Γερμανία: Παγώνει κάθε νέα προμήθεια Puma, μετά το μεγάλο φιάσκο

Μετά το φιάσκο με τα 18 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Puma σε στρατιωτική άσκηση κατά την οποία και τα 18 τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών, η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ προέτρεψε τις κατασκευάστριες εταιρείες να προχωρήσουν άμεσα στην επισκευή τους. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι παγώνει κάθε νέα προμήθεια Puma για τον ομοσπονδιακό στρατό, απειλώντας μάλιστα τους κατασκευαστές Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και Rheinmetall Landsysteme (RLS) ακόμα και με παροπλισμό όλων των τεθωρακισμένων αυτού του τύπου. Ας σημειωθεί ότι σε λίγες μόνο μέρες, στις αρχές του νέου έτους, τεθωρακισμένα Puma έχουν προγραμματιστεί να ενταχθούν στις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης VJTF του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου η παρούσα κατάσταση εκθέτει διεθνώς τόσο τη γερμανική κυβέρνηση, όσο και την γερμανική αμυντική βιομηχανία.

Δείτε επίσης:  Γκρόσι: Εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ιράν στις συνομιλίες στην Τεχεράνη

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή heute journal του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ZDF η υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε από τη μια επιδιόρθωση στην άλλη, χρειαζόμαστε αξιόπιστες λύσεις. Διαφορετικά θα σταματήσουμε να ποντάρουμε στο Puma». Η Κριστίνε Λάμπρεχτ υπογράμμισε ότι τα προβληματικά τεθωρακισμένα θα πρέπει να επισκευαστούν το ταχύτερο δυνατό: «Δεν περιμένω δεσμευτικές απαντήσεις σε μήνες, αλλά εντός λίγων εβδομάδων».

Διακοπή της συνεργασίας αν δεν βρεθούν λύσεις

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που τα Puma εμφανίζουν τεχνικά προβλήματα. Ενδεικτικό ότι ενώ ο γερμανικός ομοσπονδιακός στρατός διαθέτει συνολικά 350 τεθωρακισμένα αυτού του τύπου μόλις 150 λειτουργούν. Και σαν μην έφθανε αυτό, μόλις πέρυσι, το 2021, οι κατασκευάστριες εταιρίες KMW και RLS πιστοποίησαν το αξιόμαχο των Puma, τα οποία πριν από περίπου 20 χρόνια άρχισαν να αντικαθιστούν σταδιακά τα πεπαλαιωμένα, αλλά αξιόπιστα, Marder της δεκαετίας του ΄70.

Δείτε επίσης:  Ειδικό δικαστήριο: Κατέθεσαν οι εισαγγελείς Ζαγοραιος – Παπαγεωργίου

Μιλώντας στο ZDF η Γερμανίδα υπουργός δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια σε σειρά στρατιωτικών ασκήσεων το Puma παρουσίασε πολύ καλά αποτελέσματα: «Για το λόγο αυτό νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να συμβουλευθούμε τις κατασκευάστριες εταιρείες για να αναζητούμε από κοινού τρόπους αποκατάστασης της αξιοπιστίας». Και μάλιστα μέσα σε λίγες εβδομάδες, πρόσθεσε η Κριστίνε Λάμπρεχτ: «Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορώ να αναλάβω καμία ευθύνη. Θα έπρεπε να επενδύσουμε στον εκσυγχρονισμό. Όμως εγώ δεν θα υπογράψω τέτοιου είδους συμβόλαια», κατέστησε σαφές η υπουργός Άμυνας. Τώρα είναι καθήκον των κατασκευαστών να παρουσιάσουν λύσεις: «Σε αυτό τον δρόμο θα προχωρήσουμε μαζί ή θα διακόψουμε τη συνεργασία αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος, κατέληξε η Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Δείτε επίσης:  Χερσώνα: Βίντεο με τη στιγμή που μπαίνει ο ουκρανικός στρατός στην πόλη και αποθεώνεται

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή

Μοιράσου το...