Πιέσεις ασκήθηκαν χθες στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, ενώ η FED βλέπει δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2023

Πιέσεις ασκήθηκαν χθες στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, ενώ η FED βλέπει δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2023, νωρίτερα από την προηγούμενη πρόβλεψη της.

Χθες η κεντρική τράπεζα με ομόφωνη απόφαση άφησε τα επιτόκια στο 0% με 0,25%, όπου βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2020 και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων με ρυθμό $120 δισ. μέχρι να σημειωθεί «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» στην απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό το τρέχον έτος, στο 3,4%, ήτοι μια εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον Μάρτιο, επίπεδο σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει.

Δείτε επίσης:  Πυρηνικά Ιράν: «Φως» στην άκρη του τούνελ «βλέπει» ο Μπορέλ

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed, ο Πάουελ παραδέχθηκε μεν ότι ορισμένες από τις δυναμικές που σχετίζονται με το άνοιγμα της οικονομίας “αυξάνουν την πιθανότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί υψηλότερος και πιο επίμονος από ό,τι αναμέναμε”, ωστόσο εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στη συνέχεια προς τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Ο Πάουελ τόνισε ότι η πρόοδος που καταγράφεται ως προς τον διπλό στόχο της απασχόλησης και του πληθωρισμού που έχει θέσει η Fed είναι ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν, αλλά επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι οι τρέχουσες συνθήκες απέχουν πολύ από το σημείο όπου έπρεπε να βρίσκεται η οικονομία ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της.

Δείτε επίσης:  Σφοδρή αντιπαράθεση για την ψήφο των αποδήμων – Πως η μικροπολιτική κέρδισε τη συναίνεση (Δείτε το explainer του economico)

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,77% ή 265 μονάδες στις 34.033, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,54% στις 4,223 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,24% στις 14.039 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (+1,3%) και JP Morgan (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (-2,4%) και Walmart (-2,1%).

  • Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI παρέμεινε σε υψηλό 2,5 ετών, σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,1% στα 72,15 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε μετά από τρεις μέρες πτώσης, κατά 0,3% στα 1.861 δολ./oz.
  • Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,55% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 1% έναντι του ευρώ στο 1,2011 δολ.
Δείτε επίσης:  Ολλανδία: Ένα κομβόι κατά των υγειονομικών περιορισμών απέκλεισε το κέντρο της Χάγης

 

The post Πιέσεις ασκήθηκαν χθες στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, ενώ η FED βλέπει δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2023 appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...