Ο Ερντογάν είναι παντού και «επιδιώκει να κερδίσει όπου μπορεί»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν αρκετά δραστήριος τις τελευταίες ημέρες. Την Πέμπτη, επισκέφτηκε την ουκρανική πόλη Λβιβ για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας πριν από έξι μήνες.

Ο Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε να τοποθετηθεί ως ένας έμπειρος πολιτικός και μεσολαβητής μεταξύ Κίεβου και Μόσχας, υποσχέθηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των ουκρανικών υποδομών, λίγες εβδομάδες μετά τη μεσολάβηση στη συμφωνία με τη Ρωσία για την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εν μέσω παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Δείτε επίσης:  Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στο Ιράν

Οι τρεις άνδρες συζήτησαν επίσης για την ανησυχητική κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.  Ο Γκουτέρες ζήτησε και πάλι να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη- πρόταση που η Μόσχα χαρακτήρισε «απαράδεκτη». «Ανησυχούμε», είπε ο Ερντογάν. «Δεν θέλουμε άλλο Τσερνόμπιλ». Ο Ζελένσκι προειδοποίησε: «Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα πυρηνικής καταστροφής».

Η συνάντηση στη Λβιβ ήρθε μια εβδομάδα αφότου ο Ερντογάν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας, όπου δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Επιπλέον, το ταξίδι του Ερντογάν στην Ουκρανία ήρθε μόλις μία ημέρα αφότου η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι αποκαθιστά πλήρως τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ.  «Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ. Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι, παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκοϊισραηλινών σχέσεων, η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση».

Δείτε επίσης:  Κορονοϊός: Άνδρας με λευχαιμία βγήκε θετικός 78 φορές από το 2020

Ο Ερντογάν επιδιώκει να κερδίσει όπου μπορεί, καθώς προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τα βαθύτερα οικονομικά δεινά της Άγκυρας, σχολιάζει το gzeromedia, προσθέτοντας: «Σε μια κίνηση που έκανε πολλούς οικονομολόγους να ανατριχιάσουν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε περαιτέρω τα επιτόκια την Πέμπτη στο 13%, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το επιβλητικό 80%. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για την τόνωση της ανάπτυξης είναι εδώ και καιρό το κόλπο του Ερντογάν, αλλά καθώς η κρίση κόστους ζωής συνεχίζει να βλάπτει τους Τούρκους, το κυβερνών κόμμα του πέφτει στις δημοσκοπήσεις λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές». 

Δείτε επίσης:  Μετάλλαξη Όμικρον – Νότια Αφρική: SOS με στόχο να προετοιμαστούν για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τα νοσοκομεία

naftemporiki.gr

Πηγή

Μοιράσου το...