Μόλυβος: Γνωρίστε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας με παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, γενοβέζικο κάστρο και δαιδαλώδη καλντερίμια

Έχουμε συνηθίσει όταν ακούμε “χωριό” το μυαλό μας να πηγαίνει στην ηπειρωτική Ελλάδα και ξεχνάμε ότι εξίσου όμορφα και γραφικά χωριά είναι γεμάτα και τα νησιά μας! Ένα από αυτά είναι ο Μόλυβος στη Λέσβο, που χωρίς υπερβολή είναι το ωραιότερο χωριό του νησιού και από τα πιο όμορφα ελληνικά χωριά!

Είναι ένα χωριό ολόκληρο φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο, αυθεντικό, με το γενοβέζικο κάστρο του, με τα δαιδαλώδη καλντερίμια του, τα ολάνθιστα σαλκίμια (μικρασιάτικη ονομασία του φυτού Γλυσίνα, που σημαίνει ”τσαμπί σταφυλιού”) να ρίχνουν πλούσια τη σκιά στους περαστικούς, με τις δεκάδες κρήνες του, με τη θέα στο πέλαγος….

Μόλυβος Λέσβου

Για να το πούμε σαφέστερα, ο Μόλυβος είναι… προκλητικά όμορφος. Τόσο όμορφος που οι εικόνες του, αντικρίζοντάς τις θα σας βγάλουν μια διάθεση… ποιητική!

Δείτε επίσης:  Αλβανία: Μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα

Γνωρίστε επίσης τις Αρχάνες, το πολύχρωμο χωριό της Κρήτης που η φήμη του έχει φτάσει στην Ευρώπη!

Το κάστρο της Μήθυμνας, Μόλυβος Λέσβος

Από το λιμάνι μέχρι το κάστρο, το μάτι χορταίνει με όμορφες εικόνες που μόνο με αυτές των καρτ ποστάλ μπορούν να συγκριθούν. Κάθε γωνιά, κάθε σοκάκι και ένας καινούριος πίνακας ζωγραφικής.

Το Κάστρο Μήθυμνας

Έτσι ονομάζεται το Κάστρο του Μολύβου που είναι το δεύτερο σε μέγεθος και σημασία κάστρο της Λέσβου. Στη σημερινή του μορφή είναι σε μεγάλο βαθμό έργο των Γενοβέζων ηγεμόνων με πολλές μεταγενέστερες προσθήκες και επισκευές επί οθωμανικής κυριαρχίας αλλά και με σύγχρονες επισκευές που δύσκολα διακρίνονται καθώς έχουν γίνει με τα ίδια υλικά.

Στο λόφο του κάστρου βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης τουλάχιστον από τον 5ο αι. π.Χ. της οποίας έχουν εντοπιστεί υπολείμματα κάτω από δύο πύργους. Από την ακρόπολη των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών χρόνων δεν σώζεται δυστυχώς τίποτα.

Δείτε επίσης:  Πόσο «καθαρά» είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στη βυζαντινή φάση αποδίδεται πιθανότατα η δεξαμενή που βρίσκεται στο μέσο της αυλής του κάστρου.

Το λιμάνι και στο φόντο το κάστρο της Μήθυμνας, Μόλυβος Λέσβος
Το

Η αρχιτεκτονική & τα λιθόστρωτα καλντερίμια

Τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και τα αρχοντικά με τις κεραμοσκεπές, πραγματικά αρχιτεκτονικά στολίδια, «σκαρφαλώνουν» μέχρι το κάστρο και δένουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, συνθέτοντας ένα εξαιρετικής ομορφιάς οικιστικό σύνολο που γοητεύει.

Οι καστροπολιτείες της Ελλάδας – Πολυφωτογραφημένες & επιβλητικές στο Αιγαίο και το Ιόνιο!

παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια , Μόλυβος Λέσβος
Υπέροχη θέα στη θάλασσα από τον Μόλυβο, Λέσβος
Τα λιθόστρωτα σοκάκια, Μόλυβος Λέσβος

Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός

Ένα χωριό όλο πέτρα και ξύλο. Ο Μόλυβος από το 1965 έχει χαρακτηριστεί «παραδοσιακός οικισμός» και από τότε δεν επιτρέπεται σε κανέναν να χτίσει στο χωριό καινούρια κατασκευή με άλλα υλικά, παρά μόνο με πέτρα και ξύλο. Το τελικό αποτέλεσμα τους δικαιώνει…

Δείτε επίσης:  Aegean: Ταξιδεύουμε στο όμορφο Βουκουρέστι με απευθείας πτήση από Αθήνα με €92 με επιστροφή – Δείτε τις τιμές για όποιον προορισμό του εξωτερικού θέλετε!
Μόλυβος, βόλτα στα σοκάκια του χωριού
Μόλυβος Λέσβος θέα απο ψηλά
το λιμάνι του Μόλυβου, Λέσβος

Δείτε ακόμα στο travelstyle.gr:

The post Μόλυβος: Γνωρίστε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας με παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, γενοβέζικο κάστρο και δαιδαλώδη καλντερίμια appeared first on Travelstyle.

Source

Μοιράσου το...