Εμπάργκο πετρελαίου: Περίπλοκη η εξεύρεση συμβιβασμού στη Σύνοδο Κορυφής

Τα σχέδια για ένα ευρωπαϊκό καθολικό εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας δεν συζητούνται πλέον από τους ηγέτες των χωρών μελών, καθώς αποδέχονται την εξαίρεση για την Ουγγαρία, που θα μπορεί  να συνεχίσει να τροφοδοτείται μέσω του αγωγού Druzhba( Φιλία).

Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν εξακολουθεί να προβάλει αντιρρήσεις, ζητώντας πρόσθετες εγγυήσεις.

Διπλωματικές πηγές αναγνωρίζουν ότι η συζήτηση ήταν πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι πίστευαν αρχικά οι 27, λόγω των διαφορετικών μεταβλητών και των απροσδόκητων συνεπειών μιας διακοπής της ροής ρωσικού πετρελαίου .

Το σχέδιο συμπερασμάτων εξετάζει την ανάγκη εξεύρεσης μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων «σε περίπτωση ξαφνικής διακοπής του εφοδιασμού».

Οι 27 ηγέτες των χωρών μελών συνέχιζαν μέχρι αργά το βράδυ τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες , με κύριο στόχο να πειστεί ο Ορμπαν να άρει τις αντιρρήσεις του.

Δείτε επίσης:  Ευρωκοινοβούλιο: Έκθεση-ράπισμα κατά της Τουρκίας

Οι υπόλοιποι ηγέτες φέρονται να αποδέχονται τον τερματισμό των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ με δεξαμενόπλοια

Τον συμβιβασμό αυτό έχει προτείνει η Κομισιόν, δίχως όμως να πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Εκτός από την Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από αυτή την εξαίρεση.

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας χαρακτήρισε μεν τη συμβιβαστική πρόταση ως μια καλή προσέγγιση – αλλά ταυτόχρονα έθεσε νέες απαιτήσεις. Ζήτησε εγγυήσεις εάν, για παράδειγμα, το πετρέλαιο μέσω του αγωγού Druzhba δεν θα μπορούσε να παραδοθεί στη χώρα του λόγω ατυχήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ουγγαρία πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποκτήσει πετρέλαιο δια θαλάσσης, τόνισε ο Ορμπαν. Επιπλέον, η Ουγγαρία ζήτησε οικονομικές δεσμεύσεις για τη μετατροπή της πετρελαϊκής της υποδομής. Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη έθεσε το κόστος μετατροπής των διυλιστηρίων για μη ρωσικό πετρέλαιο έως και 550 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, ζήτησε να δοθούν στη Βουδαπέστη 200 εκατομμύρια για να τροφοδοτηθεί η χώρα στο μέλλον μέσω ενός αγωγού που ξεκινά από τις ακτές της Αδριατικής.

Δείτε επίσης:  Ουκρανία: H Μόσχα επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κριμαία

Τρεις ανησυχίες

Διπλωματικές πηγές της ΕΕ τονίζουν ότι υπάρχουν τρία θέματα  που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί: οι όροι της προσωρινής εξαίρεσης για τους αγωγούς πετρελαίου, οι χώρες που τελικά θα μπορέσουν να επωφεληθούν και οι εγγυήσεις ώστε η εξαίρεση να μην καταλήξει να θεωρηθεί επιβράβευση για τη διατάραξη της ενιαίας αγοράς της ΕΕ Για παράδειγμα, μια χώρα που θα συνεχίσει να λαμβάνει φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, να μην το μεταπωλεί σε άλλες χώρες που έχουν ήδη κηρύξει εμπάργκο.

Ανώτερη διπλωματική πηγή , θεωρεί πάντως πώς υπάρχουν λόγουι αισιοδοξίας: «Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε όλα με λεπτομέρειες σήμερα. Αρκεί να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης:  Πώς ο ρατσισμός αρρωσταίνει τους ανθρώπους

Πηγή

Μοιράσου το...