Ο Μάϊος κλείνει με τον  Dow Jones στο + 1,9%, τον S&P στο +0,6%, ενώ ο Nasdaq βρέθηκε στο – 1,5%

Ο Μάϊος κλείνει με τον  Dow Jones στο + 1,9%, τον S&P στο +0,6% ενώ ο Nasdaq βρέθηκε στο – 1,5%. Γενικά πρόκειται για τον τέταρτο συναπτό μήνα κερδών στις μετοχές της Wall Street.

Χθες Παρασκευή στo Αμερικανικό Χρηματιστήριο σημειώθηκαν κέρδη, καθώς το  χαμηλό στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας τόνωσε την αισιοδοξία των επενδυτών για γρήγορη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Dow Jones ενισχύθηκε 0,19% ή 65 μονάδες στις 34.529, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο μόλις 0,08% στις 4,204 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,09% στις 13.748 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Salesforce.com (+5,7%) και Amgen (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (-1,3%) και Intel (-1,1%).

Το σχέδιο του Προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο του Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού κράτους για το φορολογικό έτος 2022, το πρώτο στο πλαίσιο της προεδρίας του, αποστέλλοντάς το παράλληλα στο Κογκρέσο προς διαβούλευση.

Δείτε επίσης:  Σωτήρης Τσιόδρας: Προσοχή στις ηλικίες 20 έως 50 ετών – Θα χρειαζόμαστε μέτρα έως ότου ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί

Στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται οι διαφορετικές προτεραιότητες της προεδρίας Μπάιντεν σε σχέση με τις αντίστοιχες εκείνης του προκατόχου του νυν προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Στο σχέδιο ζητείται η αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας κατά 41%, ενώ 23% προτείνεται να είναι η αύξηση των πόρων για το υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος προτείνεται να λάβει πόρους αυξημένους κατά 22%.

Στο πεδίο των εσόδων, ο προϋπολογισμός Μπάιντεν ενσωματώνει σημαντικές αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, προκειμένου ο Λευκός Οίκος να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αύξηση των κρατικών δαπανών κατά πολλά τρισ. δολ. Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής αυξάνεται στο 28%,  από 21%, καθώς και νέους πόρους για ελέγχους από την ομοσπονδιακή αρχή δημοσίων εσόδων (IRS), καθώς και υψηλότερους φόρους για τους οικονομικά εύρωστους φορολογούμενους.

Δείτε επίσης:  Ρωσία – Ουκρανία: Συμφωνία Πούτιν – Μακρόν για διπλωματική λύση στην κρίση

Ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE)

Στο μεταξύ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών σκαρφάλωσε ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE), τον οποίο χρησιμοποιεί η Fed ως βασικό δείκτη για τον πληθωρισμό, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τον Απρίλιο.

 Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή, ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,6% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,5% τον Μάρτιο. Η αύξηση αυτή οδήγησε την ετήσια άνοδο του δείκτη στο 3,6% από 2,4% τον Μάρτιο.

Ο δομικός δείκτης προσωπικής κατανάλωσης ενισχύθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση, μετά από μηνιαία άνοδο 0,7%. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 1991.

Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Απρίλιο, μετά από άλμα 4,7% τον Μάρτιο.

  • Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,8% στα 66,32 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.905 δολ./oz.
  • Σημειώνεται ότι συνολικά για τον Μάιο, το πετρέλαιο έχει κερδίσει άνω του 4% και ο χρυσός σχεδόν 8%.

The post Ο Μάϊος κλείνει με τον  Dow Jones στο + 1,9%, τον S&P στο +0,6%, ενώ ο Nasdaq βρέθηκε στο – 1,5% appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...