Η Δύση καλεί σε «ειρηνική λύση» στο χάος του Καζακστάν

Η Βρετανία απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην εξέγερση στο Καζακστάν, επισημαίνοντας πως παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά.

«Ανησυχούμε για τις βίαιες συγκρούσεις και παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά. Προτρέπουμε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και θέλουμε να δούμε μια ειρηνική επίλυση», τόνισε.

Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στο Καζακστάν, μεταξύ αυτών τη Ρωσία και τις συμμάχους της του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας που κλήθηκαν για να σώσουν αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών, που σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Δείτε επίσης:  Πόλεμος στην Ουκρανία: Να εγκαταλείψουν άμεσα τη Χερσώνα καλούν τους αμάχους οι ρωσικές αρχές

«Τα γεγονότα της νύχτας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Καταδικάζουμε προφανώς τις βιαιοπραγίες που έλαβαν χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λεντριάν, ενώπιον Ευρωπαίων δημοσιογράφων στο Παρίσι.

«Καλούμε όλα τα μέρη, είτε βρίσκονται στο Καζακστάν είτε στο πλαίσιο του ΟΣΣΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξεκινήσουν διάλογο», τόνισε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, προσθέτοντας πως θα συζητήσει το θέμα αργότερα σήμερα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που βρίσκεται στο Παρίσι με την ευκαιρία της έναρξης της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η κατάσταση στη χώρα είναι εκρκητική μετά την αιματηρή επέμβαση του στρατού στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της οικονομικής πρωτεύουσας και μεγαλύτερης πόλης της χώρας, όπου διαδήλωνε πλήθος κόσμου για τις ραγδαίες ανατιμήσεις στα καύσιμα. Τουλάχιστον 12 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών. Για «ταραξίες που εξουδτερώθηκαν» κάνουν λόγο οι αρχές της χώρας. Καταστήματα έχουν διαλυθεί και κτίρια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. 

Δείτε επίσης:  Jerusalem Post: Εξαγριωμένη η Αγκυρα με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ – Η Τουρκία στήνει σκηνικό έντασης στην Μεσόγειο

Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί με την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, αλλά και την προσωρινή αναστολή εισόδου ξένων στη χώρα «να σταθεροποιήσει την κοινωνικο- οικονομική κατάσταση», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Πηγή

Μοιράσου το...