Επίθεση κατά του Σίνζο Άμπε: Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας στη δυτική πόλη Νάρα.

Το πυροσβεστικό σώμα της πόλης επιβεβαίωσε ότι ο Άμπε, εναντίον του οποίου άνοιξε πυρ άνδρας εφοδιασμένος με τουφέκι πισώπλατα, καθώς ο πολιτικός εκφωνούσε προεκλογική ομιλία σε ανοικτό χώρο, δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη, βρισκόταν σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής», όταν ασθενοφόρο τον μετέφερε σε νοσοκομείο. 

Η ένοπλη επίθεση σε βάρος ενός από τους πιο σημαντικούς ηγέτες της Ιαπωνίας συγκλονίζει μια κοινωνία που έχει βιώσει ελάχιστη πολιτική βία εδώ και μισό αιώνα, σχολιάζουν οι Financila Times.  Η επίθεση την Παρασκευή προκάλεσε σοκ και καταδίκη: 

Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε

«Σοκαριστικά νέα από την Ιαπωνία ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δέχθηκε πυρά – οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του και τον λαό της Ιαπωνίας αυτή τη στιγμή».

Δείτε επίσης:  Κέρδη στη Wall Street. S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν νέα ρεκόρ

Αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία, Ραμ Εμάνιουελ

«Είμαστε όλοι θλιμμένοι και σοκαρισμένοι για την επίθεση με σφαίρες εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Άμπε Σίνζο. Ο Άμπε-σαν υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης της Ιαπωνίας και αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός λαός προσεύχονται να είναι καλά ο Άμπε-σαν, η οικογένειά του και ο ιαπωνικός λαός».

Υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Ρέτνο Μαρσούντι

«Η υπουργός εξέφρασε τη συμπάθειά της στο όνομα των υπουργών Εξωτερικών της G20 στον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών», είπε ο εκπρόσωπος της υπουργού Εξωτερικών της Ινδονησίας.

Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-Γουέν

«Πιστεύω ότι όλοι είναι τόσο έκπληκτοι και λυπημένοι όσο κι εγώ. Η Ταϊβάν και η Ιαπωνία είναι και οι δύο δημοκρατικές χώρες με κράτος δικαίου. Εκ μέρους της κυβέρνησής μου, θα ήθελα να καταδικάσω τις βίαιες και παράνομες πράξεις. Ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε δεν είναι μόνο καλός μου φίλος, αλλά και πιστός φίλος της Ταϊβάν. Υποστηρίζει την Ταϊβάν για πολλά χρόνια και δεν χαράμισε καμία προσπάθεια για να προωθήσει την πρόοδο των σχέσεων Ταϊβάν-Ιαπωνίας».

Δείτε επίσης:  Σκληρή γλώσα ΠΑΣΟΚ σε Κ.Μητσοτάκη: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν»

Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

«Οι σκέψεις μας, οι προσευχές μας είναι μαζί του, με την οικογένειά του, με τον λαό της Ιαπωνίας», είπε ο Μπλίνκεν στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στο Μπαλί. «Αυτή είναι μια πολύ, πολύ θλιβερή στιγμή. Και περιμένουμε νέα από την Ιαπωνία».

naftemporiki.gr

Πηγή

Μοιράσου το...