Κίνα: Η χώρα «των 5.000 θανάτων» δεν εγκαταλείπει την στρατηγική του Covid-Zero
Στην χώρα, που ισχυρίζεται – και αμφισβητείται έντονα- πως έχει συνολικά λιγότερους από 5.000 θάνατους από κορωνοϊό, η στρατηγική του Covid-Zero θα αργήσει να τερματιστεί, καθώς το Πεκίνο εκτιμά ότι έτσι έχει αποφύγει 1 εκατομμύριο θανάτους και 50 εκατομμύρια κρούσματα.
Πριν από δύο χρόνια, η Κίνα δεχόταν τους επαίνους από τοΝ Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την επιτυχία της να νικήσει τον νέο covid.
Η επιμονή της, ωστόσο να μην σταματήσει την συγκεκριμένη πολιτική, την βρίσκει όλο και πιο απομονωμένη, καθώς άλλες χώρες- οι περισσότερες από τις οποίες είχαν πολύ υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων-απογαλακτίζονται από σκληρά αντίμετρα και επιστρέφουν στην -προ της πανδημίας – κανονικότητα.
Κινέζοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν αρκούν, και απαιτούνται παράλληλα αυστηροί περιορισμοί.
Το Bloomberg σε άρθρο του απαντά στο γιατί η Κίνα δεν εγκαταλείπει το Covid Zero και αναλύει τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της στρατηγικής.
1. Το Covid Zero σημαίνει μηδενικά κρούσματα;
Ναι, ιδανικά. Η αντίληψη του Πεκίνου για τον Covid δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας: Είναι μια απειλή για τη δημόσια υγεία που πρέπει να εξαλειφθεί με κάθε κόστος, είτε διαδίδεται μέσω ανθρώπων ή ζώων είτε κρύβεται σε κατεψυγμένα τρόφιμα ή σε αλληλογραφία από το εξωτερικο.
Για να το πετύχει αυτό, η Κίνα απαιτεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες καραντίνας για οποιονδήποτε φθάνει από το εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό, ακόμη και η παραμικρή έξαρση αντιμετωπίζεται με καταιγισμό διαγνωστικών τεστ, άμεσο εντοπισμο ύποπτων επαφών και επιβολή αυτοαπομόνωσης, και τέλος με lockdown σε ολόκληρες πόλεις αν χρειαστεί.
Η προσέγγιση αυτή, η οποία έχει γίνει γνωστή ως «δυναμική εκκαθάριση», αναγνωρίζει ότι ακόμη υπάρχουν λοιμώξεις και στοχεύει στην πρόληψη μελλοντικών κρουσμάτων.
2. Γιατί η Κίνα εμμένει σε αυτό;
Σύμφωνα με την λογική του Πεκίνου τα οφέλη του Covid Zero υπερτερούν του κόστους. Λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι πέθαναν, -λέει η κυβέρνηση -από τον Covid στη χώρα και οι περισσότεροι από αυτούς κατά την αρχική εξάπλωση του ιού στη Γουχάν.
Τέτοια μεγέθη βγάζουν…εκτός ανταγωνισμού την στρατηγική της. Οι ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν περισσότερους από 900.000 θανάτους με πληθυσμό λιγότερο από το ένα τέταρτο του μεγέθους του πληθυσμού της Κίνας.
Το Covid Zero επέτρεψε επίσης στην κινεζική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, να αναπτυχθεί ενώ άλλες μεγάλες οικονομίες συρρικνώθηκαν το 2020.
Η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αλώβητη από τις εξάρσεις της covid-19 παγκοσμίως στα τέλη του 2021, προκαλώντας αύξηση ρεκόρ στις εξαγωγές λόγω της ισχυρής ζήτησης.
3. Ποιο είναι πλέον το μειονέκτημα;
Ο ιός έχει μεταλλαχθεί και έχει γίνει πιο μεταδοτικός, προκαλώντας αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που σύμφωνα με την στρατηγική της Covid-Zero οδηγεί σε νέα σκληρά lockdown. Αρκεί ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων για να οδηγήσει σε καραντίνα εβδομάδων προκαλώντας «στασιμότητα» στην παραγωγή, ελλείψεις σε τρόφιμα και προβλήματα στην ιατρική περίθαλψη.
Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές έχουν περιορίσει εξαιρετικά τις δαπάνες τους, οι επενδύσεις μειώθηκαν και η αγορά ακινήτων προς το τέλος του 2021, οδηγήθηκε σε ύφεση.
Η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2022 στο 4,3%, από 4,8% προηγουμένως . Σε μια ακραία περίπτωση όπου θα επιβαλλόταν εθνικό lockdown, η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να πέσει κατά 1,5% επιπλέον, το χαμηλότερο ποσοστό σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, ανέφερε η τράπεζα.
4. Ποια είναι τα εμπόδια για την επιστροφή στην κανονικότητα;
Υπάρχουν πολλά:
- Ενώ σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και ολοένα περισσότεροι πολίτες λαμβάνουν ενισχυτική δόση, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν τη χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αναπτύχθηκαν στην Κίνα. Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές τα αδρανοποιημένα εμβόλια που χρησιμοποιεί η Κίνα προσέφεραν λιγότερη προστασία έναντι της μόλυνση, σε σχέση με τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν στην Δύση. Τα αδρανοποιημένα εμβόλια φαίνεται επίσης ότι παράγουν λιγότερα αντισώματα έναντι της Όμικρον.
- Οι ερευνητές του πανεπιστήμιου το Πεκίνου, μετά από μοντελοποίηση της πανδημίας με βάση τα δυτικά πρότυπα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα θα αντιμετώπιζε ένα « κολοσσιαίο ξέσπασμα», με περισσότερες από 630.000 μολύνσεις την ημέρα εάν άνοιγε ξανά με παρόμοιο τρόπο με τις ΗΠΑ.
- Το κατακερματισμένο δίκτυο νοσοκομείων της Κίνας θα μπορούσε εύκολα να καταρρεύσει λόγω μιας ξαφνικής αύξησης των λοιμώξεων.
- Η αλλαγή τακτικής, να αφεθεί δηλαδή ο πληθυσμός να νοσήσει,ώστε να προκληθεί συλλογική ανοσία θα δημιουργούσε κακή εικόνα της κυβέρνησης, και παγκοσίως και στο εσωτερικό της χώρας, εν’οψει μάλιστα του εθνικού συνεδρίου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος όπου ο Σι Τζινπίνγ αναμένεται να προσπαθήσει να επεκτείνει την εξουσία του.
5. Ποιο είναι το κόστος για τον υπόλοιπο κόσμο;
Η τακτική Covid-Zero έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, μετά την εμφάνιση της υπερμεταδοτικής Όμικρον. Τα νέα αυστηρά lockdown οδήγησαν σε προσωρινή διακοπή της παραγωγής στα εργοστάσια κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών με έδρα την Κίνα στη βόρεια πόλη-λιμάνι της Τιαντζίν, μετά τον εντοπισμό μερικών μόνο κρουσμάτων.
Το lockdown του Ξιάν για έναν ολόκληρο μήνα, προκάλεσε εξάλλου αναστάτωση και καθυστερήσεις στους κορυφαίους κατασκευαστές τσιπ Micron Technology Inc και Samsung Electronics Co.
Αλλά αν δεν υπήρχε η πολιτική του «μηδενικού covid», το Πεκίνο εκτιμά ότι θα έκλειναν πολύ περισσότερα εργοστάσια και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκαλώντας επιπλέον αναταραχή στην παγκόσμια αγορά.
6. «Βλεπουν» κατάρρευση της στρατηγικής
Η Κίνα δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ότι θα υποχωρήσει από τη στρατηγική της να αντιδρά βίαια σε κάθε έξαρση των κρουσμάτων, με την ελπίδα ότι θα τα περιορίσει γρήγορα και με μικρό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η στρατηγική της τελικά θα καταρρεύσει καθώς ο ιός γίνεται ολοένα και πιο μεταδοτικός, και καλούν την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Δύσης.
naftemporiki.gr