Ταύρος για τις ελληνικές μετοχές η Jefferies και το 2023

Η Ελλάδα ηγείται με το παράδειγμά της και η σύσταση είναι ξεκάθαρα θετική (bullish) για το 2023, εξηγεί η Jefferies.

Ο οίκος προβλέπει ότι η οικονομία το 2022 θα κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης 5,2% αλλά το 2023 η ανάπτυξη θα μειωθεί σε 1,81%, προτού ανακάμψει σε 2,18% το 2024. Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, ωστόσο, θα είναι εντυπωσιακή με +14,4% φέτος, +5% το 2023 και +3,8% το 2024, επιτρέποντας τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ να μειωθεί σημαντικά.

Ο οίκος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι της τάξεως του 9,17% φέτος, 3,20% το 2023 και 1,62% το 2024, σε χαμηλότερα επίπεδα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Το ελληνικό ονομαστικό ΑΕΠ έχει διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα, καθώς η οικονομία «άνοιξε» καθυστερημένα στον τουρισμό. Η οικονομική δυναμική έχει στηρίξει μια εντυπωσιακή αύξηση των κερδών και τις αναθεωρήσεις των πωλήσεων για το 2023. Η παραγωγή έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα.

«Για να είμαστε δίκαιοι, οι δείκτες είναι θετικοί, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να αυξάνεται (Σεπτέμβριος, 105,1), τη βιομηχανική παραγωγή σταθερή (Αύγουστος, 3,9% σε ετήσια βάση) και τα ποσοστά χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας πάνω από την τάση (Αύγ., 75,9%). Ωστόσο, ο δείκτης PMI μεταποίησης (Οκτ., 49,7) υποδηλώνει την επικείμενη επιβράδυνση, με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν, καθώς οι υψηλότερες τιμές πώλησης εξασθένησαν τη ζήτηση», εκτιμά η Jefferies.

Δείτε επίσης:  Jefferies: Γιατί θα μείνουν πίσω οι ελληνικές μετοχές

Οι αποτιμήσεις και οι εκτιμήσεις

Σε όρους αποτιμήσεων, η αγορά αποτιμάται σε 7,4 φορές σε όρους πολλαπλασιαστή κερδοφορίας για τους επόμενους 12 μήνες και μόλις 0,88 φορές σε όρους αποτιμήσεων λογιστικής αξίας P/BV, με τη μερισματική απόδοση να είναι στο 4,8%. Συνολικά, οι δείκτες αποτίμησης, βάσει της Factset και της Jefferies, τοποθετούν τον δείκτη MSCI Greece σε ιδιαίτερα ελκυστική θέση, γεγονός που δικαιολογεί και την Bullish σύσταση της Jefferies για τις εγχώριες μετοχές.

«Από την άλλη, ενώ η αγορά μετοχών εμφανίζει θετικές αναθεωρήσεις κερδών, η αγορά έχει αρχίσει να φαίνεται λίγο ακριβή σε σχέση με τα ομόλογα. Εξίσου, ορισμένοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες εξακολουθούν να είναι αρκετά ανισόρροποι, αλλά παρ’ όλα αυτά διατηρούμε την αξιολόγηση “Bullish” για την Ελλάδα», τονίζει ο οίκος.

Δείτε επίσης:  Goldman Sachs: Το bull market μόλις ξεκίνησε!

«Η χώρα επιβράβευσε την πίστη μας στην οικονομική της ανάκαμψη, καθώς οι τουριστικές αφίξεις το 2022 έπιασαν νέα υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Μια ισχυρή ονομαστική έκρηξη το 2022 θα επισκιαστεί από μια ρηχή επιβράδυνση (ύφεση) το 2023. Ωστόσο, οι ανισορροπίες αυξάνονται, ο ραγδαίος πληθωρισμός (12%) και μια βαθιά διαφορά στον μηχανισμό TARGET 2, αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι», συνεχίζει ο οίκος.

«Για να είμαστε δίκαιοι, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες οικονομίες που καλύπτουμε και η οποία έχει πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Στην τελευταία επισκόπηση διαβούλευσης του ΔΝΤ (Ιούνιος) τονίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της βελτίωσης στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και την αποκατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρόωρη πληρωμή όλων των εκκρεμών πιστώσεων του ΔΝΤ τον Απρίλιο, γεγονός που τερματίζει τη μεταχρηματοδοτική αξιολόγηση», συνεχίζει ο οίκος.

Ο αποπληθωρισμός, η πληγή της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, έχει μετακινηθεί στρεβλά σε πρόβλημα πληθωρισμού (ΔΤΚ 8,9%, Μάρτιος) και με τη σειρά του το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώθηκε. Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων λιανικής είναι εκπληκτική και αποτελεί τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Δείτε επίσης:  Επίκειται κραχ στης αγορές και πότε;

«Κοιτάζοντας μπροστά, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το ενεργειακό σοκ που προκαλεί η ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως τονίσαμε στο παρελθόν, η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή της μετάβαση, με το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα να λειτουργεί πλήρως με “καθαρή” ανανεώσιμη ενέργεια για πρώτη φορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η Ελλάδα ήταν υπέρμαχος της θέσπισης ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου εντός της ΕΕ και για τα έκτακτα κέρδη. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει θεσπίσει πολιτικές που έχουν διαθέσει κονδύλια για τη μείωση των ενεργειακών φόρων, μεταβιβάσεις σε ευάλωτες ομάδες και στήριξη των επιχειρήσεων που σχεδιάζεται να ανέλθει σε περίπου 5,7% του ΑΕΠ (10,5 δισ. ευρώ, πηγή: Bruegel)», εκτιμά η αμερικανική εταιρεία.

Πηγή

Μοιράσου το...