Ουκρανία-Εισβολή: Προειδοποίηση για μεγάλη κρίση στην Λατινική Αμερική

Ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Κάρλος Αλβαράδο προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο για μια πιθανή «μεγάλη κρίση» στη Λατινική Αμερική ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η εισβολή, που είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, προκαλεί προφανώς θάνατο και πόνο στην Ουκρανία, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσει μια μεγάλη κρίση στη Λατινική Αμερική», και ευρύτερα στον «αναπτυσσόμενο κόσμο», δήλωσε ο Αλβαράδο, σε επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Γαλλία, σε μια περιοδεία του στο Παρίσι και την Ισπανία.

Ο Κοσταρικανός πρόεδρος, ο οποίος θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 8 Μαΐου, τόνισε ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων και των λιπασμάτων μπορεί να καταστήσει «ανέφικτη» την καλλιέργεια τροφίμων και να προκαλέσει ανεργία.

Δείτε επίσης:  Χιλή: Ποιος είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών

Η προσπάθεια επανόρθωσης με την επιδότηση των καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο δημόσιο χρέος των χωρών της περιοχής, κάτι που θα μπορούσε «να τις ωθήσει ξανά σε κρίση», εκτίμησε.

Ειδικά δεδομένου ότι αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της εξόδου από την πανδημία και ορισμένες χώρες της περιοχής υποφέρουν εδώ και χρόνια από «κοινωνική δυσφορία», σημείωσε.

Μεγάλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί όπως η EBRD, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησαν στις 18 Μαρτίου για τις «τεράστιες» συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία. Μειώνει την προσφορά ενέργειας, τροφίμων, αυξάνει τις τιμές, «θα βλάψει την ανάκαμψη του πλανήτη μετά την πανδημία», ανέφεραν αυτοί οι οργανισμοί, που κρίνουν ότι «οι πιο φτωχοί και ευάλωτοι θα πληγούν περισσότερο».

Δείτε επίσης:  ΗΠΑ: Ομόφωνο «ναι» της Γερουσίας στην κατάργηση της χειμερινής ώρας - «Σκοτεινιάζει την ζωή μας»

Πηγή: ΑΜΠΕ

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Πηγή

Μοιράσου το...