Σεισμός: Η νέα επιτροπή και η ανησυχία των σεισμολόγων – Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας στο Newsbomb.gr

Ευθύμης Λέκκας: «Μπορεί να διερευνούμε κάποια ρήγματα, αλλά ο σεισμός μπορεί να δίνει οπουδήποτε, καθώς ο ελληνικός χώρος χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά το πότε αλλά και το που θα γίνει ένας σεισμός».

Συγκροτήθηκε νέα 5μελής επιτροπή, με αντικείμενο την εκτίμηση αλλά και διαχείριση σεισμικού κινδύνου. Η συγκεκριμένη επιτροπή που είναι θεσμοθετημένη εδώ και 35 χρόνια, έχει πια αλλάξει μορφή.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ώστε να μας ενημερώσει για την νέα επιτροπή αλλά και για το λόγο που έχει συσταθεί.

«Αυτή τη στιγμή η επιτροπή έχει πέντε μέλη, από 34 μέλη που είχε παλιότερα. Τα τόσα μέλη υπήρχε δυσπραγία στην λήψη αποφάσεων, αλλά και εντάσεις μεταξύ τους», είπε αρχικά ο κος Λέκκας, επισημαίνοντας πως «έχει διαφοροποιηθεί και από επιτροπή με σκοπό την διαχείριση σεισμικού κινδύνου τώρα θα γίνεται και αποτίμηση και διαχείριση της σεισμικής διακινδύνευσης».

Επιπλέον διευκρίνισε πως τα πέντε μέλη έχουν οριστεί από τα «πέντε κύρια ιδρύματα, τα οποία είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο, το Αστεροσκοπείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Οι εκπρόσωποι ορίστηκαν από τα ίδια τα ιδρύματα, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις των ιδρυμάτων τους».

O κος Λέκκας τόνισε πως «δεν ορίζουμε μόνο την εκτίμηση και την εξέλιξη της σεισμικότητας, αλλά και τις επιπτώσεις των σεισμών στο δομημένο περιβάλλον, στις κατασκευές, στις υποδομές και στα δίκτυα. Κάθε επιστημονική ομάδα έχει κάποιες περιοχές τις οποίες διερευνά εκτενέστερα. Παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών διερευνά τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια Νησιά. Μπορεί να διερευνούμε κάποια ρήγματα, αλλά ο σεισμός μπορεί να δίνει οπουδήποτε, καθώς ο ελληνικός χώρος χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά το πότε αλλά και το που θα γίνει ένας σεισμός».

Δείτε επίσης:  Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Έκτακτη σύσκεψη για το λιανεμπόριο - Πιθανό να μην ανοίξει σε 3 περιοχές

«Τα 5 άτομα που απαρτίζουν την επιτροπή είναι ευκίνητα και θα λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις, θα ενημερώνουν την πολιτεία, θα ενημερώνουν τους φορείς», σημείωσε.

Να αναφέρουμε ότι η επιτροπή συστήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα και θα συνεδριάζει κάθε 10 ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός: Νέα επιτροπή που θα συνεδριάζει ανά 10ημερο – Ανησυχία Λέκκα για διέγερση στις Αλκυονίδες

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Το ρήγμα στην Εύβοια δεν έχει άλλες δυνάμεις

Σεισμός στην Εύβοια – Λέκκας: Μπαίνουμε σε περίοδο κανονικότητας

Source

Μοιράσου το...