Ποιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες λύνουν τα νέα sleeping bags της NASA

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει έναν υπνόσακο υψηλής τεχνολογίας που θα μπορούσε να λύσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που που αντιμετωπίζουν ορισμένοι αστροναύτες ενώ ζουν στο διάστημα. 

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως τα νέα sleeping bags της NASA μπορούν να αποτρέψουν τα προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες. Στη μηδενική βαρύτητα, τα υγρά επιπλέουν στο κεφάλι και συνθλίβουν τον βολβό του ματιού με την πάροδο του χρόνου. Ο υπνόσακος ρουφάει υγρό από το κεφάλι και προς τα πόδια, αντισταθμίζοντας τη συσσώρευση πίεσης.

Θεωρείται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα ιατρικά προβλήματα που επηρεάζουν τους αστροναύτες, με ορισμένους ειδικούς να ανησυχούν ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις αποστολές στον Άρη.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η απαιτητική διαδικασία για να γίνει κάποιος εξ αρχής αστροναύτης, ζητά ο υποψήφιος να έχει τέλεια 20/20 όραση. Ωστόσο, πάνω από τους μισούς αστροναύτες της NASA που πέρασαν πάνω από έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), γύρισαν με προβλήματα όρασης διαφόρων βαθμών. Σε μια ακραία μάλιστα περίπτωση, ο αστροναύτης John Philips που βρέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για έξι μήνες το 2015, γύρισε με όραση 20% στη Γη, ενώ προηγουμένως είχε άψογη οπτική αντίληψη 20/20.

Δείτε επίσης:  Βροχή διαττόντων αστέρων στις 17 Νοεμβρίου –Στις 19 η μεγαλύτερης διάρκειας μερική έκλειψη Σελήνης του αιώνα μας

Προφανώς αυτό έχει σημαντικές και πολυεπίπεδες συνέπειες όχι μόνο για τους ίδιους τους αστροναύτες, αλλά και για τις αποστολές που πρέπει να φέρουν εις πέρας. Τη λύση, λοιπόν, έρχονται να δώσουν τώρα οι ερευνητές του UT Southwestern Medical Center των Ηνωμένων Πολιτείων. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής Dr. Benjamin Levine, μιλώντας στο BBC ανέφερε ως παράδειγμα μια μελλοντική αποστολή πολλών χρόνων στον Άρη, όπου η σταδιακή επιδείνωση της όρασης θα ήταν καταστροφική.

«Θα ήταν καταστροφή αν οι αστροναύτες αποκτούσαν τόσο σοβαρές βλάβες που εν τέλει δε μπορούσαν να δουν τι κάνουν. Αυτό έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την αποστολή», είπε.

Η χαμηλή ή μηδενική βαρύτητα στο διάστημα αποτρέπει τον φυσικό κύκλο τον υγρών και έτσι σχεδόν δύο λίτρα υγρών συγκεντρώνονται στο κρανίο όταν κάποιος κοιμάται. Αυτά με τη σειρά τους ασκούν πίεση στους βολβούς των ματιών, προκαλώντας μια ισοπέδωση που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

Δείτε επίσης:  Δικαστής υποχρεώνει το Twitter να παραδώσει στον Ίλον Μασκ δεδομένα από τον έλεγχο χρηστών του 2021

Το ιατρικό αυτό φαινόμενο ονομάζεται spaceflight-associated neuro-ocular syndrome ή εν συντομία SANS.

Για την καταπολέμηση του SANS, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με την κατασκευάστρια εργαλείων εξωτερικού χώρου REI, για να αναπτύξουν έναν υπνόσακο που εφαρμόζει γύρω από τη μέση, περικλείοντας το κάτω μέρος του σώματος. Στη συνέχεια ενεργοποιείται μια συσκευή αναρρόφησης που μοιάζει με ηλεκτρική σκούπα και η οποία τραβάει τα υγρά προς τα πόδια, εμποδίζοντάς τα από το να συσσωρευτούν στο κεφάλι.

Περίπου δώδεκα άτομα προσφέρθηκαν εθελοντικά για να δοκιμάσουν την τεχνολογία και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη μερικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν πριν η NASA να φέρει την εν λόγω τεχνολογία στο ISS, όπως για παράδειγμα ποιος είναι ο βέλτιστος χρόνος που πρέπει να περνούν οι αστροναύτες στο sleeping bag αυτό κάθε μέρα. Πρέπει επίσης να καθοριστεί εάν είναι απαραίτητο αυτό για κάθε αστροναύτη ή μόνο για εκείνους που κινδυνεύουν να αναπτύξουν SANS.

Δείτε επίσης:  Τέσσερις «άλλες» μηχανές αναζήτησης -εκτός της Google

Ανεξαρτήτως, Dr. Benjamin Levine ελπίζει ότι το SANS δεν θα αποτελεί για πολύ ακόμα πρόβλημα και θα έχει αντιμετωπιστεί μέχρι τη στιγμή που η NASA θα είναι έτοιμη να πάει στον Άρη.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

Μοιράσου το...