Ουκρανικό: Η Μόσχα, βρίσκει αρνητικές τις απαντήσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας,

Η «απάντηση είναι αρνητική, και φυσικά δεν μας ικανοποιεί», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ  σχετικά πρώτο σκέλος των απαντήσεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας που έχει ζητήσει η Μόσχα και αφορούν τα τρία βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις της Μόσχας: Την μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, την μη εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την επιστροφή της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στις θέσεις που κατείχε το 1997.

 Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το δεύτερο σκέλος των απαντήσεων, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά στους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, και περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων για την μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στα στρατιωτικά θέματα.

Δείτε επίσης:  Κοροναϊός: 394 νέα κρούσματα και 20 θάνατοι. Στους 301 οι διασωληνωμένοι

Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε τον Πούτιν, ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Πούτιν αφού άκουσε την εισήγηση ρώτησε τον Λαβρόφ: «Πως κατά την άποψη σας, υπάρχει παρόλα αυτά πιθανότητα να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας στα βασικά ζητήματα που μας προκαλούν ανησυχία, ή αυτό είναι μια απόπειρα να μας εμπλέξουν σε μια ατελείωτη διαδικασία διαπραγματεύσεων, που δεν έχει καμία λογική κατάληξη;». Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «πάντα υπάρχει πιθανότητα», προσθέτοντας ότι η ρωσική απάντηση στις προτάσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών είναι ήδη έτοιμη και «το σχέδιο (της απάντησης) έχει διατυπωθεί σε δέκα σελίδες».

Δείτε επίσης:  Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αύριο από τις ΗΠΑ

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν θα εγκρίνει «έγκαιρα» της απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού,ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον Πούτιν. αναφερόμενος στις στρατιωτικές ναυτικές ασκήσεις που γίνονται σε διάφορες θάλασσες, στην περιοχή της Κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης αλλά και στις κοινές ασκήσεις με την Λευκορωσία, είπε ότι «μερικές ολοκληρώνονται, ενώ άλλες θα ολοκληρωθούν σύντομα».

Ο Σοϊγκού στάθηκε ιδιαίτερα στο περιστατικό με το αμερικανικό υποβρύχιο Virginia το οποίο εντοπίσθηκε στις ακτές των Κουρίλων νήσων στις 12 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι «ως αποτέλεσμα των ενεργειών που διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες, το υποβρύχιο εκδιώχθηκε από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στα οποία εισήλθε σε αρκετά μεγάλο βάθος για τα μέτρα των νησιών, δηλαδή μεγαλύτερο των 4 χιλιομέτρων».

Δείτε επίσης:  ΠΟΥ: Η Ευρώπη «οδηγεί» την πανδημία- Γιατί έχουμε υψηλά κρούσματα το καλοκαίρι

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ότι αυτού του είδους η δραστηριότητα των ΗΠΑ είναι «εντελώς ακατανόητη και αβάσιμη».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή

Μοιράσου το...