Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας – Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά

Μπορεί ο καιρός να μην μας κάνει τη χάρη και να μην είναι ανοιξιάτικος ακόμα, ωστόσο η ώρα θα αλλάξει κανονικά σε θερινή σε λίγες ημέρες έμειναν για να ρυθμίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, θα αλλάξουν την ώρα (μία ώρα μπροστά) την Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022, την τελευταία Κυριακή δηλαδή του Μάρτη, ημέρα κατά την οποία ξεκινά η θερινή ώρα. Όταν το ρολόι μας δείξει 03:00, τα ξημερώματα της Κυριακής θα πρέπει να το γυρίσουμε μία ώρα μπροστά ώστε να δείξει 04:00.

Η Γενική Γραμματεία Υποδομών αναφέρει:

«Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Δείτε επίσης:  Η Emirates διακρίθηκε για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες γαστρονομικές υπηρεσίες εν πτήσει στα 2022 APEX Regional Passenger Choice Awards
αλλαγή ώρας

Τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021. Ωστόσο, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Αυτό θα ίσχυε για όσες χώρες στην Ευρώπη επιθυμούν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για εκείνες που θέλουν να διατηρήσουν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γινόταν την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα παρθεί από κοινού με τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Τι εξυπηρετεί η αλλαγή της ώρας;

Η αλλαγή της ώρας έχει ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από την εξοικονόμηση ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα γυρνώντας τους δείκτες των ρολογιών, συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας γίνεται εξοικονόμηση 210 ωρών ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Δείτε επίσης:  Το υπέροχο χωριό του Παρνασσού που είναι «φωλιασμένο» στους πρόποδες του – Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες

Η ιστορία πίσω από αυτή την κίνηση έχει την αρχή της στη δεκαετία του ’70, όταν η πετρελαϊκή κρίση ήταν στο απώγειό της και είχε πλήξει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν το φως της μέρας.

Από το 1996 ισχύει μία πανευρωπαϊκή ρύθμιση για όλα τα κράτη κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της μέρας για 60 λεπτά παραπάνω), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Δείτε επίσης

Δείτε επίσης:  Ρωσία – Ουκρανία: Συμφωνία Πούτιν – Μακρόν για διπλωματική λύση στην κρίση

The post Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας – Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά appeared first on Travelstyle.

Source

Μοιράσου το...