Καλιφόρνια: Σεισμός 6,4 ρίχτερ με τουλάχιστον 2 νεκρούς

Ο ισχυρός σεισμός είχε επίκεντρο περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τη Γιουρίκα, πόλη και λιμάνι στην κομητεία Χούμπολτ, διευκρίνισε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS)

Ισχυρός σεισμός 6,4 βαθμών προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων στη βόρεια Καλιφόρνια, ενώ προκλήθηκαν καταρρεύσεις, καθιζήσεις και διακοπή της ηλεκτροδότησης σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Ο σεισμός χτύπησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με επίκεντρο περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τη Γιουρίκα, πόλη και λιμάνι στην κομητεία Χούμπολτ, διευκρίνισε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS).

Στην περιοχή αυτή, που απέχει γύρω στις τέσσερις ώρες με το αυτοκίνητο από το Σαν Φρανσίσκο, «δύο άνθρωποι είναι νεκροί εξαιτίας έκτακτων ιατρικών περιστατικών κατά τη διάρκεια ή/και αμέσως μετά τον σεισμό», ανέφεραν οι αρχές της κομητείας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν, χωρίς να γίνουν πιο συγκεκριμένες.

Άλλοι έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δείτε επίσης:  Ενές Καντέρ: Καταπέλτης ο μπασκετμπολίστας για Ερντογάν - «Αηδιαστικά όσα λέει ο νταής δικτάτορας»

Ο σεισμός προκάλεσε επίσης μεγάλες υλικές ζημιές —δύο κτίρια κατέρρευσαν—, ενώ πάνω από 74.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage.

«Η εκτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη», πάντως ήδη έχει διαπιστωθεί πως υπήρξαν «εκτεταμένες ζημιές», ειδικά στα δίκτυα αερίου και ύδρευσης στην περιοχή, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας.

Ο σεισμός προκάλεσε ρωγμές σε δρόμο που οδηγεί στη μικρή κοινότητα Φέρνμπριτζ, απαθανατίζουν φωτογραφίες που μεταφόρτωσε στο Twitter η Ντάνια Ρομέρο, δημοσιογράφος του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού KAEF.

Φωτογραφίες και βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν παράθυρα σπιτιών που έγιναν κομμάτια, αντικείμενα που ανατράπηκαν, έναν διάδρομο σε σούπερ μάρκετ με τα προϊόντα να έχουν πέσει από τα ράφια…

Δείτε επίσης:  Συρία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από τουρκική επίθεση

Πτώσεις βράχων και μικρής έκτασης καταρρεύσεις σημειώθηκαν κατά μήκος δρόμου που συνδέει την κομητεία Χούμπολτ με την κεντρική Καλιφόρνια.

Έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, ο πιο ισχυρός εκ των οποίων είχε ισχύ 4,5 βαθμών.

Η συγκεκριμένη πολιτεία της αμερικανικής Δύσης πλήττεται συχνά από σεισμούς. Σύμφωνα με σεισμολόγους, είναι πρακτικά σίγουρο πως τα επόμενα 30 χρόνια θα την πλήξει πολύ ισχυρός σεισμός, ικανός να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές. Η Σίνθια Πρίντμορ, ειδικός του USGS, επισημαίνει πως τον τελευταίο αιώνα έχουν γίνει κάπου 40 σεισμοί η ισχύς των οποίων κυμαινόταν μεταξύ των 6 και των 7 βαθμών.

Το 1994, σεισμός 6,7 βαθμών στη Νόρθριτζ, βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές αξίες 10 δισεκ. δολαρίων.

Δείτε επίσης:  ΝΔ για Ραγκούση: Δηλώνει ετησίως έως €11.463 από την βίλα στην Πάρο

Το 1989, σεισμός 6,9 βαθμών στο Σαν Φρανσίσκο στοίχισε τη ζωή σε 67 ανθρώπους.

Source

Μοιράσου το...