Βρετανία: «Τσουνάμι» ζήτησης δωρεάν τροφίμων – Απαθής η κυβέρνηση

Κονσέρβες, μακαρόνια, τσάι, καφές και κάποια κουπόνια αγορών. Αυτά τα βασικά προϊόντα και κάτι παραπάνω βρίσκονται στα πακέτα που αναζητούν όλο και περισσότεροι Βρετανοί στις τράπεζες τροφίμων (food banks).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Trussell Trust, του μεγαλύτερου οργανισμού τραπεζών τροφίμων στη χώρα, η στροφή των πολιτών προς τη ζήτηση δωρεάν τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 46% τους προηγούμενους μήνες, σε σχέση μόλις με τον προηγούμενο χρόνο.

«Τσουνάμι» ζήτησης δωρεάν τροφίμων

Είναι γεγονός ότι  οι συνθήκες που βιώνει η χώρα έχουν δημιουργήσει ένα αλυσιδωτό πρόβλημα. Λίγο το Brexit και η αδυναμία των Βρετανών να βρουν ακόμα τα πατήματα προσαρμογής τους, λίγο η πανδημία όπου το κράτος ακόμα δεν έχει επανέλθει οικονομικά, λίγο ο πόλεμος στην Ουκρανία με την ενεργειακή κρίση να πιέζει σε μια ανοδική πορεία τον πληθωρισμό έχουν καταφέρει να «στριμώξουν στη γωνία» την χώρα

Δείτε επίσης:  Ιράν: Έλλειψη πόσιμου νερού στα δυτικά, διαδηλώνουν οι πολίτες

Χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα ξεπερνά πλέον το 16%, ενώ μόλις σήμερα έγινε γνωστό ότι η οικονομία για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο συρρικνώθηκε κατά 0,3%, ένα ποσοστό μεγαλύτερο από ότι προβλεπόταν.

Έτσι ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Trussell Trust, αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων η ζήτηση δωρεάν τροφίμων θα έρθει ως «τσουνάμι», καθώς επιπρόσθετη έρευνα δείχνει ότι ακόμα και «εργαζόμενα νοικοκυριά» στρέφονται προς τις τράπεζες τροφίμων και συγκεκριμένα ένα στα πέντε.

«Ξαφνιασμένη» η κυβέρνηση

Οι περισσότερες τράπεζες τροφίμων ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει ορισμένα μέτρα, καθώς είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν μόνες τους στη τόση μεγάλη ζήτηση. Όμως η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ χαρακτηρίζεται από πολλά βρετανική ΜΜΕ ως «εξαφανισμένη» καθώς παρά τα σοβαρά γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα, όπως οι απεργίες, δεν έχει αντιδράσει και δεν έχει ακόμα προσφέρει μια άμεση ανακούφιση στους πολίτες.

Δείτε επίσης:  Γαλλία: Απελαύνει 6 Ρώσους «πράκτορες υπό διπλωματική κάλυψη»

«Είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η φιλανθρωπία έχει γίνει η απάντηση στην αυξανόμενη φτώχεια, όμως αυτό δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε αποδεχτό» δήλωσε χαρακτηριστικά η Σαμπίν Γκούντγουιν, πρόεδρος του οργανισμού τραπεζών τροφίμων Food Aid Network στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Δήμοι της Αγγλίας διακόπτουν τα χριστουγεννιάτικα δωρεάν γεύματα σε παιδιά

Την ίδια ώρα σημερινή ανάλυση από το BBC έδειξε ότι 21 δήμοι της Αγγλίας δεν θα προσφέρουν κουπόνια τροφίμων και δραστηριοτήτων στα παιδιά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με το Local Government Association δε δόθηκαν αρκετά χρήματα από την κυβέρνηση σε δήμους με αυξημένες ανάγκες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν με τα ήδη δυσμενή οικονομικά τους. Επιπροσθέτως και παρά την αυξανόμενη ζήτηση, αρκετοί ακόμα δήμοι θα καθυστερήσουν την προσφορά τους για το νέο έτος, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά αποθεματικά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες των προηγούμενων μηνών, 10.000.000 Βρετανοί και 4.000.000 παιδιά έχουν αναγκαστεί να παραλείπουν γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δείτε επίσης:  Πελόζι και Ταϊβάν μόλις έριξαν την μπάλα στο γήπεδο της Κίνας

Πηγή

Μοιράσου το...