Ζαπορίζια: Για «όλα τα σενάρια» προετοιμάζονται οι Ουκρανοί- Για προβοκάτσια μιλάνε οι Ρώσοι

Για όλα τα σενάρια στη Ζαπορίζια πρέπει να προετοιμαστούν οι Ουκρανοί- όπως προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας- καθώς οι μάχες γύρω από τον κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικό σταθμό έχουν εγείρει φόβους για καταστροφή. Τα πλήγματα πολλαπλασιάζονται στη Ζαπορίζια που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις.  Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο «πλησιάζει σε κρίσιμο σημείο».   

Στο πλαίσιο αυτό οι Ουκρανοί συμμετείχαν σε άσκηση αντιμετώπισης καταστροφών εν μέσω φόβων για καταστροφή που θα μοιάζει με το Τσερνόμπιλ. Οι ασκήσεις αφορούσαν στην εκκένωση των τραυματιών, στη διεξαγωγή σαρώσεων με ακτινοβολία και στο πλύσιμο των μολυσμένων οχημάτων.  «Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πυροβολούσαν πυρηνικούς αντιδραστήρες με τανκς. Είναι απίστευτο», είπε ο Ντένις Μοναστίρσκι. Όσο το εργοστάσιο ελέγχεται από τη Ρωσία, υπάρχουν «μεγάλοι κίνδυνοι», πρόσθεσε ο υπουργός.

Δείτε επίσης:  Συνομιλία Μακρόν-Σολτς το απόγευμα για την ενεργειακή κρίση

Την ανησυχία του για την κατάσταση στη Ζαπορίζια έχει εκφράσει επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Ουκρανία και θα έχει συνάντηση στην πόλη Λβιβ με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι θέλει να δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τον σταθμό.

Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε το Κίεβο ότι σχεδιάζει «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα ο Γκουτέρες, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το Reuters- το οποίο επισημαίνει ότι το ρωσικό υπουργείο δεν παρέχει στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του αυτό.

Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει επίσης ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αναπτύξει «βαριά όπλα» μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας. «Υπογραμμίζουμε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει βαριά όπλα μέσα στον χώρο του (πυρηνικού) σταθμού και στις γύρω περιοχές. Μόνο μονάδες που εγγυώνται την ασφάλεια βρίσκονται εκεί», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το AFP. «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», συνεχίζει.

Δείτε επίσης:  Θήρα: Θανάσιμος τραυματισμός 55χρονου οδηγού στο γκαράζ επιβατηγού πλοίου

Σύμφωνα με το AFP, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί το Κίεβο ότι θέλει να προετοιμάσει μια «ηχηρή προβοκάτσια» εκεί με αφορμή την επίσκεψη στην Ουκρανία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τη Μόσχα, προσθέτει το AFP, ουκρανικές μονάδες πυροβολικού προβλέπουν να ανοίξουν πυρ στον σταθμό για να κατηγορήσουν στη συνέχεια τη Ρωσία ότι προκάλεσε πυρηνικό ατύχημα.

Την ίδια ώρα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας αποδέχτηκε την πρόσκληση της Ουκρανίας να ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.  «Τόνισα την επείγουσα ανάγκη της αποστολής να αντιμετωπίσει τις απειλές πυρηνικής ασφάλειας που προκαλούνται από τις εχθροπραξίες της Ρωσίας», πρόσθεσε.  

Δείτε επίσης:  Από Αστάνα Νουρ-Σουλτάν, και πάλι Αστάνα: Αλλάζει ξανά όνομα η πρωτεύουσα του Καζακστάν

Το ΝΑΤΟ είναι ο τελευταίος διεθνής οργανισμός που ζήτησε να αφεθούν επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, υποστηρίζοντας ότι η κατάσχεσή του αποτελεί σοβαρή απειλή για την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες.

Το εργοστάσιο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ενέργειας καθώς η Μόσχα προσπαθεί να ανακατευθύνει την ηλεκτρική ενέργεια στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε πριν από οκτώ χρόνια.

naftemporiki.gr

Πηγή

Μοιράσου το...