Βραζιλία: Σχεδόν 450.000 οι νεκροί από κορονοϊό – Πάνω από 16 εκατομμύρια τα κρούσματα

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Κυριακή (23/5) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 860 ασθενείς με την COVID-19.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 35.819 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, η χώρα των 212 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 449.068 θανάτους επί συνόλου 16.083.259 μολύνσεων.

Αυτός είναι ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη –πίσω μόνο από τις ΗΠΑ– και ο τρίτος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Πάντως οι ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα τον επίσημο απολογισμό.

Έφτασε στη Βραζιλία η ινδική παραλλαγή

Οι αρχές ανακοίνωσαν εξάλλου ότι επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα της επιλεγόμενης ινδικής παραλλαγής του SARS-CoV-2, σε έξι μέλη του πληρώματος φορτηγού πλοίου υπό σημαία Χονγκ Κονγκ, το οποίο ελλιμενίστηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας.

Δείτε επίσης:  4+1 ονειρικές παραλίες στην Ικαρία που πρέπει να κολυμπήσετε στα νερά τους…

Τεστ που διενεργήθηκαν «αποκάλυψαν την παρουσία του παραλλαγμένου στελέχους B.1.617.2 σε μέλη του πληρώματος του MV Shandong Da Zhi», που είχε αποπλεύσει «από τη Νότια Αφρική», διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η γραμματεία υγείας της πολιτείας Μαρανιάου.

«Σε αυτό το στάδιο δεν έχει εντοπιστεί καμία μετάδοση της ινδικής παραλλαγής στην κοινότητα», καθησύχασε πάντως η γραμματεία.

Όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήλθε σε επαφή με τα τρία μέλη του πληρώματος υποβάλλεται σε τεστ. «Θα κάνουμε ινχηλάτηση και τεστ όλων των επαφών, περίπου 100 ανθρώπων συνολικά», τόνισε ο γραμματέας υγείας της πολιτείας, ο Κάρλους Λούλα.

Δείτε επίσης:  Το ιδιαίτερο φαινόμενο στην Κρήτη που μπερδεύει τους ειδικούς

Η Βραζιλία, πιασμένη στην αρπάγη δεύτερου, φονικού κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού με τους νεκρούς να πλησιάζουν πια τους 450.000 μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο, φοβόταν την άφιξη της ινδικής παραλλαγής στην επικράτειά της, την ώρα που οι καμπύλες των θανάτων και των κρουσμάτων σταθεροποιούνται – αν και σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα – εδώ και λίγες εβδομάδες.

Η εκατόμβη των νεκρών εν μέρει αποδίδεται στο παραλλαγμένο στέλεχος P1 του SARS-CoV-2, το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στον βορρά, στη Μανάους (Αμαζονία), προτού εξαπλωθεί ταχύτατα στην υπόλοιπη επικράτεια της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, ιδίως προσβάλλοντας εκ νέου ανθρώπους που είχαν ήδη νοσήσει από τον COVID-19.

Το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020 έχει εξακριβωθεί πως εξαπλώθηκε ως εδώ σε τουλάχιστον 44 χώρες, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ σαρώνει την Ινδία, χώρα που θρηνεί πάνω από 287.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 25,8 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Δείτε επίσης:  Χωρίς φρένο ο κορονοϊός: 2.570 νέα κρούσματα και 51 θάνατοι – Στους 506 οι διασωληνωμένοι, πάνω από 500 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία

Η παραλλαγή χαρακτηρίστηκε αυτή την περασμένη εβδομάδα «ανησυχητική» σε διεθνή κλίμακα από τον ΠΟΥ, καθώς έχει μετατρέψει την Ινδία στη χειρότερη εστία της υγειονομικής κρίσης παγκοσμίως το τρέχον διάστημα.

Αυτές οι δύο παραλλαγές, η ινδική και η βραζιλιάνικη, θεωρούνται από επιστήμονες δυνητικά πιο επικίνδυνες από το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αεροπειρατεία στη Λευκορωσία: Προσγειώθηκε στο Βίλνιους το αεροπλάνο της Ryanair με 170 επιβάτες

Source

Μοιράσου το...