Πελοπόννησος: Road trip στα υπέροχα χωριά της Μάνης!

Εκατό πενήντα χιλιόμετρα… πέτρας και θάλασσας αγκαλιάζουν το μεσαίο «πόδι» της Πελοποννήσου, που λαμπυρίζει στον εκτυφλωτικό της ήλιο. Όποιος ταξιδέψει στη Μάνη είναι σαν να κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο και οι εικόνες που θα συναντήσει θα μείνουν για πάντα χαραγμένες μέσα του. Ένα πέτρινο στολίδι στο οποίο χτυπά η ιδιαίτερη και ξεχωριστή Μανιάτικη καρδιά. Εκπληκτικά σοκάκια, μαγευτικές αυλές, ξεχωριστή αρχιτεκτονική και παρθένες παραλίες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που ο επισκέπτης δεν θέλει να αποχωριστεί!

Από το Γύθειο θα οδηγήσετε νότια, προς το Σκουτάρι και τον Κότρωνα, παρατηρώντας το τοπίο να «αγριεύει» όσο κατεβαίνετε, και από εκεί ακόμα πιο νότια, στην Κοκκάλα, το Πόρτο Κάγιο και την κουκλίστικη Βάθεια, κάνοντας όσο περισσότερες στάσεις για φαγητό δίπλα στο κύμα.

Αρεόπολη δρόμος
Αρεόπολη

Από την Βάθεια και μετά, η διαδρομή… τραβά την ανηφόρα, προς τον Γερολιμένα, τα φαντασμαγορικά Σπήλαια του Διρού, τα λιθόκτιστα δρομάκια της Αρεόπολης και τα βαθυγάλαζα νερά που αγκαλιάζουν το Λιμένι.

Στην Αρεόπολη, την πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων, κάνετε βόλτα στα πέτρινα σοκάκια της, θα απολαύσετε τοπικές γεύσεις σε κάποιο από τα ταβερνάκια ή τα εστιατόρια και θα χαλαρώσετε σε ένα από τα όµορφα µπαράκια για ποτό ή cocktails χαζεύοντας την περαντζάδα…

Λιμένι Μάνη
Λιμένι

Πολύ κοντά στην Αρεόπολη βρίσκονται το πανέμορφο Λιμένι, το Οίτυλο, ο εκπληκτικός Γερολιμένας, καθώς και ένα από τα ομορφότερα σπήλαια του κόσμου το περίφημο Σπήλαιο Διρού. Αναμφίβολα η Λακωνική Μάνη είναι έρωτας όποιο μέρος της και αν επισκεφθείτε!

Δείτε επίσης:  ΑΧΕΠΑ - Νεκρός νοσηλευτής: Ήταν αδιάθετος, δούλευε γιατί δεν υπήρχε συνάδελφος να τον αντικαταστήσει
Βάθεια
Βάθεια

Κάντε μια βόλτα από ψηλά στην “πέτρινη” καρδιά της Μάνης! (βίντεο)στ

Και από εδώ, κατευθυνόμαστε βορειότερα, παρατηρώντας το τοπίο να αλλάζει και να γαληνεύει, καθώς μπαίνουμε στο μεσσηνιακό κομμάτι της Μάνης, με προορισμό ένα από τα ομορφότερα χωριά της, την Καρδαμύλη.

Καρδαμύλη, Μεσσηνιακή Μάνη
Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη αναπτύχθηκε όμορφα και φιλικά προς τους κατοίκους της πρωταρχικά και προς τους ταξιδιώτες ύστερα, καθώς με το πέρασμα του χρόνου δέθηκε η δημιουργία τουριστικών υποδομών με την υψηλή διατήρηση της αυθεντικότητας της κωμόπολης. Οι βόλτες στα δρομάκια της δεν χρειάζονται πολλά λόγια: περπατάς, ανακαλύπτεις, απολαμβάνεις. Λίγα μέτρα πάνω από το δρόμο που τη διασχίζει, βρίσκεται η Παλαιά Καρδαμύλη, με τη χαρακτηριστική και μοναδικού τύπου εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και τους διασωζώμενους πύργους γύρω της.

