Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στο Κίεβο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο. Η επίσκεψη δεν είχε προαναγγελθεί. Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.

Λίγο νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέα στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ύψους σχεδόν 2,7 δισ. δολαρίων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «ήθελε πολύ να κάνει αυτό το ταξίδι τώρα γιατί είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ουκρανία», δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ που συνοδεύει τον Μπλίνκεν. Η αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην αντεπίθεση της Ουκρανίας σχεδόν επτά μήνες μετά την εισβολή, και την ανακοίνωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι το Κίεβο έχει ανακαταλάβει αρκετές θέσεις στην περιοχή του Χαρκόβου.

Δείτε επίσης:  Ουκρανία: Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν στρατιωτικές κινήσεις των Ρώσων στα σύνορα με τη Λευκορωσία

«Όλη η βοήθεια στοχεύει στο να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα επιτύχει στην αντεπίθεση», δήλωσε. «Αν ναι, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει ο πόλεμος». 

Ο Μπλίνκεν ενέκρινε 2 δισ. δολάρια σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση, ένα πρόγραμμα στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν δάνεια ή επιχορηγήσεις σε άλλα έθνη για την αγορά όπλων παραγωγής των ΗΠΑ. Το μισό από το νέο πακέτο των 2 δισ. δολαρίων αφορά την Ουκρανία και το υπόλοιπο σε 18 άλλες χώρες που θεωρούνται ότι απειλούνται από τη Ρωσία, δήλωσε άλλος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ανάμεσα στους εγκεκριμένους αποδέκτες είναι η Μολδαβία και η Γεωργία, στο έδαφος των οποίων φιλοξενούν αποσχισθείσες περιοχές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, καθώς και τα κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) και τη Βοσνία, όπου οι εντάσεις έχουν αυξηθεί με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία Σερβοβόσνιους ηγέτες.

Δείτε επίσης:  ΠΟΥ: Άνοιξε ο δρόμος για την επανεκλογή του Γκεμπρεγέσους ως επικεφαλής

naftemporiki.gr

Πηγή

Μοιράσου το...