Goldman Sachs: Το 2023 θα είναι δύσκολο για τις ευρω-μετοχές

«Αναμένουμε ότι το 2023 θα αποδειχθεί πιο δύσκολο, μετά την ανθεκτικότητα των κερδών φέτος», εκτιμά η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs. Τα περιθώρια κέρδους θα δεχθούν πιέσεις από το υψηλότερο κόστος σε υλικά, εργασία, επιτόκια και φορολογία. Αυτό το κόστος θα είναι πιο δύσκολο να μετακυλιστεί σε μια ύφεση.

«Οι οικονομολόγοι μας αναμένουν μια ήπια ύφεση στη ζώνη του ευρώ και μια ελαφρώς βαθύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι προβλέψεις μας για την Ευρώπη είναι χαμηλότερες από το consensus, με τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη Stoxx 600 το 2023 να μειώνονται κατά 8%», σημειώνει η τράπεζα.

«Αυτή η ύφεση θα είναι πιο ρηχή από τον ιστορικό μέσο όρο, καθώς μια τυπική ύφεση θα έβλεπε τα ευρωπαϊκά κέρδη να μειώνονται κατά 30%. Η ονομαστική ανάπτυξη -και ως εκ τούτου ο συνολικός κύκλος εργασιών- είναι πιθανό να είναι υψηλότερος. Επίσης, οι ευρωπαϊκές μετοχές πραγματοποιούν περίπου το 55% των πωλήσεων εκτός Ευρώπης, το δολάριο είναι ισχυρό και αναμένουμε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ», συνεχίζει η επενδυτική τράπεζα.

Δείτε επίσης:  Το σενάριο που θα εκτοξεύσει ψηλότερα τον χρυσό

Οι αποτιμήσεις στην Ευρώπη, σύμμαχος

Η ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται σε μεγάλο discount σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι αποτιμήσεις δεν βρίσκονται στα προηγούμενα κατώτατα επίπεδα. Από το κατώτατο σημείο τους τον Οκτώβριο, ο Stoxx 600 έχει αυξηθεί κατά 15%. «Σε πραγματικό χρόνο, είναι πάντα δύσκολο να διακρίνουμε μεταξύ ενός ράλι σε μια bear market και μιας πραγματικής ανάκαμψης από ένα κατώτατο σημείο», εξηγεί η τράπεζα.

«Πρόσφατα, ορισμένοι παράγοντες ήταν πιο θετικοί από ό,τι φοβόντουσαν οι επενδυτές πριν από ένα τρίμηνο (πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καιρός στην Ευρώπη, μερική υποχώρηση της Ρωσίας, εκλογές στις ΗΠΑ, επαναλειτουργία της Κίνας, συνάντηση Μπάιντεν/Σι κ.λπ.), αλλά η bear market δεν έχει τελειώσει, κατά την άποψή μας».

Δείτε επίσης:  Το κρας τεστ της HSBC στο σχέδιο Ηρακλής

Οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί και με αρνητική χροιά

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, το πρόβλημα χρέους στην Ιταλία και η ενδεχόμενη στροφή της ΕΚΤ σε ποσοτική σύσφιξη προβληματίζουν. Ισως πιο σημαντικό ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη παραμένει. Η ομάδα της GS στα commodities αναμένει ότι το φυσικό αέριο θα σκαρφαλώσει ξανά στα 180 €/MWh.

Στις προοπτικές της για την ευρωπαϊκή μετοχική στρατηγική, επισημαίνονται τέσσερα θέματα για το 2023:

Ενέργεια: αυξημένες θέσεις στην ενέργεια (S600ENP).

Ισολογισμός και πίεση του χρέους: αυξημένες θέσεις στα αμυντικά στοιχεία (GSSTDEFS) έναντι των αδύναμων ισολογισμών (GSSTWBAL).

Διάρκεια και πληρωμές μερισμάτων: αυξημένες θέσεις στις τράπεζες, στην ενέργεια, στους βασικούς πόρους και στις στρατηγικές απόδοσης των μετόχων.

Δείτε επίσης:  Alpha Finance: Νέες τιμές-στόχοι στις τράπεζες

Περιθώρια κέρδους και τιμολογιακή ισχύς: αυξημένες θέσεις στις εταιρείες με τιμολογιακή δύναμη (GSSTMARG) έναντι των εταιρειών υψηλού εργατικού κόστους.

Όσον αφορά τις χώρες, προτιμά τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, δεδομένης της έκθεσής του στα θέματα που της αρέσουν και της πολύ χαμηλής αποτίμησης. Η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι η χειρότερη από την Ευρώπη, αλλά οι εταιρείες του FTSE 100 δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα και υπάρχει υψηλή στάθμιση σε εμπορεύματα/χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Πηγή

Μοιράσου το...