Σε 2 χιλιόμετρα από την Καρδαμύλη θα συναντήσετε τον Φονέα, δηλαδή την παραλία του Φονιά. Βρίσκεται στην απόληξη του ομώνυμου φαραγγιού και είναι, ίσως, η περισσότερο ονομαστή της περιοχής. Άγρια ομορφιά, βότσαλα, τεράστιοι βράχοι μέσα στη θάλασσα είτε για σκιά είτε για σκαρφάλωμα. Βαθειά νερά, βαθύ μπλέ, προσοχή όμως όταν φυσάει από τα Δυτικά γιατί το όνομα της παραλίας τότε φαντάζει κάπως ρεαλιστικό.

Δείτε επίσης:  Τα βραβεία του 19ου ετήσιου φωτογραφικού διαγωνισμού του ανακοίνωσε το Smithsonian Magazine
Παραλία Φονέας
Παραλία Φονέας

Ο δρόμος, από εκεί και κάτω, οδηγεί στη Στούπα. Για κάποιους, όλη η Μεσσηνιακή Μάνη έχει μείνει στο μυαλό ως Στούπα. Τεράστια αμμουδερή παραλία, με μεγάλη ποικιλία σε ξαπλώστρες και ενοικιαζόμενα ποδήλατα. Η χαρά της παραθεριστικής οικογένειας και του ανέμελου τουρίστα -όχι ιδιαίτερα του ταξιδιώτη- που επιθυμεί άπειρες μορφές φαγητού, ποτού, καφέ και διασκέδασης, καθώς και ενοικιαζόμενου δωματίου για κάθε βαλάντιο. 

Ο πολύβουος παραλιακός δρόμος δύσκολα περπατιέται τον Αύγουστο, αν όμως μπεις στα δρομάκια, θα πάρεις μαζί σου φεύγοντας τις χιλιάδες ευωδιές από τα δροσερά περιβόλια. Και αν προχωρήσεις λίγα μέτρα όλο προς τα αριστερά, την ώρα του ηλιοβασιλέματος, εκεί που η ταμπέλα γράφει Χαλικούρα, η βουή ξαφνικά χάνεται ως διά μαγείας. Είσαι μόνος ανάμεσα στα παλαιά πέτρινα διόροφα, τα φώτα είναι χαμηλά και ένα, δυό ταβερνάκια βρίσκονται σε αρμονία με την ώρα και το κλίμα…

Στούπα
Στούπα

Αν βρεθείτε καλοκαίρι, δίπλα βρίσκεται η φημισμένη παραλία της Καλογριάς. Πιο μικρή, αλλά απαράλλαχτη αμμουδιά. Τα beach bar συναγωνίζονται μεταξύ τους και το γρήγορο φαγητό για όλες τις ώρες είναι νόμος. Επίσης, νόμος είναι: παιδάκια, κουβαδάκια, φωνές, ρακέτες κ.ο.κ. Υπάρχουν και δυο-τρεις ταβέρνες με την αυθεντική έννοια της λέξης.

Δείτε επίσης:  Ο αγωγός EastMed στην ατζέντα των συναντήσεων Δένδια με Μπλίνκεν και ΥΠΕΞ Ισραήλ
Παραλία Καλόγρια
Παραλία Καλογριάς

Δύο χαρίσματα της Καλογριάς: πεντακάθαρα νερά-κρύσταλλο από τις πηγές που πέφτουν μέσα και όμορφο τοπίο αν μπορέσετε να απομονώσετε από το οπτικό σας πεδίο τα «υπόλοιπα» της παραλίας. Και στα δεξιά της παραλίας, δύο ίδια ακριβώς, χαμηλά, λευκά σπιτάκια με καφέ σκεπές και γλάστρες στις αυλές τους. Εδώ, γράφτηκε ο «Αλέξης Ζορμπάς».

Στο ένα, έμενε ο Καζαντζάκης, στο άλλο ο ήρωας που τον ενέπνευσε, και οι δύο εργαζόμενοι για κάμποσους μήνες στο παλιό ορυχείο που σώζεται λίγο πιο πάνω.

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα πολλά χαρακτηριστικά μέρη που έχει η Μάνη. Η μαγεία όμως αυτού του ταξιδιού έγκειται στο ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να αλλάξεις πορεία, να στρίψεις σε όποιο δρόμο θες και να μείνεις για όσο διάστημα σ’ αρέσει στο μέρος που προτιμάς!

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

The post Πελοπόννησος: Road trip στα υπέροχα χωριά της Μάνης! appeared first on Travelstyle.

Source

Μοιράσου το...