Παραδοχή Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός υφίσταται οδυνηρές απώλειες

Ο ουκρανικός στρατός υφίσταται οδυνηρές απώλειες στις μάχες με τους ρώσους εισβολείς τόσο στο Σεβεροντονέτσκ όσο και στο Χάρκοβο, παραδέχθηκε απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε  ότι έχει προσφέρει στους Ουκρανούς μαχητές, που έχουν καταφύγει στο χημικό εργοστάσιο Αζότ του Σεβεροντονέτσκ την δυνατότητα να παραδοθούν αύριο, Τετάρτη, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι η χώρα του χρειάζεται επειγόντως σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να καθυστερούν οι εταίροι την παράδοση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας επίσης στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF από το Κίεβο συνέντευξη άφησε αιχμές κατά του Γερμανού καγκελάριου Ο. Σολτς, λέγοντας ότι θα πρέπει να πάρει σαφή θέση και να μην αναζητεί τι θα πονέσει λιγότερο τη Γερμανία στις σχέσεις της με την Ουκρανία και την Ρωσία. Με άλλα λόγια ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένει από το Βερολίνο μια σκληρότερη στάση έναντι της Ρωσίας θυσιάζοντας ακόμα και το οικονομικό συμφέρον της Γερμανίας.

Δείτε επίσης:  Ρόνι Σπέκτορ: Πέθανε η τραγουδίστρια του «Be My Baby» των Ronettes

Ο δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης Κρίστιαν Ζίβερς αναφέρει ότι ο ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε στην κάμερα κουρασμένος. Από την αϋπνία, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος και απαντούσε στις ερωτήσεις αργά επειδή χρειάζονταν χρόνο για να σκεφτεί.

Αυτό που χρειαζόμαστε από την Γερμανία είναι να διασφαλίσει ότι στηρίζει την Ουκρανία, τόνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι: «Εκείνος (σσ. ο καγκελάριος Σολτς) και η κυβέρνησή του θα πρέπει να αποφασίσουν. Δεν μπορεί να σχοινοβατεί μεταξύ Ουκρανίας και των σχέσεων με την Ρωσία. Ο Όλαφ Σολτς θα πρέπει να είναι πιο βέβαιος για την σχέση με την Ουκρανία».

Στο Κίεβο

Επίσκεψη στο Κίεβο αναμένεται να πραγματοποιήσει την Πέμπτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel.

Δείτε επίσης:  Στο Εδιμβούργο μεταφέρεται η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ

Η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιόπιστη πηγή στην καγκελαρία, τονίζει ότι ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα παραμείνει στην Ουκρανική πρωτεύουσα έξι ώρες.

Στο Κίεβο αναμένεται να μεταβούν επίσης ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ,αλλά και ο  Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις , αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή

Μοιράσου το...