Φρεγάτες: Καμία αμερικανική «σφήνα» – Ακλόνητη και οριστική η συμφωνία με τη Γαλλία για τις Belh@rra

Οι «καλοθελητές», η δημιουργία κλίματος και η σταθερή θέση του υπουργείου Άμυνας – Προχωρά κανονικότατα η συμφωνία για τις κορυφαίες φρεγάτες Belh@rra, όπως ενημέρωσε με αναλυτικό ρεπορτάζ το πρωί του Σαββάτου το Newsbomb.gr.

Την άμεση αντίδραση των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας προκάλεσε η επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ, αναφορικά με την… καθυστερημένη πρότασή τους για τις φρεγάτες MMSC και τον εκσυγχρονισμό των κλάσης ΜΕΚΟ του ελληνικών Στόλου.

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να μιλήσουν το πρωί του Σαββάτου για δήθεν αμερικανική «σφήνα», για δήθεν κλονισμό της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, για δήθεν ανατροπή της συμφωνίας για τις Belh@rra, για δήθεν αλλαγή πλεύσης από το υπουργείο Άμυνας και άλλα τέτοια που καμία απολύτως σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Όχι γιατί η Ελλάδα δεν διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά γιατί η συμφωνία με τους Γάλλους για τις κορυφαίες φρεγάτες Belh@rra, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να δημιουργήσουν κλίμα για τους δικούς τους λόγους, δεν «σπάει» για κανέναν λόγο. Το πρωί του Σαββάτου μάλιστα, με αναλυτικό ρεπορτάζ στο Newsbomb.gr περιγράφαμε πώς εξελίσσεται η διαδικασία συμβασιοποίησης του προγράμματος των Belh@rra, αναλύοντας και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ.

Δείτε επίσης:  Ζελένσκι: «Θα σκοτώνεστε ένας ένας» όσο θα βρίσκεται στην εξουσία ο Πούτιν

Οι Αμερικανοί είχαν γνωστοποιήσει στο ελληνικό «Πεντάγωνο» την πρότασή τους για τις φρεγάτες MMSC από το βράδυ της Παρασκευής, ωστόσο, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόνιζαν με νόημα στο Newsbomb.gr πως «τώρα είναι αργά, η Ελλάδα πήρε την απόφασή της και προχωρά στην απόκτηση των κορυφαίων φρεγατών Belh@rra. Όπως και να το κάνουμε, οι Αμερικανοί καθυστέρησαν». Η αλήθεια είναι το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται λήξαν για τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και φυσικά για τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, ο οποίος έχει εκφράσει την απόλυτη ικανοποίησή του για τη συμφωνία με τους Γάλλους.

Το απόγευμα του Σαββάτου, μετά από πλήθος δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για «αμερικανική σφήνα» στο θέμα των φρεγατών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι, «η απόφαση της Κυβερνήσεως να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου “Belh@rra” είναι ειλημμένη. Όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι Συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς Ψήφιση.»

Δείτε επίσης:  Η περίφημη πέτρινη Σκάλα του Βραδέτου στο Ζαγόρι με τα 1100 σκαλοπάτια που χρειάστηκε 20 χρόνια να xτιστεί!

Στο ίδιο μήκος και η ανακοίνωση των Γάλλων, που ξεκαθάρισαν πως οι Αμερικανοί τους είχαν ενημερώσει πως θα στείλουν την πρότασή τους στην Αθήνα, για τυπικούς λόγους. «Μας έστειλαν επιστολή, μας είπαν ότι στο όνομα των καλών σχέσεων μετά από το πρόβλημα που ανέκυψε με την AUKUS, μας πληροφορούν ότι δεν υπάρχει στόχος από την πλευρά τους να προχωρήσουν περαιτέρω. Η αποστολή της επίσημης επιστολής έγινε ως συνέχεια μιας διοικητικής εξέλιξης, μετά από την επίσημη ερώτηση που είχαν υποβάλλει οι Έλληνες τον περασμένο Φεβρουάριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία με τους Γάλλους όχι απλά προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς χάρη στην απόλυτη αφοσίωση και το ζήλο των στελεχών του ΓΕΝ και της ΓΔΑΕΕ, αλλά έχει ολοκληρωθεί και το προσύμφωνο μεταξύ των δύο χωρών που περιλαμβάνει την απόκτηση των τριών φρεγατών Belh@rra και την μετέπειτα υποστήριξή τους.

Δείτε επίσης:  Chicago West: Όλα όσα ξέρουμε για την κόρη της Kim Kardashian

Όπως ήδη αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η διαδικασία συμβασιοποίησης θα ολοκληρωθεί εντός Ιανουαρίου, για να πάρει μετά το δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή όπου θα πάρει το τελικό «πράσινο φως». Η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Μέχρι τότε κλιμάκια του Πολεμικού Ναυτικού θα έχουν μεταβεί στη Γαλλία για να δουν από κοντά την πρώτη Belh@rra, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η αποστολή «πυρήνων» του πληρώματος για εκπαίδευση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Προβλήματα από τα ακραία φαινόμενα σε πολλές περιοχές – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

«Μύλος» στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1: Τσακωμός στον «αέρα» με τον «Δρ. Γιώργο Ζουγανέλη»

Δυτική Αττική: Οι διαρρήκτες της χλιδής με πισίνες, σπα και «βασιλικές» πολυθρόνες

Source

Μοιράσου το...