Σκούπα-ρομπότ διέρρευσε προσωπικές φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η ηλεκτρική σκούπα ρομπότ στο μπάνιο και τράβηξε εικόνες γυναίκας να κάθεται σε λεκάνη τουαλέτας με αυτές εν συνεχεία να καταλήγουν να κυκλοφορούν σε κλειστές ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Απίστευτο ή όχι αλλά ηλεκτρική σκούπα ρομπότ τράβηξε φωτογραφίες μιας γυναίκας που κάθεται στην τουαλέτα, με τις εικόνες να καταλήγουν να κοινοποιούνται στο Facebook.

Η ηλεκτρική σκούπα ρομπότ iRobot Roomba μπήκε στο μπάνιο και τράβηξε εικόνες της γυναίκας με αυτές εν συνεχεία να καταλήγουν να κυκλοφορούν σε κλειστές ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εικόνες αυτές συλλέχθησαν από εξελιγμένα μοντέλα ρομπότ καθαρισμού και στάλθηκαν στην Scale AI, μια start-up λογισμικού με συμβασιούχους εργαζόμενους από όλο τον κόσμο.

Η δουλειά τους είναι να κατηγοριοποιούν δεδομένα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, σε κενά ακόμη- από άποψη λογισμικού- ρομπότ.

Δείτε επίσης:  MIT- Επαναστατικό νέο υλικό: Πιο ανθεκτικό από τον χάλυβα, ελαφρύ σαν πλαστικό!

Αυτό τα βοηθά να χαρτογραφούν με μεγαλύτερη ακρίβεια το περιβάλλον τους στο σπίτι, να αποφεύγουν τα εμπόδια, να κατανοούν το μέγεθος ενός δωματίου και να προσαρμόζουν καλύτερα το μοτίβο καθαρισμού του.

Οι εικόνες κατέληκαν να κοινοποιούνται διαδικτυακά στο Facebook και στο Discord το 2020, ανέφερε τη Δευτέρα το MIT Technology Review.

Αποτελούσαν στιγμιότυπα από φωτογραφίες μέσα σε σπίτια από όλη την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

«Οι φωτογραφίες διαφέρουν ως προς τον τύπο και το περιεχόμενο. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα που είδαμε ήταν η σειρά φωτογραφιών βίντεο που απεικονίζουν τη νεαρή γυναίκα στην τουαλέτα, με το πρόσωπό της να αποκρύπτεται μεν στην κύρια εικόνα αλλά να είναι ακάλυπτο στα δεδομένα από τον κύλινδρο των λήψεων παρακάτω», ανέφεραν ειδικοί που ασχολήθηκαν με το ζήτημα.

Δείτε επίσης:  Κομμάτι πυραύλου συγκρούστηκε με τη σελήνη -Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Η iRobot δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έκδοση της συσκευής δόθηκε σε υπαλλήλους και εργολάβους, οι οποίοι είχαν υπογράψει συμφωνία ότι τα δεδομένα τους, συμπεριλαμβανομένου των βίντεο, θα αποστέλλονταν στην εταιρεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι οι σκούπες-ρομπότ έφεραν ένα φωτεινό πράσινο αυτοκόλλητο που έγραφε «βιντεοσκόπηση σε εξέλιξη» και ότι ήταν ευθύνη των εμπλεκομένων να «απομακρύνουν οτιδήποτε θεωρούν ευαίσθητο από οποιονδήποτε χώρο στον οποίο λειτουργεί το ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της iRobot, Κόλιν Άνγκλ, δήλωσε στο MIT Technology Review ότι «η iRobot τερματίζει τη συνεργασία της με τον πάροχο υπηρεσιών που διέρρευσε τις εικόνες, διερευνά ενεργά το θέμα και λαμβάνει μέτρα για να βοηθήσει στην αποτροπή παρόμοιας διαρροής από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών στο μέλλον».

Δείτε επίσης:  Ενθουσιασμός για το James Webb - «Θα γίνουν ανακαλύψεις που δεν τις έχει φανταστεί ο ανθρώπινος νους»

Τόσο η iRobot όσο και η Scale AI δήλωσαν στο MIT Technology Review, ότι η κοινοποίηση των στιγμιότυπων οθόνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραβίασε τους κανόνες τους.

Πηγή

Μοιράσου το...