Θωμάς Μαύρος: Το «αντίο» ενός μεγάλου σκόρερ…(photos+videos)

Για πολλούς ο Θωμάς Μαύρος ήταν ένας μικρός… Θεός! Μπορεί να ακούγεται ιεροσυλία, ωστόσο ο Μαύρος δεν ήταν ένας κοινός ποδοσφαιριστής για τους «Ενωσίτες». Σαν σήμερα, 14 Νοεμβρίου του 1993 ο μεγάλος αυτός ποδοσφαιριστής είπε το επίσημο «αντίο» στα γήπεδα…

Ο Θωμάς Μαύρος ήταν από τους ποδοσφαιριστές που εάν αγωνιζόταν στις μέρες μας το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ήταν αδύνατον να τον κρατήσει. Τα 260 τέρματα που έχει πετύχει στην καριέρα του στην άλλοτε Α’ Εθνική τον κρατούν ακόμα στην κορυφή της λίστας των «γκολτζήδων» και πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να τον αποκαθηλώσει από εκεί.

Οι τρεις μεγάλες (ποδοσφαιρικές) αγάπες του Θωμά Μαύρου ήταν ο Πανιώνιος, απ΄όπου ξεκίνησε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ, στην οποία έδωσε και την ψυχή του κατακτώντας μαζί της δύο πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, τρεις φορές το βραβείο του πρώτου σκόρερ και φυσικά το ασημένιο παπούτσι της Ευρώπης το 1979. Η τρίτη αγάπη του μεγάλου αυτού σκόρερ ήταν η εθνική ομάδα με την οποία αγωνίστηκε 36 φορές πετυχαίνοντας 12 τέρματα.

Δείτε επίσης:  Αυγενάκης: Συνάντηση με τις επαγγελματικές Λίγκες - Στο τραπέζι οπαδική βία και χρηματοδότηση

Η ΑΕΚ και η εθνική ομάδα ήταν οι δύο τελευταίες φανέλες που φόρεσε ο Θωμάς Μαύρος το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου του 1993. Ήταν το φιλικό παιχνίδι που διοργάνωσε η «Ένωση» για να τιμήσει τον Μαύρο. Πού αλλού; Μα στο «σπίτι» του 39χρονου (τότε) παίκτη, το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο Μαύρος στο τελευταίο ματς της καριέρας του έπαιξε ένα ημίχρονο με κάθε ομάδα και πέτυχε τρία γκολ στο τελικό 4-2 υπέρ της ΑΕΚ. Ωστόσο, αυτό που έμεινε από εκείνο το ματς ήταν η ιαχή «Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο Θεός», σύνθημα που ακουγόταν από τα χείλη των φίλων της ΑΕΚ κάθε φορά που εκείνος «μάτωνε» τα αντίπαλα δίχτυα. Εκείνη τη βραδιά αυτό το σύνθημα ακούστηκε για τελευταία φορά, με τον Μαύρο να αποχαιρετά δακρυσμένος όλους όσοι τον αγάπησαν αληθινά και τον έχρισαν… Θεό τους!

Δείτε επίσης:  Ολυμπιακούς-Απόλλων Λεμεσού: Με τον κόσμο τους στο Φάληρο οι Κύπριοι

«Είμαστε λίγοι μα αγαπάμε 12 χρόνια Θωμά δεν τα ξεχνάμε μα μη σε νοιάζει και δεν πειράζει η πρώτη θέση στην καρδιά μας θα σε βάζει »…

Τα κορυφαία επιτεύγματά του:

• Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Α’ Εθνική με 260 γκολ.
• Τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (1978, 1979, 1985 με την ΑΕΚ και 1990 με τον Πανιώνιο).
• Αργυρό ευρωπαϊκό παπούτσι το 1978.
• Δύο φορές Πρωταθλητής Ελλάδας (1978, 1979) και δύο φορές Κυπελλούχος (1978, 1983), όλες με την ΑΕΚ.
• Είναι ένας από τους μόλις 11 παίκτες στην ιστορία της Α’ Εθνικής με πέντε γκολ σε ένα ματς (ΑΕΚ – Αιγάλεω 5-2 το 1985).
• Τέταρτος σε συμμετοχές στην Α’ Εθνική με 501.
• Έπαιξε 36 φορές στην Εθνική (1972 έως 1984), πετυχαίνοντας 12 γκολ.

Πηγή

Μοιράσου το...