Βρετανία: «Κόκκινος» συναγερμός για τον πληθωρισμό – Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982 

Βρετανία: Η χώρα βρίσκεται σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς ο πληθωρισμός έφτασε τον Απρίλιο το 9%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1982 

Η Βρετανία βρίσκεται σε μια «πολύ, πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση», δήλωσε σήμερα η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας καθώς, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός έφτασε το 9% τον Απρίλιο, στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από τα τέλη της περιόδου του ’80 που ξεκίνησαν να κρατούνται επίσημα αρχεία.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ, πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε ορισμένες πολύ, πολύ σοβαρές παγκόσμιες αντιξοότητες. Και όπως είπατε, ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός», είπε η Τρας ερωτηθείσα σχετικώς από το Sky News.

Δείτε επίσης:  Το Ford Bronco ήρθε στην Ελλάδα – Ποιος το πήρε;

Ο πληθωρισμός στη χώρα ανήλθε τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδό του από το 1982, αυξάνοντας έτσι την πίεση στον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να επιταχύνει την παροχή βοήθειας προς τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν κρίση.

Σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Reuters, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφτασε το 9,1%, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το 10% εντός του έτους.

Μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου. Οπως είπε ο Σουνάκ, όλες οι χώρες του κόσμου πλήττονται από υψηλό πληθωρισμό.

«Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε απολύτως τους πολίτες από αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις αλλά παρέχουμε σημαντική στήριξη όπου μπορούμε και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες», είπε. Ακτιβιστές κατά της φτώχειας τον κάλεσαν να αναλάβει δράση άμεσα ξεκινώντας από την άμεση αύξηση των προνοιακών επιδομάτων κατ΄αναλογία με τον πληθωρισμό.

Δείτε επίσης:  Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα διόδια στην Ελλάδα

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής στη Βρετανία ανάγκασε δύο στους τρεις πολίτες να σβήσουν τη θέρμανση στα σπίτια τους, σχεδόν τους μισούς να οδηγούν λιγότερο ή να αλλάξουν σουπερμάρκετ και περίπου έναν στους τέσσερις να παραλείπει γεύματα, σύμφωνα με μια έρευνα.

Μεταξύ των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, ένας στους τρεις είπε ότι παραλείπει γεύματα λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, ανέφερε χθες η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos. Η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις βρίσκεται σε υψηλό 30ετίας και οι περισσότεροι Βρετανοί αναμένουν ότι οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Μια άλλη δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι το 72% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει κακή τη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πέρσι.

Δείτε επίσης:  Πώς να καταψύξετε σωστά τα ψητά λαχανικά

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Source

Μοιράσου το...