Τα νέα ηλεκτρονικά όπλα της ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Πλήθος φορολογικών ελέγχων, ερευνών και διασταυρώσεων έχει προγραμματίσει για εφέτος η ΑΑΔΕ ενεργοποιώντας νέα ηλεκτρονικά όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και «μαύρου» χρήματος. Πάνω από 44.000 φορολογικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσει ο ελεγκτικός μηχανισμός βάζοντας στο «μάτι» κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, το 2023 έχουν προγραμματιστεί 25.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι, 15.500 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι, 2.500 έλεγχοι για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου αλλά και 900 έρευνες φοροδιαφυγής.

Αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές υψηλού κινδύνου για μαύρο χρήμα ή φοροδιαφυγή μπαίνουν ψηλά στη λίστα και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί, από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Επιμέρους ποσοστό 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Δείτε επίσης:  5 ελληνικές παραλίες με καταγάλανα νερά σκέτο κρύσταλλο!

Προτεραιότητα δίνεται στις υποθέσεις του 2017 οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινής αξία της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Στο μέτωπο των ειδικών ερευνών μεγάλης φοροδιαφυγής δρομολογούνται οι διαδικασίες ώστε να τρέξουν το 2023:

  • 170 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών
  • 100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
  • 50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου
  • 580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων.
Δείτε επίσης:  Κακοκαιρία «EVA»: Φωτιά από κεραυνό στο Χαϊδάρι

Εφέτος ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό σύστημα «ElenxisLive» που θα χρησιμοποιούν οι ελεγκτές στους επιτόπιους φοροελέγχους. Με το νέο ηλεκτρονικό εργαλείο, οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των επιχειρήσεων ή των ελεύθερων επαγγελματιών που θα ελέγχουν.

Source

Μοιράσου το...