Νέα Ζηλανδία: Δωρεάν μάσκες και τεστ για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων

Την παροχή δωρεάν μασκών προστασίας και γρήγορων τεστ αντιγόνου ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει ένα κύμα της Covid-19 που πλήττει τη χώρα και να μειώσει την πίεση στο υγειονομικό σύστημα της χώρας, καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό, αλλά και με γρίπη.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται στη Νέα Ζηλανδία μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων Covid-19 και οι αρχές προβλέπουν ότι το τρέχον κύμα που οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον θα είναι χειρότερο από το πρώτο. Τα νοσοκομεία ήδη δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την εισροή των ασθενών, με τις ουρές αναμονής να μεγαλώνουν και αρκετά προγραμματισμένα χειρουργεία να αναβάλλονται.

Δείτε επίσης:  Με υψηλό χρέος και μεγάλα ελλείμματα θα κλείσει το 2021 – Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συνδυασμός της έξαρσης των κρουσμάτων Covid και των νοσηλειών, το χειρότερο κύμα γρίπης στην πρόσφατη ιστορία και οι απουσίες προσωπικού ασκούν μεγάλη πίεση τόσο στους υγειονομικούς όσο και στο σύνολο του συστήματος υγείας», δήλωσε η Αΐσα Βεράλ, υπουργός αρμόδια για την αντιμετώπιση της covid-19.

Η Νέα Ζηλανδία, μια χώρα με πληθυσμό 5,1 εκατομμύρια, κατέγραψε 11.382 νέα κρούσματα σήμερα, ενώ 765 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Θεωρούνταν υπόδειγμα στη διαχείριση της πανδημίας καθώς μέχρι τα τέλη του 2021 είχε σχεδόν γλιτώσει από την Covid-19 αφού είχε κλείσει τα σύνορά της. Όμως η κυβέρνηση αναθεώρησε την πολιτική μηδενικής covid νωρίτερα φέτος, αφού οι περισσότεροι Νεοζηλανδοί εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού.

Δείτε επίσης:  Κορονοϊός – Αίγυπτος: Στη φυλακή έως και 10 χρόνια όσοι παραποιούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Η Βεράλ σημείωσε ότι, αν και πλέον δεν είναι εφικτό η χώρα να επιστρέψει στην πολιτική μηδενικής Covid, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, να υποβάλλονται σε τεστ και να απομονώνονται όταν εκείνοι ή κάποιος από το περιβάλλον τους βρίσκεται θετικός στον ιό.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας παρέχει δωρεάν μάσκες και τεστ, ενώ επιτρέπει στα φαρμακεία να πωλούν φάρμακα για την αντιμετώπιση της covid και επεκτείνει τα κριτήρια για τους ασθενείς που μπορούν να λάβουν αντιιική θεραπεία. «Τώρα δεν είναι η ώρα να σταματήσουμε να φοράμε μάσκες. Τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι αν φοράμε μάσκα μειώνεται στο μισό η πιθανότητα να μολυνθούμε από Covid-19. Επίσης μας προστατεύει από τη γρίπη και άλλες ασθένειες, οπότε αν δεν φοράτε μάσκα για εσάς, σας παρακαλώ φορέστε για χάρη των υγειονομικών», υπογράμμισε η Νεοζηλανδή υπουργός.

Δείτε επίσης:  Ερντογάν: Νέα συνάντηση με Κρίστερσον στη Στοκχόλμη για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή

Μοιράσου το...