Πως θα ρυθμίσετε παλαιά και νέα χρέη προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ

Τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία ρυθμίζοντας τα χρέη τους σε πολλές δόσεις έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Για τις παλαιές οφειλές, που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και το 2019, ισχύουν ήδη ρυθμίσεις που προβλέπουν αποπληρωμή έως και σε 120 δόσεις, οι οποίες αναμένεται να επανενεργοποιηθούν για όσους είχαν ήδη ενταχθεί σ’ αυτές αλλά τις έχασαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε έως 3 χρόνια άτοκα ή σε έως 6 χρόνια με επιτόκιο 2,5%. Οι νέες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση και να εξοφληθούν σε 24 ή 48 δόσεις.

Τα Νέα σήμερα κάνουν μια επισκόπηση των ρυθμίσεων μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις.

Είμαι πληττόμενος επαγγελματίας, έχω υποβάλει τη φορολογική μου δήλωση και από την εκκαθάρισή τηςπροκύπτει πληρωμή φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησα το 2020. Μπορώ να εντάξω το ποσό που έχει βεβαιωθεί στη νέα ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 χαμηλότοκων δόσεων;

Οχι. Στη ρύθμιση εντάσσονται μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021. Το εκκαθαριστικό της δήλωσης μπορεί να εξοφληθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ με έκπτωση 3% ή με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή με πιστωτική κάρτα σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Δείτε επίσης:  25 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στην Πελοπόννησο φέτος το καλοκαίρι! Μετά το lockdown επιβάλλεται…

Είμαι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα και το 2020 είχα τεθεί για έξι μήνες σε αναστολή εργασίας. Πώς μπορώ να ρυθμίσω τον ΕΝΦΙΑ του 2020, τον οποίο δεν έχω πληρώσει;

Η ληξιπρόθεσμη οφειλή του ΕΝΦΙΑ έτους 2020 μπορεί να ενταχθεί στην νέα ρύθμιση και να εξοφληθεί σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η ρύθμιση θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2022.

Είμαι πληττόμενος και έχω χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν πριν από την πανδημία αλλά και χρέη που γεννήθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Πώς μπορώ να τα ρυθμίσω;

Τα χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από τον Μάρτιο του 2020 θα πρέπει είτε να αποπληρωθούν εφάπαξ, είτε να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση σε 24 ή 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Εφόσον τακτοποιηθεί το παλαιό χρέος (είτε σε ρύθμιση είτε εφάπαξ), τα χρέη της πανδημίας μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Δείτε επίσης:  Καλαφάτης για το Πάσχα: Σπεύδουμε για εμβολιασμό

Εχω λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή. Μπορώ να εντάξω το τμήμα που θα επιστραφεί στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων;

Οχι. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αποπληρωθεί σε 60 δόσεις, με την πρώτη στα τέλη Ιανουαρίου.

Είμαι ιδιοκτήτης ακινήτου για το οποίο εισέπραξα υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια. Σταμάτησα να πληρώνω τις δόσεις της παλιάς ρύθμισης των 120 δόσεων με αποτέλεσμα να χάσω τη ρύθμιση. Μπορώ τώρα να ενταχθώ ξανά στην ρύθμιση;

Ναι. Οι πληττόμενοι οφειλέτες, που έχασαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. τις 100 ή τις 120 δόσεις) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις τους. Η πόρτα των 100 ή 120 δόσεων ανοίγει ξανά με την πληρωμή της δόσης του Αυγούστου 2021. Οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν και θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Δείτε επίσης:  Πώς θα διαμορφωθούν οι μισθοί το 2024

Source

Μοιράσου το...