Deutsche Bank: Οι επενδυτικές επιλογές του private banking για το 2023

Το Chief Investment Office (CIO) της Deutsche Bank Private Bank δημοσίευσε τις επενδυτικές του προοπτικές για το 2023, προσδιορίζοντας 12 βασικά θέματα που θα καθορίσουν τις επενδυτικές συνθήκες το νέο έτος.

Το report, που φέρει την ονομασία “Ανθεκτικότητα έναντι της ύφεσης“, εξετάζει μέσα από το τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον τις ευκαιρίες στις κεφαλαιαγορές και το σταθερό εισόδημα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ και τον κίνδυνο μετάβασης με την ενέργεια και την ESG.

Ο Global Chief Investment Officer Christian Nolting εξηγεί ότι συνολικά για τις προοπτικές του 2023 είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Αναμένουν ήπια ύφεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά βελτίωση της δυναμικής στην Ασία, όπου τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν σχεδόν επιλυθεί. Καθώς τα επιτόκια σταθεροποιούνται και ο πληθωρισμός υποχωρεί, θα πρέπει να υπάρξουν ευκαιρίες για τις μετοχές και τα ομόλογα, ενώ οι εναλλακτικές λύσεις, όπως τα ακίνητα και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, προσφέρουν δυνητικά ασφάλιστρα κινδύνου.

Τα βασικά θέματα του CIO για το επόμενο έτος είναι τα εξής:

Ανάπτυξη: Αναμένεται ήπια ύφεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το 2023, αλλά βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής στην Κίνα και την Ινδία και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας σχεδόν επιλύονται. Η τεχνολογία είναι το κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας ώστε να ενισχυθεί το βιώσιμο αναπτυξιακό δυναμικό των οικονομιών.

Δείτε επίσης:  Deutsche Bank: Νέες τιμές-στόχοι και συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Πληθωρισμός – Χαμηλότερα και υψηλότερα: Οι αυξήσεις των τιμών θα μετριαστούν λόγω της χαλάρωσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, της αποδέσμευσης των αλυσίδων εφοδιασμού και της δράσης των κεντρικών τραπεζών, αλλά ο πληθωρισμός θα παραμείνει πρόβλημα το 2023. Ανοδικοί κίνδυνοι από εφησυχασμένες κεντρικές τράπεζες, επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, μισθολογικές απαιτήσεις και επιπτώσεις της αναδιανομής του εισοδήματος.

Πολιτική: Υπάρχει σενάριο για τις ‘Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης’; Η ρωσική και η ενεργειακή κρίση οδηγούν σε αμυντική και ενεργειακή συνεργασία. Η κοινή χρηματοδότηση σημαντικών δημοσιονομικών πρωτοβουλιών (π.χ. Green Deal και NextGenerationEU) δείχνει επίσης τον δρόμο προς τα εμπρός και η ΕΚΤ προωθεί μια κοινή αγορά χρήματος και ομολόγων.

Ομόλογα: Προσεγγίζοντας την ισορροπία (1998-2014). Το ξεπούλημα του 2022 ανοίγει νέες ευκαιρίες απόδοσης το 2023 σε ένα περιβάλλον μέσου-υψηλού, αλλά ελεγχόμενου πληθωρισμού. Οι περισσότερες αποδόσεις έχουν ήδη ανέλθει στα μέσα επίπεδα της περιόδου 1998-2014. Απόδοση και ποιότητα δεν αποτελούν πλέον αντίφαση με σταθερά θεμελιώδη μεγέθη. 

