«Όμικρον»: Συναγερμός για «ύποπτα» κρούσματα Covid-19 μετά από γιορτή στο Όσλο

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον», στη διάρκεια γιορτής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Όσλο.

Όπως έγινε γνωστό, πάνω από τους μισούς από τους 100 παρευρισκόμενους διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό παρά το γεγονός ότι ήταν εμβολιασμένοι. Πρόκειται για προσωρινό απολογισμό, ο οποίος ενδέχεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η αλληλούχηση του ιού από τα δείγματα που έχουν ληφθεί.

«Δεκαεπτά πιθανόν είναι κρούσματα του Όμικρον, όμως ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μέχρι στιγμής ένα κρούσμα της ‘Όμικρον’ έχει επιβεβαιωθεί μετά την αλληλούχηση», ανέφεραν οι αρχές στο Όσλο.

Δείτε επίσης:  ΗΠΑ: Ομόφωνο «ναι» της Γερουσίας στην κατάργηση της χειμερινής ώρας - «Σκοτεινιάζει την ζωή μας»

Περίπου 100 άτομα, εκ των οποίων ένα είχε πρόσφατα επισκεφθεί το νότιο τμήμα της Αφρικής, συγκεντρώθηκαν σε εστιατόριο του Όσλο την προηγούμενη Παρασκευή για ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα το οποίο οργάνωσε ο εργοδότης τους. Όπως ανέφερε η Τίνε Ράβλο αξιωματούχος των τοπικών υγειονομικών αρχών, «όλοι τους ήταν εμβολιασμένοι, κανείς δεν παρουσιάζει συμπτώματα και όλοι τους είχαν κάνει self test» πριν από το γεύμα. Σύμφωνα με την ίδια, μέχρι στιγμής κανείς από όσους βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 δεν εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα, με τους περισσότερους να αναφέρουν πονοκέφαλο, πονόλαιμο και βήχα.

Οι αρχές της χώρας επανέφεραν χθες υγειονομικούς περιορισμούς κατά της Covid στο Όσλο και την περιφέρειά του. Εάν η «Όμικρον» ανιχνευτεί και σε άλλους συμμετέχοντες στη γιορτή θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη γνωστή εστία της μετάλλαξης στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης:  Συγχαρητήρια δίνει τώρα στον Μακρόν ο Ερντογάν

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Πηγή

Μοιράσου το...