Κίνα και Ρωσία, διευρύνουν διαρκώς τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα – Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους ανησυχούν τη Δύση

Κίνα και Ρωσία, διευρύνουν διαρκώς τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα

Κίνα και Ρωσία, διευρύνουν διαρκώς τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα

Κίνα και Ρωσία, διευρύνουν διαρκώς τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα, ενώ η προσοχή της Δύσης στρέφεται στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Αυτή την εβδομάδα, ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν σε μεγάλη κινεζική άσκηση που πραγματοποιείται στην επαρχία Νινγκσιά, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στέλνοντας έτσι μήνυμα στη Δύση και τους ανταγωνιστές τους στην περιοχή.

Σημειώνεται πως οι δύο χώρες, οι οποίες γιόρτασαν τον Ιούλιο τα 20 χρόνια από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Καλής Γειτονίας, πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις από το 2005. Μάλιστα, μετά το 2018, κινεζικές μονάδες έχουν λάβει μέρος σε τρεις ρωσικές ασκήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα με στρατηγικό χαρακτήρα.

Η οικονομική εξάπλωση της κίνας

Τη δεκαετία του ‘80, η οικονομία της Κίνας ήταν μικρότερη από εκείνη της Ιταλίας, ενώ η μοναδική χώρα στην οποία είχε τη μεγαλύτερη επιρροή ήταν η Αλβανία.

Τρεις δεκαετίες μετά, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο -με προβλέψεις να κατακτήσει την πρωτιά ακόμη και το 2026.

Διατηρεί παγκόσμιο προβάδισμα σε έναν ευρύ πεδίο καινοτομιών και νέων τεχνολογιών.

Δείτε επίσης:  Καραϊβική: Μεγιστάνας της σοκολάτας σκότωσε και έκαψε ζευγάρι για έναν… δρόμο

Είναι απόλυτος κυρίαρχος στην παραγωγή και αγορά σπάνιων γαιών -απαραίτητων για τη μετάβαση στην «πράσινη οικονομία».

Με την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (BRI), χτίζει μεθοδικά από το 2013 τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού», με πάνω από 2.600 έργα υποδομών, συνολικού ύψους 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πλέον με τη συμμετοχή 140 κρατών, συμπεριλαμβανομένων 18 χωρών-μελών της Ε.Ε. (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), και δη της Ιταλίας, που είναι μέλος και της G7.

Το 2020, «εκθρόνισε» τις ΗΠΑ από βασικό εμπορικό εταίρο της Ε.Ε. -αν και από πέρυσι τον Δεκέμβριο η επενδυτική συμφωνία των «27» με το Πεκίνο έχει μπει στον «πάγο».

Εν μέσω πανδημίας, μέσω της «διπλωματίας των εμβολίων», έχει ενισχύσει την επιρροή της σε διάφορα σημεία του πλανήτη, κυρίως στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική.

Τι προκαλεί την ανησυχία της Δύσης

Παράλληλα η Κίνα προωθεί τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία. Είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν σε ευρεία άσκηση σε κινεζικό έδαφος, αποκτώντας και το δικαίωμα πρόσβασης και χρήσης οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων του εταίρου τους. Αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που κινεί το ενδιαφέρον και προκαλεί την ανησυχία της Δύσης, η οποία θεωρεί πως Πεκίνο και Μόσχα έχουν αποφασίσει να συσφίξουν ακόμη περισσότερους τους δεσμούς τους.

Δείτε επίσης:  Η γενιά της μάσκας - Τα παιδιά δεν θυμούνται την ζωή πριν τον κορωνοϊό

Είναι, εξάλλου, κάτι που δεν συμβαίνει τυχαία, αλλά συμπίπτει και με τις εξελίξεις στην περιοχή που τους αφορούν άμεσα. Όπως είναι, για παράδειγμα, η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων και την προέλαση των Ταλιμπάν, με τους οποίους είναι σε επαφή τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα.

Σημειώνεται πως επισήμως, οι δύο χώρες δεν έχουν συγκροτήσει μέχρι στιγμής κάποιου είδους στρατιωτική συμμαχία. Επίσης, η Κίνα δεν θα λάβει μέρος στις ασκήσεις που θα πραγματοποιήσει η Ρωσία τον ερχόμενο μήνα στην ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Λευκορωσία, που αποτελεί ένα από τα «θέατρα» της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση.

Δείτε επίσης:  Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στο Ιράν

ν του γείτονά της με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Ποιοτικό άλμα

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι Πεκίνο και Μόσχα τηρούν σχεδόν σε όλα τα θέματα ενιαία στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το επόμενο, φυσιολογικό και αναμενόμενο βήμα, θα είναι να αναλάβουν από κοινού μια στρατιωτική αποστολή, με τον μανδύα των «ειρηνευτών» και της αντιμετώπισης κάποιας τρομοκρατικής απειλής.

Κι αυτό, όπως είναι προφανές, θα αποτελέσει ένα σοβαρό ποιοτικό άλμα στη συνεργασία τους και θα χτυπήσει «καμπανάκι» στη Δύση και κυρίως την Ουάσιγκτον, η οποία θα γνωρίζει πλέον ότι, εκτός των άλλων, σε περίπτωση σύρραξης στον Ειρηνικό δεν θα έχει απέναντί της μόνο την Κίνα…

The post Κίνα και Ρωσία, διευρύνουν διαρκώς τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα – Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους ανησυχούν τη Δύση appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...