Food & Travel: Τα 4 γαλλικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσετε έστω και μία φορά στη ζωή σας! Πέρα από τα κλασικά…

Η Γαλλία φημίζεται για τα τυριά της, και ένα ρητό λέει ότι “υπάρχει ένα διαφορετικό γαλλικό τυρί για κάθε μέρα του χρόνου”. Αν ψάχνετε, όμως, κάτι εκλεκτό για να δοκιμάσετε, οι επιλογές σας περιορίζονται…

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε κάθε περιοχή της Γαλλίας, είναι να δοκιμάσετε το ξεχωριστό τυρί της καθεμιάς από αυτές. Σίγουρα όλοι γνωρίσετε τα πασίγνωστα brie, τα πολυαγαπημένα camembert και το Roquefort, όμως υπάρχουν αμέτρητα άλλα γαλλικά τυριά πέρα από τα κλασικά. Εμείς ξεχωρίσαμε 4 από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε…

Reblochon, Savoie

Reblochon, Savoie γαλλικό τυρί

Αυτό το τυρί τοποθετείται πάνω σε ένα πιάτο με πατάτες, κρεμμύδια και κομμάτια μπέικον και λιώνει δημιουργώντας ένα υπέροχο γεύμα, ιδανικό μετά από μια βόλτα στα βουνά της περιοχής. Το τυρί έχει γεύση φουντουκιών και προέρχεται από τη λέξη re-blocher που σημαίνει αρμεγμένο για δεύτερη φορά. Από τον 13ο αιώνα το πρώτο γάλα της ημέρας χρησιμοποιείται από τους γαιοκτήμονες και η δεύτερη σοδειά μένει για χρήση σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Munster, Αλσατία

Munster, Αλσατία

Το συγκεκριμένο τυρί έχει την πιο έντονη μυρωδιά απ’ όλα, αλλά η απαλή του γεύση δεν είναι καθόλου πικάντικη. Είναι ένα σχετικά μικρό τυρί που ζυγίζει κατά μέσο όρο 1 κιλό και η διαδικασία του πηξίματός του διαρκεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Ο θρύλος λέει ότι τη συνταγή εμπνεύστηκε ένας διερχόμενος Ιρλανδός μοναχός τον 9ο αιώνα.

Δείτε επίσης:  Στερεά Ελλάδα: Oνειρικά χωριά «κρυμμένα» μέσα στη φύση – Άλλα γνωστά και άλλα όχι

Morbier, Jura

Morbier, Jura γαλλικό τυρί

Το Morbier κατάγεται από το ομώνυμο χωριό στην Jura της ανατολικής Γαλλίας. Φτιάχνεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και κατά μέσο όρο ζυγίζει 7 κιλά. Η καταγωγή του ανάγεται πίσω στον 19ο αιώνα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του τοπικού τυριού Comté. Μετά την προετοιμασία του Comté από την πρωινή σοδειά του γάλακτος, το γάλα που περίσσευε έμπαινε από τους αγρότες σε ξεχωριστά δοχεία και καλυπτόταν με ένα λεπτό στρώμα στάχτης για να το προφυλάξει από τα έντομα. Το απογευματινό γάλα προστέθηκε στο αρχικό στρώμα αργότερα. Σήμερα, το στρώμα έχει καθαρά διακοσμητικό ρόλο αλλά είναι γλυκό και το φρουτώδες άρωμά του έχει συνδράμει στην ξεχωριστή γεύση του Morbier.

Saint Nectaire, Auvergne

Saint Nectaire, Auvergne γαλλικό τυρί

Αυτό το πλούσιο σε κρέμα χρωματιστό τυρί είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά στη Γαλλία. Το τελικό αποτέλεσμα ζυγίζει 600 γραμμάρια και έχει μια ελαφριά γεύση φουντουκιού. Να σημειωθεί ότι η ενορία του Saint Nectaire στην άκρη του Auvergne είναι το σπίτι μιας υπέροχης ρωμαϊκής εκκλησίας.

Δείτε επίσης:  Ταξιδεύουμε στο εκπληκτικό Νυμφαίο και ανακαλύπτουμε έναν πετρόκτιστο ξενώνα με βαθμολογία 9,9!

Γιατί το τυρί ταιριάζει τέλεια με το κρασί;

Μπορεί να μην έχετε αναρωτηθεί γιατί το κρασί συνδυάζεται με το τυρί, όμως η “ένωση” αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς ένας ταιριαστός συνδυασμός κρασιού και τυριού μπορεί να απογειώσει τη γεύση και να μεγιστοποιήσει την απόλαυση. Οι λάτρεις του κρασιού το γνωρίζουν καλά, τώρα όμως δόθηκε και η επιστημονική εξήγηση.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο γαλλικό Κέντρο Επιστημών Γεύσης & Διατροφής (CSGA), στην πόλη Ντιζόν της Γαλλίας και βασίσθηκε στην αξιολόγηση τεσσάρων κρασιών και τεσσάρων τυριών βρήκε τον λόγο που το κρασί και το τυρί συμπληρώνουν ιδανικά το ένα το άλλο.

Πριν και μετά την κατανάλωση ενός μικρού τεμαχίου τυριού, οι 31 συμμετέχοντες έπιναν μια γουλιά κρασί και διάλεγαν μία περιγραφή από έναν κατάλογο με πιθανές γεύσεις για να χαρακτηρίσουν τη γεύση του. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τυριών και κρασιών. Οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν ότι το τυρί επηρέαζε την περιγραφή όλων των κρασιών, βελτιώνοντας την γεύση τους.

Δείτε επίσης:  Η Γαλλία επιβάλλει υποχρεωτικό αρνητικό τεστ κορονοϊού σε όλους τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ

Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Στα δύο κόκκινα κρασιά της μελέτης τα τυριά ενίσχυσαν το άρωμα των κόκκινων φρούτων και μείωσαν τη διάρκεια της στυφάδας, αυτού του αισθήματος ξηρότητας στο στόμα που προκαλούν οι τανίνες του κρασιού.

Στο γλυκό λευκό η γλυκύτητα δεν άλλαξε με τα τυριά, αλλά στο ξηρό λευκό ενισχύθηκε το κύριο άρωμα. Οι ειδικοί συστήνουν την επιλογή τυριού ως συνοδευτικό του κρασιού, προκειμένου να βελτιώσετε τη γεύση του όποια κι αν είναι η επιλογή σας.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

The post Food & Travel: Τα 4 γαλλικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσετε έστω και μία φορά στη ζωή σας! Πέρα από τα κλασικά… appeared first on Travelstyle.

Source

Μοιράσου το...