Μαζική φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία – Μέσα σε μία εβδομάδα οι επενδυτές απέσυραν πάνω από 26 εκατομμύρια δολάρια

τουρκία φυγή κεφαλαίων

τουρκία φυγή κεφαλαίων

Μαζική φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία πυροδοτεί η νέα οικονομική κρίση – κρίση, που ήρθε ως συνέπεια της απόφασης Ερντογάν να αποπέμψει τον κεντρικό τραπεζίτη λόγω των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Νατζί Αγκμπάλ αποπέμφθηκε ύστερα από 4 μήνες θητείας, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε καταφέρει να κερδίσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της Lipper, στο επταήμερο έως τις 24 Μαρτίου  επενδυτικά fund απέσυραν από την Τουρκία συνολικά 26,2 εκατ. δολάρια, συνεχίζοντας ένα σερί έξι διαδοχικών εβδομάδων καθαρών πωλήσεων.

Τα τουρκικά assets βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση λίγες μέρες μετά την αποπομπή του Ακμπάλ από τον Ταγίπ Ερντογάν και την αντικατάστασή του από τον Σαχάπ Καβτσίογλου, πρώην βουλευτή που ασπάζεται το περίφημο δόγμα των “erodnomics” – τις ανορθόδοξες απόψεις του τούρκου προέδρου ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% έναντι του δολαρίου, οι τιμές κάποιων ομολόγων σε δολάρια υποχώρησαν σε χαμηλό 10μήνου ενώ και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε απώλειες πάνω από 8% την περασμένη εβδομάδα.

Ο Αγκμπάλ είχε αντισταθεί στις πιέσεις του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων και αντιθέτως είχε προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις τους που είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της λίρας και την επιδοκιμασία των αγορών.

Δείτε επίσης:  ΝΑΤΟ: Συζητήθηκε η προοπτική της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας

The post Μαζική φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία – Μέσα σε μία εβδομάδα οι επενδυτές απέσυραν πάνω από 26 εκατομμύρια δολάρια appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...