Νομίσματα: Βασιλιάς το δολάριο. Η κυριαρχία του δολαρίου είναι πλέον έτοιμη να εξασθενίσει με τον επιθετικό κύκλο αυξήσεων στις ΗΠΑ να έχει τιμολογηθεί επαρκώς. Το ευρώ μπορεί να σταθεροποιηθεί δεδομένου του επίμονου πληθωρισμού της Ευρωζώνης (σε σχέση με τις ΗΠΑ). Οι νομισματικοί πόλεμοι είναι απίθανοι, καθώς οι ανησυχίες για τις τιμές των εισαγωγών εμπορευμάτων αποτρέπουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

Δείτε επίσης:  DBRS: Βελτιωμένη η εικόνα στις ελληνικές τράπεζες

Μετοχές: Από τις TINA (σ.σ. δεν υπάρχει εναλλακτική) στις TAPAs (σ.σ. υπάρχουν πολλές εναλλακτικές); Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα οδηγήσει σε υποβαθμίσεις των κερδών, αλλά ο πληθωρισμός θα τις διατηρήσει σε μέτρια επίπεδα. Η χαμηλότερη μεταβλητότητα των ομολόγων αποτελεί το κλειδί για τη διατήρηση των επιδόσεων. Οι αμερικανικές αγορές κυριαρχούνται από ιστορίες ανάπτυξης, ενώ η Ευρώπη είναι ένα κλασικό παιχνίδι αξίας και η Κίνα βρίσκεται κοντά στο μέγιστο απαισιοδοξίας.

Υποδομές – Τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα: Οι υποδομές είναι η ραχοκοκαλιά των βιώσιμα αναπτυσσόμενων οικονομιών. Η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση απαιτούν τεράστιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις – με ευκαιρίες εδώ και σε άλλους τομείς της νέας οικονομίας (ψηφιοποίηση) και της παλαιάς οικονομίας.

Εναλλακτικές λύσεις: Οι εναλλακτικές λύσεις μπορούν να παρέχουν πριμ κινδύνου και ενεργητική απόδοση (άλφα) πάνω από τα συνολικά κέρδη της αγοράς (βήτα). Η ακίνητη περιουσία είναι μια πιθανή αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και το χρέος έχουν τις δικές τους ευκαιρίες και προκλήσεις.

Κίνδυνοι – Γνωστοί και άγνωστοι: Γεωπολιτική (π.χ. Ταιβάν), σφάλματα νομισματικής πολιτικής, κρίσεις ρευστότητας, κατάρρευση ακινήτων, τεχνολογικοί πόλεμοι και μην ξεχνάτε τους “άγνωστους άγνωστους”. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ένα ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να φτάνουν το 7% ή και περισσότερο.

Δείτε επίσης:  Τι αποκάλυψαν τραπεζίτες και κυβέρνηση στην Axia

Χαρτοφυλάκια – Επιστροφή του 60/40: Ο πληθωρισμός καθιστά αναγκαία την εστίαση στην αγοραστική δύναμη με τις μετοχές να παρέχουν ένα δυναμικό αντιστάθμισμα. Αναμένεται περαιτέρω αμφισβήτηση της λειτουργίας σταθερότητας των ομολόγων στα χαρτοφυλάκια. Συχνές προσαρμογές χαρτοφυλακίου μπορεί να είναι απαραίτητες. Αναζητήστε εναλλακτικές πηγές κινδύνου και απόδοσης.

Ασία – Ελπίδα στη χρονιά του κουνελιού: Η οικονομία της Κίνας θα ανεβάσει ρυθμούς το 2023 με μεγαλύτερη πολιτική σαφήνεια και πιο σχετικές με την αγορά πρωτοβουλίες. Η περιφερειακή επαναλειτουργία συνεχίζεται με την ομαλοποίηση των παγκόσμιων αλυσίδων παραγωγής. Οι κινεζικές μετοχές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εμπόριο αξίας- οι ινδικές μετοχές μπορεί να προσφέρουν ευκαιρίες στο χώρο της  τεχνολογίας.

ESG – Ενεργειακή μετάβαση: Το κλίμα είναι ένα μακροοικονομικά σημαντικό στοιχείο. Οι δεσμεύσεις της COP27 συμπληρώνουν σημαντικές πρόσφατες πολιτικές πρωτοβουλίες στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις ιδέες και τους στόχους των αναπτυσσόμενων οικονομιών – με τα κοινωνικά ζητήματα να έχουν υψηλή προτεραιότητα. Μια επιτυχής ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη.

Πηγή

Μοιράσου το...