Πόλεμος στην Ουκρανία: ΗΠΑ και Ευρώπη εξετάζουν την απαγόρευση πετρελαίου από τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους διερευνούν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ενώ ο  Λευκός Οίκος συντονίστηκε με κεντρικές επιτροπές του Κογκρέσου εξετάζοντας με τη δική τους απαγόρευση.

Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά έχει γίνει πιο ανοιχτή στην ιδέα της απαγόρευσης των ρωσικών προϊόντων τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε στο Reuters μια πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις την Κυριακή.

Ο Λευκός Οίκος συνομιλεί επίσης με την Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας και την Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής των Αντιπροσώπων για πιθανή απαγόρευση, είπε η πηγή.

Ωστόσο, ο Μπλίκνεν τόνισε τη σημασία της διατήρησης σταθερών αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως.

«Βρισκόμαστε τώρα σε πολύ ενεργές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις χώρες μας, ενώ φυσικά, ταυτόχρονα, διατηρούμε μια σταθερή παγκόσμια προσφορά πετρελαίου», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο NBC.

Δείτε επίσης:  Ιταλία - Κορονοϊός: 13.817 κρούσματα, 322 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται σε ταξίδι σε όλη την Ευρώπη για να συντονίσει με τους συμμάχους των ΗΠΑ την απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε επίσης ότι συζήτησε τις εισαγωγές πετρελαίου με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το υπουργικό του συμβούλιο το Σάββατο.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη την περασμένη εβδομάδα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Μια δικομματική ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών παρουσίασε νομοσχέδιο την Πέμπτη για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο επιταχύνεται και θα μπορούσε τελικά να γίνει το όχημα για τις κυρώσεις.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος επέβαλε κυρώσεις στις εξαγωγές τεχνολογιών στα διυλιστήρια της Ρωσίας και στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Μέχρι στιγμής, έχει σταματήσει να στοχεύει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σταθμίζει τις επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και στις τιμές ενέργειας των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης:  Παναιτωλικός: Βαλίτσες για Ιράν ετοιμάζει καλοκαιρινή μεταγραφή πριν τον Άρη! (video+photos)

Ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μονομερούς απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ο Μπλίνκεν είπε: «Δεν πρόκειται να αποκλείσω το ενδεχόμενο να αναλάβω δράση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ανεξάρτητα από το τι κάνουν, αλλά για όλα όσα έχουμε κάνει, η προσέγγιση ξεκινά με τον συντονισμό μας με τους συμμάχους και εταίρους μας».

Είπε ότι υπάρχουν μια σειρά πρόσθετων μέτρων που εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποια θα είναι τα νέα μέτρα.

Οι Αμερικανοί είναι μακράν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές βενζίνης στον κόσμο, χάρη στα μεγάλα αυτοκίνητα, τις μεγάλες αποστάσεις οδήγησης και τα λίγα μέσα μαζικής μεταφοράς σε πολλές περιοχές. Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ήταν παραδοσιακά πολιτικό δηλητήριο για τους ηγέτες των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης:  Ζαγόρι: τα 10+1 top highlights για ψαγμένους ταξιδιώτες!

Ο εθνικός μέσος όρος των ΗΠΑ για ένα γαλόνι βενζίνης έφτασε τα 4,009 δολάρια την Κυριακή, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, σύμφωνα με την ΑΑΑ. Οι καταναλωτές πληρώνουν κατά μέσο όρο 40 σεντς περισσότερα από ό,τι πριν από μια εβδομάδα και 57 σεντ περισσότερα από ό,τι πριν από έναν μήνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν κατά μέσο όρο περισσότερα από 20,4 εκατομμύρια βαρέλια αργού και διυλισμένων προϊόντων το μήνα για το 2021 από τη Ρωσία, περίπου το 8% των εισαγωγών υγρών καυσίμων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ουκρανία: Ο Δένδιας επιβεβαιώνει το χτύπημα στο προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη

Το Κίεβο ετοιμάζεται να αμυνθεί: Σκάψιμο χαρακωμάτων και στήσιμο οδοφραγμάτων

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Source

Μοιράσου το...