Κρούσματα: Ξεπέρασαν τις 250.000 σε μία εβδομάδα – Πίεση στις απλές κλίνες και συνεργασία με ιδιώτες

Η μετάλλαξη «Όμικρον» πλέον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας – Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Στη δίνη της μετάλλαξης Όμικρον, που εξαπλώνεται ταχύτατα, βρίσκεται η χώρα, διανύοντας μια από τις δυσκολότερες περιόδους της, στη μάχη με τον κορονοϊό. Την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί, φτάνοντας μάλιστα σε πενταψήφιους αριθμούς. Σημειώνεται ότι από την περασμένη Τρίτη (28/12) οπότε ανακοινώθηκε το πρώτο πενταψήφιο ρεκόρ κρουσμάτων (21.657) μέχρι το σημερινό ρεκόρ των 50.126, έχουν καταγραφεί πάνω από 250.000 μολύνσεις.

Τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται με την μετάλλαξη «Όμικρον» υποχρεώνουν σε αλλαγή του τρόπου χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης, όπως ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για το άνοιγμα των σχολείων ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης. Με ΚΥΑ που θα εκδοθεί άμεσα, οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης και οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν την θετικότητα με PCR.

Προκειμένου για αναρρωτική άδεια από την εργασία αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να το αποδέχονται. Η μετάλλαξη «Όμικρον» πλέον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας και η άνοδος των κρουσμάτων αναμενόμενο, δεδομένου ότι η “Όμικρον” είναι η πλέον μεταδοτική, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ, η οποία σε πρώτη φάση παρατηρείται στα επείγοντα περιστατικά κυρίως και στις απλές κλίνες.

Δείτε επίσης:  Γνωρίστε το Βουλγαρέλι: Το καταπράσινο χωριό της Άρτας στις παρυφές των Τζουμέρκων…

«Είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται», σημείωσε και αναφέρθηκε στη συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Άμεσα, όπως είπε, θα διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές το 10% έως 15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περιστατικά. Συνεργασία υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non covid περιστατικά στο ΕΣΥ, αλλά και σε άλλα περιστατικά non covid που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές κλινικές κατόπιν κατεύθυνσης που δίνεται από το ΕΣΥ.

Τη σφοδρότητα της Omicron αποτυπώνουν εδώ και μία εβδομάδα οι επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σύμφωνα με τις οποίες από την περασμένη Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου, οπότε ανακοινώθηκε το πρώτο πενταψήφιο νέων κρουσμάτων (21.657) μέχρι το σημερινό ρεκόρ των 50.126, έχουν καταγραφεί 260.770 λοιμώξεις με δραματική πρωταγωνίστρια την Αττική.

Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία

Με κλειδί το αυξημένο testing ανοίγουν από τις 10/1 τα σχολεία παρά την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν ουσιαστικά οι μαθητές θα κάνουν περισσότερα τεστ την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, αλλά και κάθε φορά που υπάρχει κάποιο κρούσμα στην τάξη τους.

Πιο αναλυτικά, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε:

  1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο. Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Αναμένουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα – θυμίζω ότι από τις μέρες με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών, δίχως το προστατευτικό πλαίσιο του σχολείου. Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.
  2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
  3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
Δείτε επίσης:  Κρήτη αν ο ξενοδοχοϋπάλληλος φύγει από την δουλειά απροειδοποίητα χρωστά 5.000€

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες:

  • Δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid test για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Δείτε επίσης:  Πώς θα διαμορφωθούν οι μισθοί το 2024

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Επιστροφή 10/01 – Τρία self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς – Τι ισχύει για κρούσματα

Κρούσματα σήμερα: «Μαύρο» ρεκόρ με 50.126 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ – 61 θάνατοι και 619 διασωληνωμένοι

Τι σημαίνει όταν το self test δείχνει μια αχνή γραμμή

Source

Μοιράσου το...