Αλήθειες και μύθοι για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων: Μειωμένη αντίσταση στην λοίμωξη, αλλά υψηλή προστασία από σοβαρή νόσηση

Ισραήλ εμβόλια

Ισραήλ εμβόλια

Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια εξέλιξη της πανδημίας και δύο από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών στον κόσμο, το Ισραήλ και η Σινγκαπούρη, στέλνουν κακά και καλά νέα.

Τα άσχημα νέα είναι πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό,τι αφορά την λοίμωξη από κορονιό δείχνει να μειώνεται όσο περνά ο χρόνος, τόσο στο Ισραήλ και στην Σιγκαπούρη. Το θετικό όμως νέο, επίσης και από τις δύο χώρες, είναι πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παραμένει πολύ υψηλή – σχεδόν ολοκληρωτική – σε ό,τι αφορά την προστασία από σοβαρή νόσηση.

Iσραήλ: Στο 39% η αποτελεσματικότητα έναντι λοίμωξης – Στο 91% έναντι σοβαρής νόσησης

Στο Ισραήλ, όπως αναφέρει έκθεση της Capital Economics, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης κατά της μετάλλαξης Delta και ότι η αποτελεσματικότητά του εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Τα ίδια στοιχεία όμως δείχνουν πως το εμβόλιο παραμένει πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής ασθένειας.

Τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας για την εβδομάδα που έληξε στις 17 Ιουλίου δείχνουν ότι, από τα περιπου 5.000 νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν, πάνω από το 40% ήταν ηλικίας 19 ετών και κάτω.
Αυτό πιθανώς αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι το 64% των ατόμων ηλικίας κάτω των 20 ετών δεν έχουν ακόμη κάνει εμβόλιο.

Δείτε επίσης:  Ουκρανία: Η Γερμανία ενέκρινε την πώληση 100 νέων αυτοκινούμενων βαρέων πυροβόλων

Οι πιο ηλικιωμένοι, πάντως, εξακολουθούν να μολύνονται σε παρόμοια ποσοστά με τα προηγούμενα κύματα.
Για την ίδια εβδομάδα, το 15% των νέων περιπτώσεων ήταν μεταξύ αυτών ηλικίας άνω των 60 ετών και η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων αναφέρθηκε σε άτομα που είχαν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το 94% του πληθυσμού των 60+ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Από τα συνολικά επιδημιολογικά δεδομένα προκύπτει ότι στα μέσα Ιουλίου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer ως προς την αποτροπή της λοίμωξης από την μετάλλαξη Δέλτα είχε μειωθεί στο 39%. Όμως, στο ίδιο διάστημα προκύπτει πως το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των νοσηλείας (88%) και της σοβαρής νόσησης (91%).

Δείτε επίσης:  Roscosmos: Και η ρωσική διαστημική υπηρεσία θα συνάπτει όλες τις διεθνείς συμφωνίες της σε ρούβλια

Μείωση της αποτελεσματικότητας με την πάροδο του χρόνου

Ενδιαφέρον επίσης στοιχείο είναι πως η ίδια μελέτη που δημοσιεύουν οι Times of Israel διαπίστωσε ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως τον Ιανουάριο είχαν 4 έως 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από εκείνα που εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο.
Το 70% των ατόμων ηλικίας 60+ έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους πριν από έξι μήνες και πλέον (δηλαδή, πριν από τα τέλη Ιανουαρίου) και η κυβέρνηση εισήγαγε πρόσφατα μία τρίτη ενισχυτική δόση για τους πιο ευάλωτους στον πληθυσμό.

Σιγκαπούρη: Πλήρως εμβολιασμένο το 75% των νέων κρουσμάτων, χωρίς σοβαρά συμπτώματα

Την ίδια εικόνα επιβεβαιώνουν, σε γενικές γραμμές και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα από την Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, το 75% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 28 ημέρες στη Σιγκαπούρη αφορούσε εμβολιασμένους, πλήρως και μη, πολίτες.

Βάσει των στοιχείων, από τα 1.096 κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 28 ημέρες, τα 484 δηλαδή σχεδόν το 44% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, ενώ το 30% είχε κάνει την πρώτη δόση.
Το 25% δεν είχε εμβολιαστεί καθόλου.
Παράλληλα, αναφέρεται πως 7 πολίτες που νοσηλεύτηκαν, χρειάστηκαν οξυγόνο ενώ ένας ακόμα νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Από τους 8 αυτούς πολίτες όμως, κανείς δεν είχε εμβολιαστεί πλήρως.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το 88% των κρουσμάτων αφορούσε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους άνω των 61 ετών, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι πιο ηλικιωμένοι έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δείτε επίσης:  Ουκρανία: Ευχαριστίες Ζελένσκι στο Βερολίνο για το «πανίσχυρο πακέτο» αμυντικής βοήθειας

«Υπάρχουν συνεχή δεδομένα που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση όταν κάποιος μολύνεται» αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης, προσθέτοντας ότι όλοι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες που νόσησαν είχαν ελάχιστα ή πολύ ελαφριά συμπτώματα.

Η Σιγκαπούρη χορηγεί τα σκευάσματα των Pfizer και Moderna για να εμβολιάσει τους πολίτες της.

The post Αλήθειες και μύθοι για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων: Μειωμένη αντίσταση στην λοίμωξη, αλλά υψηλή προστασία από σοβαρή νόσηση appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...