Συντάξεις: Ψάχνει να βρει λύση για την πληρωμή των αναδρομικών η κυβέρνηση – Εντός των ημερών η απόφαση του ΣτΕ

ΣτΕ αναδρομικά

ΣτΕ αναδρομικά

Συντάξεις: Ψάχνει να βρει λύση για την πληρωμή των αναδρομικών η κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο να αποφανθεί θετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων που έγιναν την περίοδο των μνημονίων, όπως των περικοπών στα δώρα (Χριστουγέννων και Πάσχα) δημιουργεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο.

Η κυρίαρχη εκτίμηση που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι η απόφαση θα είναι θετική για τις οργανώσεις συνταξιούχων που προσέφυγαν στο ΣτΕ. Γι αυτό και ήδη εξετάζονται με εντατικό τρόπο εναλλακτικοί τρόποι αποπληρωμής των αναδρομικών. Τρόποι οι οποίοι δεν θα δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τί ακριβώς αφορά η απόφαση

Η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας -που αναμένεται εντός των επομένων ημερών- οδηγεί σε νέο γύρο αναδρομικών ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι θα  αφορά την επιστροφή των δώρων του ενδεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Δείτε επίσης:  Β. Μακεδονία: Αντιμέτωπος με την πρόταση μομφής ο Ζόραν Ζάεφ

Το επίμαχο 11μηνο των επιστροφών ξεκινά στις 11 Ιουνίου του 2015, όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012 και φθάνει μέχρι τις 12 Μαΐου 2016 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο –οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικέ – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020 μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.

Έως και 2,5 δις ευρώ τα αναλογικά, ανάλογα με την απόφαση

Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από οργανώσεως συνταξιούχων και τώρα αναμένεται η απόφαση της πιλοτικής δίκης του προηγουμένου Ιανουαρίου που θα κρίνει τον νέο γύρο αναδρομικών.

Δείτε επίσης:  Ουκρανία: Καλεί τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος μετά τα ρωσικά πλήγματα

Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές.

Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που προκρίνεται, ανάλογα και με τελική απόφαση, είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων να καταβληθούν σε δόσεις.

The post Συντάξεις: Ψάχνει να βρει λύση για την πληρωμή των αναδρομικών η κυβέρνηση – Εντός των ημερών η απόφαση του ΣτΕ appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...