Δεν έχουν τέλος οι μπελάδες για τον Ζάκερμπεργκ: Τον κατηγορούν για ρατσιστικές και σεξιστικές διακρίσεις

Μια πρώην υπάλληλος ασφαλείας μήνυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τη σύζυγό του Πρισίλα Τσαν λέγοντας ότι υπέστη επανειλημμένες ρατσιστικές και σεξιστικές διακρίσεις στην εργασία της. Στην αγωγή που κατέθεσε αναφέρει ότι την χαρακτήριζαν με το προσωνύμιο «γκέτο».

Η υπάλληλος, Μία Κινγκ, ισχυρίζεται ότι άρχισε να υφίσταται την κακοποίηση αμέσως μετά την έναρξη της εργασίας της το 2018 στην εταιρεία Limitless, την οποία είχε προσλάβει το ζευγάρι στον τομέα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με την αγωγή, η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο της Καλιφόρνια στα τέλη του περασμένου μήνα, ο διευθυντής της στην εταιρεία, Λίαμ Μπουθ, ο οποίος ακούσε καθήκοντα υπό τις οδηγίες του ζευγαριού, έκανε επανειλημμένα δηλώσεις ότι δεν είχε τα προσόντα για τη θέση της και ότι προσλήφθηκε μόνο επειδή είναι μαύρη γυναίκα. Σε πολλές περιπτώσεις, ο Booth είπε επίσης ότι το χτένισμα της Κινγκ ήταν «αντιεπαγγελματικό» και αναφέρθηκε σε αυτήν και σε άλλους μαύρους ως «γκέτο».

Δείτε επίσης:  Τζέφρι Ντιν Μόργκαν: Πέντε αλήθειες για τον κακό του «The Walkind Dead» που λατρεύουμε να μισούμε
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ με την σύζυγό του Πρισίλα Τσαν

Τοξικό περιβάλλον εργασίας μετά από πλήθος ομοφοβικών και ρατσιστικών σχολίων

Ο Μπουθ έκανε μια σειρά από ομοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις που δεν απευθύνονταν στην Κινγκ, αλλά όπως είπε η πρώην εργαζόμενη, έκαναν το εργασιακό της περιβάλλον τοξικό. Σε μια περίπτωση, ισχυρίστηκε ότι η Μέγκαν Μαρκλ είχε «μολύνει τη βασιλική γραμμή αίματος».

Σε ένα άλλο παράδειγμα, ο Μπουθ κατηγόρησε την ίδια την Τσαν για ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, «ενώ τραβούσε τα βλέφαρά του και σχολίασε ότι οι Ασιάτισσες είναι διαβόητα κακοί οδηγοί».

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ με την σύζυγό του Πρισίλα Τσαν

Και δεύτερη περίπτωση με αγωγή πρώην εργαζόμένου

Η Κινγκ ισχυρίζεται ότι παραπονέθηκε επανειλημμένα για τα ζητήματα, αλλά της είπαν ότι «οι άνδρες είναι στην εξουσία» στο γραφείο. Η γυναίκα απολύθηκε από την Limitless τον Φεβρουάριο του 2019. Η μήνυσή της κατατέθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου και αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Insider την Τρίτη.

Δείτε επίσης:  Ελένη Φουρέιρα: Ντύθηκε cat woman και ο τρέλανε τους θαυμαστές της

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ανέφερε επίσης ότι ένας δεύτερος πρώην υπάλληλος ασφαλείας που είναι ομοφυλόφιλος, κατέθεσε παρόμοια μήνυση εναντίον του ζευγαριού για διακρίσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση ο Μπουθ τον χάιδεψε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης σε ένα εστιατόριο σούσι και μία φορά κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην ιδιοκτησία του Ζούκερμπεργκ στη Μοντάνα.

Ο Ζούκερμπεργκ και η Τσαν κατονομάζονται στις αγωγές με την ιδιότητά τους ως εργοδότες που φέρεται να επέτρεψαν τη διάκριση.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ με την σύζυγό του Πρισίλα Τσαν

Η απάντηση των Ζάκερμπεργκ και Τσαν

Σε μια δήλωση, ένας εκπρόσωπος του «οικογενειακού γραφείου» του Ζούκερμπεργκ και της Τσαν είπε ότι ερεύνησαν τους ισχυρισμούς όταν τέθηκαν για πρώτη φορά, αλλά έκριναν ότι δεν ήταν τεκμηριωμένοι.

Δείτε επίσης:  Espresso Girl: Ιρένε Δαμανάκη

«Σε αυτή την περίπτωση, σχεδόν όλοι οι ισχυρισμοί σε αυτές τις καταγγελίες προβλήθηκαν πρώτα μέσω δικηγόρου, αφού και οι δύο εργαζόμενοι είχαν αποχωρήσει από την εταιρεία και σε σχέση με σημαντικές χρηματικές απαιτήσεις», είπε ο Ben LaBolt.

«Ωστόσο, όταν οι δικηγόροι τους επικοινώνησαν αυτές τις ανησυχίες, τόσο το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού όσο και ο εξωτερικός συνήγορος διεξήγαγαν ξεχωριστές έρευνες πολλών εβδομάδων για τους ισχυρισμούς, μεταξύ άλλων πραγματοποιώντας πολυάριθμες συνεντεύξεις συναδέλφων τους και εξετάζοντας άλλα σχετικά έγγραφα και πληροφορίες», πρόσθεσε. «Μετά από αυτές τις ενδελεχείς έρευνες, αυτοί οι ισχυρισμοί απλά δεν μπορούσαν να τεκμηριωθούν. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτοί οι εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν δίκαια και με σεβασμό.».

Πηγή

Μοιράσου το...