη κυκλική ανάκαμψη που συντελείται στις αγορές διεθνώς. Η βαρύτητα ωστόσο της χώρας έχει πλέον μειωθεί στο 0,10% όπως φαίνεται και από τα διαγράμματα της Morgan Stanley.

Πηγή

Μοιράσου το...