ΠΟΥ: Η Ευρώπη «οδηγεί» την πανδημία- Γιατί έχουμε υψηλά κρούσματα το καλοκαίρι

Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου κύματος των μολύνσεων από τον Covid-19 καθώς περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)

«Βλέπουμε ένα πολύ πιο έντονο κύμα της νόσου να περνάει ξανά από την Ευρώπη», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ, σε ενημέρωση των ΜΜΕ την Τετάρτη. «Και θα το δούμε να γίνεται και σε άλλες περιοχές, το βλέπουμε ήδη στη Νοτιοανατολική Ασία και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου επίσης», είπε. 

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων Covid αυξήθηκε κατά 30% παγκοσμίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τις υποπαραλλαγές της Όμικρον BA.4 και BA.5 να οδηγούν την αύξηση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο ΠΟΥ παρακολουθεί επίσης μια νέα υποκατηγορία της υποπαραλλαγής BA2.75 που είχε εντοπιστεί στην Ινδία.

Δείτε επίσης:  Προκλητική υποκρισία από τον Ερντογάν μετά την τηλεδιάσκεψη με φον ντερ Λάιεν και Μισέλ: “Η Τουρκία προσφέρει ειρήνη και σταθερότητα, η Ελλάδα προκαλεί με επιθετικές ενέργειες”

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια περίοδο που λόγω καιρικών συνθηκών η μετάδοση γίνεται πιο δύσκολη καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, οφείλεται στο γεγονός ότι συνδυάζονται διαφορετικές δραστηριότητες που προβλέπουν συμμετοχή πολλών ανθρώπων, όπως η συμμετοχή σε μεγάλες συναυλίες και τα ταξίδια, είπε ο Ράιαν.

«Δεν θα είμαστε όμηροι του ιού»

Το νέο κύμα λοιμώξεων δεν οδηγεί ακόμη σε αύξηση των εισαγωγών στην εντατική θεραπεία ή σε σοβαρή αύξηση του αριθμού των θανάτων, ως αποτέλεσμα της προστασίας από τα εμβόλια. Όμως ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα «ανοσολογικά τους τείχη» θα παραμείνουν ισχυρά, παρέχοντας ενισχυτικές δόσεις σε άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, διατηρώντας μέτρα επιτήρησης, προσφέροντας αντιικά και χρησιμοποιώντας δοκιμασμένα αντίμετρα για τη μείωση των πιθανοτήτων μετάδοσης.

Δείτε επίσης:  Βρετανία: Βίντεο με μαλλιοτράβηγμα και σπρωξιές σε σούπερ μάρκετ για τις προσφορές

Ο Γενικός Διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι, ενώ οποιαδήποτε αναζωπύρωση κρουσμάτων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ο κόσμος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση για την καταπολέμηση του ιού τώρα από ό,τι ήταν το 2020 όταν άρχισε να σαρώνει σε όλο τον κόσμο. «Δεν θα είμαστε όμηροι του ιού όπως τα τελευταία δύο χρόνια», είπε στην ενημέρωση. «Γνωρίζουμε τον ιό, έχουμε καλύτερα εργαλεία για να τον καταπολεμήσουμε».

naftemporiki.gr

Πηγή

Μοιράσου το...