Νέα έρευνα: Πώς ο εγκέφαλός μας συσχετίζει άμεσα αντικείμενα

Ερευνητές χαρτογραφούν την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συσχέτιση παρόμοιων αντικειμένων, οδηγώντας σε νέα μονοπάτια ανακάλυψης του πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει.

Όταν κάποιος βλέπει μία οδοντόβουρτσα, ένα αυτοκίνητο, μία συσκευή τηλεφώνου και πολλά άλλα αντικείμενα, αυτόματα τα συσχετίζει με άλλα αντικείμενα και δραστηριότητες. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει την δημιουργία «περιεχομένου» και μίας βάσης δεδομένων για τον καθένα, αλλά και συμβάλλει στο να τεθούν προσδοκίες από το περιβάλλον.

Με τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου, οι ερευνητές καταμέτρησαν το εύρος αυτού του φαινομένου και ταυτοποίησαν την περιοχή στην οποία λαμβάνει χώρα. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications.

«Όταν βλέπουμε για παράδειγμα ένα ψυγείο, σκεπτόμαστε πως απλά κοιτάμε ένα ψυγείο, δεν υπάρχει κάποια πιο σύνθετη σκέψη. Ωστόσο, στο μυαλό μας ασυνείδητα έρχονται όλα εκείνα τα αντικείμενα της κουζίνας που σχετίζονται με το ψυγείο» αναφέρει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Mick Bonner, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος ταυτοποιεί και εντοπίζει την περιοχή του εγκεφάλου στην οποία συμβαίνει αυτό».

Δείτε επίσης:  Μακρόν: Δηλώνει «ανοικτός» σε προτάσεις της Αριστεράς

Σε μία έρευνα που αποτελείται από 2 μέρη, ο Bonner και ο συνεργάτης του και συγγραφέας της μελέτης Russell Epstein, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, χρησιμοποίησαν μία βάση δεδομένων, η οποία περιελάβανε χιλιάδες εικόνες με αντικείμενα, με το όνομά τους να αναγράφεται. Υπήρχαν εικόνες από το εσωτερικό του σπιτιού, από την πόλη, την καθημερινότητα και την φύση και οι εικόνες αυτές είχαν τίτλο με το όνομα του κάθε αντικειμένου. Προκειμένου να ποσοτικοποιηθεί το πόσο συχνά κάποια αντικείμενα εμφανίζονταν μαζί με άλλα, δημιούργησαν ένα στατιστικό μοντέλο και αλγόριθμο που παρουσίασε την πιθανότητα να δει κανείς ένα στυλό αν έχει δει έναν πίνακα, ή να δει ένα πιάτο αν έχει δει ένα πλυντήριο.

Δείτε επίσης:  Μητσοτάκης: Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Συνάντηση με τον Ερντογάν θα γίνει και δεν θα αργήσει. Απαραίτητη η απόφαση για απαγόρευση μετακινήσεων το Πάσχα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν την περιοχή του εγκεφάλου, η οποία διαχειρίζεται αυτές τις συνδέσεις.

Την ώρα που η δραστηριότητα του εγκεφάλου παρακολουθούνταν με λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI), η ομάδα των ερευνητών έδειξε στους συμμετέχοντες εικόνες μεμονωμένων αντικειμένων, αναζητώντας μεταβολές στην απεικόνιση σε κάποια περιοχή. Το σημείο που εντόπισαν ήταν μια περιοχή στον οπτικό φλοιό που σχετίζεται συνήθως με την επεξεργασία χωρικών σκηνών.

«Όταν κοιτάζει κανείς ένα αεροπλάνο, αυτή η περιοχή συνδέει την σκέψη με αυτή με τον ουρανό και τα σύννεφα και άλλα παρόμοια», είπε ο Bonner. «Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου που από καιρό πιστεύεται ότι επεξεργάζεται το χωρικό περιβάλλον κωδικοποιεί επίσης πληροφορίες σχετικά με το πώς σχετίζονται τα πράγματα στον κόσμο».

Δείτε επίσης:  Μικρές απώλειες στη Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στη Fed

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, αυτό είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας πείραμα που ποσοτικοποιεί τους συσχετισμούς μεταξύ αντικειμένων στο οπτικό περιβάλλον, καθώς και την πρώτη εικόνα για το πώς αυτό το οπτικό πλαίσιο αντιπροσωπεύεται στον εγκέφαλο.

 

 

The post Νέα έρευνα: Πώς ο εγκέφαλός μας συσχετίζει άμεσα αντικείμενα appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...