Η χώρα που παγκοσμίως έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανοσοποίησης κατά του κορονοϊού

Η Πορτογαλία η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανοσοποίησης κατά του κορονοϊού παγκοσμίως, έχει χαλαρώσει πολλούς περιορισμούς αλλά παρόλο αυτά κάνει μια προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα.

Η Πορτογαλία, η οποία αφού αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα νωρίτερα φέτος από το στέλεχος Delta του κορoνοϊού, έχει τώρα το υψηλότερο ποσοστό ανοσοποίησης Covid-19 στην Ευρώπη και αποτελεί παράδειγμα χώρας που παλεύει με αυτό που φαίνεται να γίνεται ενδημικός ιός.

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του ποδοσφαίρου γέμισαν ασφυκτικά το Estadio da Luz της Λισαβόνας την περασμένη Τετάρτη για να παρακολουθήσουν την Μπενφίκα απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου.

Η κυβέρνηση κατάργησε πρόσφατα το όριο χωρητικότητας 30% που είχε τεθεί στα στάδια για τη ρύθμιση του Covid-19. Ωστόσο, τα πράγματα δεν έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό: Οι οπαδοί πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν νοσήσει πρόσφατα ή να έχουν αρνητικό τεστ ενώ απαιτούνται μάσκες σε όλα τα γήπεδα.

Σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση, σχεδόν όλοι οι ενήλικες άνω των 50 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Το ποσοστό εκτοξεύεται στο 95% για άτομα ηλικίας 25 έως 49 ετών και 88% για άτομα ηλικίας 12 έως 17 ετών. Σύμφωνα με το Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το 89% του συνολικού πληθυσμού της Πορτογαλίας των 10 εκατομμυρίων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, η οποία δεν είναι πολύ πίσω από το ποσοστό στα κορυφαία Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παγκοσμίως, σε σύγκριση με 65% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 73% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε επίσης:  Η φύση στα καλύτερά της – Αυτοί είναι οι top προορισμοί για φυσιολάτρες στην Ελλάδα

Τον περασμένο μήνα, η Πορτογαλία είχε κατά μέσο όρο έξι θανάτους την ημέρα, σε σύγκριση με σχεδόν 300 στην κορύφωση τον περασμένο Ιανουάριο. Προσαρμοσμένο ανάλογα με τον πληθυσμό, το τρέχον ποσοστό στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου 200. Τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε σε έναν ή δύο κάθε μέρα πριν εκτοξευθεί στους 20 τον Ιούλιο. Από το καλοκαίρι, ο αριθμός των νέων καθημερινά τεκμηριωμένων ασθενειών και νοσηλειών μειώνεται. Η χώρα έχει τώρα κατά μέσο όρο περίπου 750 νέα κρούσματα την ημέρα, από περίπου 13.000 τον Ιανουάριο. Υπάρχουν περίπου 320 ασθενείς που νοσηλεύονται, σε σύγκριση με πάνω από 6.700 που ήταν τον Ιανουάριο.

Την 1η Οκτωβρίου, η Πορτογαλία αφαίρεσε τα περισσότερα από τα μέτρα περιορισμού του Covid, αν και η ζωή στη Λισαβόνα θυμίζει τις μέρες της πανδημίας.  Οι μάσκες εξακολουθούν να είναι απαραίτητες στη δημόσια συγκοινωνία, στα σχολεία για μαθητές δέκα και άνω και για το προσωπικό σε καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ.

Δείτε επίσης:  5+1 Τάσος Δούσης: Αυτές είναι ίσως κάποιες από τις ομορφότερες «κρυφές» παραλίες της Αττικής

Τα μετρό είναι γεμάτα. τα ταξί rickshaw, συχνά γνωστά ως tuk-tuk στην Ταϊλάνδη, μεταφέρουν τουρίστες στα μικροσκοπικά σοκάκια της παλιάς πόλης της Λισαβόνας. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, η νυχτερινή ζωή σφύζει σε διάφορα σημεία της πόλης, οι γραμμές του τραμ που είναι δημοφιλείς στους τουρίστες παραλείπουν στάσεις λόγω υπερπληθυσμού και ένα μεγάλο νέο κρουαζιερόπλοιο δένει στο λιμάνι σχεδόν κάθε μέρα.

Παρά το ποσοστό εμβολιασμού που ζηλεύουν οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, η σταδιακή επιστροφή της Πορτογαλίας στην κανονικότητα θεωρείται πιθανή και για άλλες χώρες, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού τους αυξάνονται και σκέφτονται σταδιακά να εγκαταλείψουν τους εναπομείναντες περιορισμούς.

Η πορτογαλική προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ο συνδυασμός λιγότερων εμβολιασμένων ατόμων και ουσιαστικά χωρίς περιορισμούς έχει οδηγήσει σε αύξηση των ασθενειών και σε αυξανόμενο ποσοστό θνησιμότητας.

Δείτε επίσης:  Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Η Πορτογαλία ξέφυγε από το αρχικό κύμα της πανδημίας σχετικά άθικτη στις αρχές του 2020. Ωστόσο, μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ακολουθούμενη από μια μεγάλη ​​άνοδο τον Ιανουάριο, κατέστρεψε την ιδέα ότι αυτή η μικρή χώρα στη νοτιοδυτική γωνία της Ευρώπης θα μπορούσε να αποφύγει τα χειρότερα της πανδημίας. Δεν τα απέφυγε τότε αλλά όπως όλα δείχνουν τώρα τα χειρίστηκε όσο καλύτερα γινόταν με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι στην καλύτερη κατάσταση.

Πηγή tourismtoday.gr

Δείτε επίσης

The post Η χώρα που παγκοσμίως έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανοσοποίησης κατά του κορονοϊού appeared first on Travelstyle.

Source

Μοιράσου το...