ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Άνοιξε σήμερα, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση, όσοι δικαιούχοι δεν την υπέβαλαν έως τις 11 Μαρτίου 2022, οπότε και έκλεισε η πλατφόρμα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), οι δικαιούχοι του επιδόματος θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (idika.gr) ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Ο ΟΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι για το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς και για την χορήγηση της επιπλέον έκτακτης ενίσχυσης σε δικαιούχους, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί, βάσει των εξαρτώμενων τέκνων, που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021.

Δείτε επίσης:  GOAL / NO GOAL

Μέχρι την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει, μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.

Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Τέσσερις ερωτήσεις και απαντήσεις για την αίτηση

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΑ, θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες στη διαδικασία σωστής συμπλήρωσης της αίτησής τους, παραθέτει τέσσερις βασικές ερωταπαντήσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

Δείτε επίσης:  Αστέρας Τρίπολης: Επτά νέοι επαγγελματίες στους Αρκάδες (photos)

«Ερ: Στην προσυμπληρωμένη αίτηση Α21 το παιδί μου εμφανίζεται χωρίς όνομα (θήλυ ή άρρεν) και η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να προσθέσω το όνομα. Τι πρέπει να κάνω;

Απ: Σε περίπτωση που το όνομα του παιδιού έχει καταχωρηθεί ήδη στον ΑΜΚΑ πρέπει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα. Αν το παιδί εξακολουθεί να εμφανίζεται χωρίς όνομα και μετά την ακύρωση της αίτησης, πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, να ακυρώσετε πάλι την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα.

Ερ: Δεν αναγνωρίζονται προστατευόμενα μέλη, επειδή δεν ταυτοποιούνται τα επώνυμα των τέκνων με τον ΑΜΚΑ τους. Τι πρέπει να κάνω;

Απ: Σας εφιστούμε την προσοχή πως, όταν γίνεται προσθήκη τέκνου, καταχωρείται μόνο το επώνυμο του παιδιού (όχι το όνομά του) και ο ΑΜΚΑ του. Αν το πρόβλημα ταυτοποίησης παραμένει, οι δικαιούχοι πρέπει να ελέγξουν τα πλήρη στοιχεία του εξαρτώμενου τέκνου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΑΜΚΑ (www.amka.gr) ή/και να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ, ώστε να διορθώσουν τυχόν αστοχίες στο ηλεκτρονικό μητρώο ΑΜΚΑ. Πιθανότατα έχει γραφτεί στην πλατφόρμα με διαφορετικό τρόπο το επώνυμο δίπλα στον ΑΜΚΑ, σε σχέση με το πώς έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, πρέπει να ακυρωθεί η αίτηση Α21 και να υποβληθεί οριστικά νέα αίτηση, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

Δείτε επίσης:  Λουτσέσκου: «Ό,τι κάνουμε είναι εναντίον μας»

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πηγή

Μοιράσου το...