Ουκρανία: Σε ποιες πόλεις στρέφονται οι ρωσικές δυνάμεις μετά την επιχειρησιακή παύση

Με τις ρωσικές δυνάμεις να «ξεμουδιάζουν» από την ολιγοήμερη επιχειρησιακή παύση, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έθεσε χθες προτεραιότητα των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία την καταστροφή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και την ακύρωση της ικανότητας πυροβολικού του Κιέβου. Οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησής του, στις 18 Ιουλίου, με τον διοικητή της ανατολικής ομάδας δυνάμεων, αντιστράτηγος  Ρουστάμ Μουράντοφ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά σε αυτή τη φάση του πολέμου, παρατηρεί το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, που γίνεται ρητή αναφορά της ομάδας ανατολικών δυνάμεων που δρα στην Ουκρανία. Προηγουμένως υπήρχαν αναφορές από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ότι οι ομάδες της Κεντρικής και Νότιας δύναμης συμμετείχαν στην κατάληψη της Περιφέρειας Λουγκάνσκ υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη στρατηγού  Αλεξάντρ Λαπίν και του στρατηγού  Σεργκέι Σουροβίκιν.

Δείτε επίσης:  Βαρώσια: Σάλος με βίντεο κλιπ της Nihayet – Τι έγραψε η Hurriyet

Η ανατολική ομάδα δυνάμεων πιθανότατα αποτελείται από στοιχεία της Ρωσικής Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (EMD), τα οποία έχουν δραστηριοποιηθεί κατά μήκος του άξονα Ιζιούμ στην περιοχή του Χαρκόβου. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο Μουράντοφ ελέγχει άμεσα τις επιχειρήσεις γύρω από την πόλη του Χαρκόβου.

Η συνάντηση των δύο ανδρών υποδεικνύει ότι σε αυτό το στάδιο της επιχείρησης η Μόσχα δεν θα δώσει προτεραιότητα σε μια επίθεση για την κατάληψη του Σλοβιάνσκ, αλλά θα επικεντρωθεί στην κατάληψη του Σίβερσκ και του Μπαχμούτ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου. 

Οι δυνάμεις του Μουράντοφ επιχειρούν στην κατεύθυνση Ιζιούμ-Σλοβιάνσκ φαινομενικά με στόχο να καταλάβουν τελικά το ίδιο το Σλοβιάνσκ,ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Σοϊγκού δεν έδωσε οδηγία στον Μουράντοφ να δώσει προτεραιότητα στο έδαφος κατά μήκος αυτού του άξονα στην παρούσα φάση.

Δείτε επίσης:  Πούτιν: Κατηγορεί την Ευρώπη ότι μπλοκάρει δωρεά 300.000 τόνων λιπασμάτων σε φτωχές χώρες

Ο Μουράντοφ κατέχει χαμηλότερο βαθμό τόσο από τον Λαπίν όσο και από τον Σουροβίκιν, υποδηλώνοντας ότι το Κρεμλίνο τοποθετεί την περιοχή στην κατεύθυνση Ιζιούμ-Σλοβιάνσκ πιο χαμηλά στη λίστα με τις άμεσες προτεραιότητες, από την κατάληψη εδάφους στην περιφέρεια Ντονέτσκ ως μέρος της ευρύτερης εκστρατείας για τον έλεγχο του Ντονμπάς.

«Το Κρεμλίνο πιθανώς συγκεντρώνει τους στρατιωτικούς πόρους και την υψηλόβαθμη ηγεσία σε τοπικά και διακριτά κέρδη γύρω από το Σίβερσκ και το Μπαχμούτ, παρά τις προηγούμενες εκκλήσεις του Σοϊγκού για εντατικοποίηση των επιχειρήσεων σε όλους τους άξονες προέλασης», καταλήγουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank. 

naftemporiki.gr

Πηγή

Μοιράσου το...