Λεωνίδιο Αρκαδίας: Ο κοντινός low profile προορισμός με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα που στέκει επιβλητικά ανάμεσα σε βουνό & θάλασσα!

Όσο ανοίγει ο καιρός αλλά και λόγω του πολύμηνου lockdown τόσο περισσότερο μας λείπει να κάνουμε έστω και μια μικρή εκδρομή… Όταν μπορέσουμε λοιπόν δεν θα ξέρουμε που να…πρωτοπάμε! Η Πελοπόννησος είναι και θα παραμείνει σταθερή αξία! Τα χωριουδάκια της είναι μία από τις καλύτερες επιλογές, όχι μόνο για πολυήμερες διακοπές, αλλά και για μια εκδρομή, ένα city break ή ένα Σαββατοκύριακο.

Στο δρόμο για το Λεωνίδιο

Εδώ συγκεκριμένα θα φτάσουμε μέχρι το γραφικό Λεωνίδιο Αρκαδίας, μια υπέροχη επιλογή όπου θα πάμε εύκολα με την άνεση και την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας ενώ είναι και κοντά στην Αθήνα.

 Λεωνίδιο, τα εντυπωσιακά κτίσματα

Δείτε επίσης 10 λόγους που αποδεικνύουν ότι η Πελοπόννησος είναι ο πιο must ανοιξιάτικος προορισμός!

Ιδανικό για κάθε εποχή του χρόνου το Λεωνίδιο βρίσκεται σε απόσταση τριών ωρών από την Αθήνα, χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου πελάγους από τη μια και στη σκιά του Πάρνωνα από την άλλη, αποτελώντας μία low profile επιλογή, αλλά με πολλά… κρυφά χαρίσματα.

Η θέα στον Πάρνωνα αλλά και στον Αργολικό κόλπο από το Λεωνίδιο
Η θέα στον Πάρνωνα αλλά και στον Αργολικό κόλπο από το Λεωνίδιο

Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, με κύριο χαρακτηριστικό τον κόκκινο βράχο που ορθώνεται αγέρωχος πάνω από τον οικισμό και «σημαδεύει» το τοπίο με την επιβλητική παρουσία του, το κάνουν ιδανικό προορισμό.

Δείτε επίσης:  Πωλούνται φοιτητικές εργασίες με 10 ευρώ
Λεωνίδιο Αρκαδίας, κάτω από τον κόκκινο βράχο
Το Λεωνίδιο, κάτω από τον Κόκκινο βράχο…
Λεωνίδιο Η θαυμάσια αρχιτεκτονική του τόπου
Η θαυμάσια αρχιτεκτονική του τόπου
Λεωνίδιο Αρκαδίας, παλιά πυργόσπιτα

Είναι χαρακτηρισμένος επίσημα ως ιστορικός τόπος, ως παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η αγορά, στο κέντρο της πόλης ενώ σήμα κατατεθέν για το χωριό είναι και τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα. Περισσότερα από τριακόσια παλιά αρχοντικά και πυργόσπιτα με πρώτο τον πύργο Τσικαλιώτη, βρίσκονται εδώ ενώ η εμπειρία της επισκεψης συνεχίζεται στα σοκάκια για ατέλειωτες βόλτες!

Λεωνίδιο Αρκαδίας, βόλτα στα σοκάκια
Λεωνίδιο Αρκαδίας, παλιό αρχοντικό
Πυργόσπιτο ανακαινισμένο Λεωνίδιο

Aλλά και αν ο καιρός το επιτρέπει, συνεχίστε στην υπέροχη παραλία χιλιομέτρων δίπλα στο Λεωνίδιο, από τον Λάκκο μέχρι την Πλάκα και τα Πούλιθρα.

Λεωνίδιο Αρκαδίας, παραλία Πλάκα
Παραλία Πλάκα

Σε ύψωμα που δεσπόζει της πόλης σώζονται τρεις χαρακτηριστικοί παλιοί ανεμόμυλοι.

Αξιόλογες και ιστορικής σημασίας είναι αρκετές εκκλησίες της πόλης, όπως η μητρόπολη (της Παναγίας), η Αγία Αικατερίνη, η Αγία Κυριακή, οι Άγιοι Ταξιάρχες και η Παναγία Χατζαλιού.

Λεωνίδιο Αρκαδίας, εκκλησάκι

Στο νότιο τμήμα της οροσειράς του Πάρνωνα, στην Κυνουρία και σε υψόμετρο 650μ. από τη θάλασσα υψώνεται επιβλητικό και μεγαλοπρεπές το μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας. Ακολουθώντας τη διαδρομή «Λεωνίδιο Κοσμάς» μέσα από την πολυποίκιλη βλάστηση και τους πανύψηλους άγριους βράχους, σε μια καμπή του δρόμου θα δούμε να προβάλει ο μετέωρος βράχος της Έλωνας με το μοναστήρι του κατάλευκο κρεμασμένο στα ριζά του.

Δείτε επίσης:  Καιρός 3/11: Γενικά αίθριος – Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια υψηλά για την εποχή επίπεδα

Η Μονή παλαιότερα ήταν αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή και από το 1797 είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Για την επωνυμία της που οφείλεται στην εικόνα της Παναγίας, έχουν διατυπωθεί αρκετές ερμηνείες 

Λεωνίδιο Αρκαδίας, Παναγία Έλωνας
Λεωνίδιο Αρκαδίας, Παναγία Έλωνας, είσοδος
Λεωνίδιο Αρκαδίας, Παναγία Έλωνας καμπαναριό

Πώς πήρε το όνομά του

Το όνομά του λέγεται πως το πήρε από το εκκλησία του Αγίου Λεωνίδα, που αναφέρεται σε χρυσόβουλο του 1293, ενώ τα αρχοντικά σπίτια του Λεωνιδίου αποτυπώνουν στο σήμερα την ακμή του παρελθόντος- έχοντας τη μορφή πύργου.

Οι κάτοικοι είναι τσακώνικης καταγωγής και κάποιοι μιλούν ακόμα την (υπό εξαφάνιση) τσακώνικη διάλεκτο.

Η περιοχή φημίζεται για τη μελιτζάνα της, την περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα (προϊόν ΠΟΠ) για την οποία διοργανώνεται μεγάλη γιορτή τον Αύγουστο. Ιδιαίτερο χρώμα έχουν οι εκδηλώσεις και το Πάσχα, με τα μικρά φωτεινά «αερόστατα» να φωτίζουν, σαν αμέτρητα αστέρια, τον ουρανό, τη νύχτα της Ανάστασης.

Δείτε επίσης:  Σαν σήμερα πριν 34 χρόνια: Το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου με 500 επιβάτες έξω από το λιμάνι του Πειραιά

25 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στην Πελοπόννησο φέτος το καλοκαίρι! Μετά το lockdown επιβάλλεται…

Λεωνίδιο Αρκαδίας σπίτια

Tip

Αν βρεθείτε στο Λεωνίδιο και ο καιρός είναι καλός μην παραλείψετε μια βόλτα στα μαγευτικά Πούλιθρα, που βρίσκονται δίπλα, το γραφικό χωριό με τις ειδυλλιακές παραλίες, την πανέμορφη θάλασσα και την ξεχωριστή ατμόσφαιρα…

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

The post Λεωνίδιο Αρκαδίας: Ο κοντινός low profile προορισμός με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα που στέκει επιβλητικά ανάμεσα σε βουνό & θάλασσα! appeared first on Travelstyle.

Source

Μοιράσου το...