Έρευνα Newsbomb.gr και Prorata για την ευλογιά των πιθήκων: 7 στους 10 δεν ανησυχούν

Αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα από την έρευνα του Newsbomb.gr σε συνεργασία με την Prorata  για την ευλογιά των πιθήκων – 7 στους 10 δεν «ακουνε» για περιοριστικά μέτρα και 1 στους 3 θεωρεί ότι είναι βιολογικό όπλο

Δύο χρόνια μετά το γενικευμένο ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19, ένας άλλος ιός, η ευλογιά των πιθήκων (monkeypox), βρέθηκε στη δημοσιότητα, επενδυμένος με έννοιες όπως καραντίνα, πανδημία, επαναφορά υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ο συγκεκριμένος ιός αποτελεί μία μολυσματική ασθένεια με κοινά συμπτώματα με εκείνα τις ευλογιάς, με την ασθένεια να εντοπίζεται κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Αφρική και προσφάτως στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μετάδοσή του πραγματοποιείται είτε από επαφή με μολυσμένο ζώο (όπως σκίουροι, μαϊμούδες, αρουραίοι και άλλα τρωκτικά), είτε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κατόπιν όλων αυτών, η πρώτη αντίδραση των αρχών αφορά και μία περίοδο απομόνωσης των κρουσμάτων και των επαφών τους.

Τι πιστεύουν όμως οι αναγνώστες του Newsbomb.gr σχετικά με τον νέο ιό; Είναι διατεθειμένοι να επαναφέρουν στις ζωές τους περιορισμούς προκειμένου να προστατευθούν από τη συγκεκριμένη ασθένεια; Η νέα έρευνα της Prorata προσπαθεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.

Αναμφισβήτητα η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα φαίνεται να μην συμμερίζεται τους φόβους σχετικά με τον νέο ιό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου 7 στους 10 δήλωσαν πως δεν τους ανησυχεί ιδιαίτερα έως καθόλου η ευλογιά των πιθήκων.

Δείτε επίσης:  Κοροναϊός : 1.269 νέα κρούσματα και 36 θάνατοι. Στους 391 οι διασωληνωμένοι. Προβληματισμός από τη διαρκή αύξηση των διασωληνωμένων

Με βάση τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ερωτώμενων, οι γυναίκες φαίνεται πως ασπάζονται μία περισσότερο φοβική στάση σε σχέση με τους άντρες. Συγκεκριμένα, ενώ μεταξύ των ανδρών το ποσοστό όσων ανησυχούν για την ευλογιά των πιθήκων δεν ξεπερνάει το 21%, μεταξύ των γυναικών σχεδόν διπλασιάζεται, φθάνοντας το 39%.

Στο ερώτημα εάν θα ήταν σύμφωνοι οι ερωτώμενοι να επιβληθούν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη δημόσια ζωή εξαιτίας μίας ενδεχόμενης εξάπλωσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων οι απαντήσεις είναι αποκαλυπτικές! Η συντριπτική πλειονότητα, περίπου 7 στους 10, απαντάει αρνητικά στην επαναφορά περιορισμών για λόγους δημόσιας υγείας.

Και σε αυτό το ερώτημα ανιχνεύεται μία σημαντική διαφοροποίηση των απαντήσεων στη βάση του φύλου των ερωτώμενων. Πιο συγκεκριμένα, το 80% των ανδρών δηλώνει πως σίγουρα/μάλλον δεν θα ήταν σύμφωνο με την επιβολή περιορισμών, ποσοστό που περιορίζεται, ωστόσο, στο 63% μεταξύ των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Τέλος, η έρευνα εξέτασε τις απόψεις των αναγνωστών του Newsbomb.gr και ως προς την υπόθεση ότι ο νέος ιός, η ευλογιά των πιθήκων, ίσως να μην εμφανίστηκε τυχαία αλλά να αποτελεί ένα είδος βιολογικού όπλου. Και τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά. Το 37% θεωρεί πως είναι πολύ ή αρκετά πιθανό η ευλογιά των πιθήκων να μην εμφανίστηκε τυχαία, το 29% πως είναι ούτε πιθανό αλλά ούτε και απίθανο και το 32% πως είναι απίθανο ή όχι ιδιαίτερα πιθανό ο νέος ιός να αποτελεί ένα είδος βιολογικού όπλου. Ως εκ τούτου, καταγράφεται μια πλήρης άρνηση απέναντι σε μια ενδεχόμενη εμφάνιση ενός παρόμοιου με τον Covid-19 ιού, η οποία πιθανότατα συσχετίζεται εμμέσως με τον φόβο της επανάληψης των εικόνων αποκάλυψης που βίωσε η ανθρωπότητα μια προηγούμενη περίοδο.

Δείτε επίσης:  Euroleague: Η Ούνικς «πάτησε» την Εφές, φουλ για playoffs - Όλα τα highlights κι η βαθμολογία (vids)

Με βάση τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ερωτώμενων, φαίνεται πως την υπόθεση ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν εμφανίστηκε τυχαία και άρα αποτελεί ένα είδος βιολογικού όπλου, αποτελεί κοινή συνισταμένη ανάμεσα στη μεγάλη μερίδα των γυναικών (42%) και μεταξύ των ατόμων μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (43%).

Δεν είναι όμως μόνο το φύλο που διαφοροποιεί τις απαντήσεις ως προς την ευθυγράμμιση με την άποψη ότι ένας νέος ιός πιθανότατα θα ήταν βιολογικό όπλο και όχι προϊόν τυχαιότητας: Όσο πιο δεξιά αυτοτοποθετούνται οι συμμετέχοντες στο πολιτικό φάσμα τόσο πιο πιθανό είναι να θεωρούν ότι ένας τέτοιου τύπου ιός θα αποτελούσε βιολογικό όπλο. Και αντίστροφα, οι αυτοτοποθετούμενοι στα κεντροαριστερά και αριστερά του πολιτικού φάσματος μοιάζουν ελαφρώς πιο συγκρατημένοι ως προς την υιοθέτηση μη επιβεβαιωμένων θεωριών, όπως αυτή που διερευνάται στην παρούσα έρευνα.

Δείτε επίσης:  Κικίλιας: Η αντιμετώπιση της πανδημίας, μας καθιέρωσε ως ασφαλή τουριστικό προορισμό

Εν κατακλείδι, με βάση τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει το συμπέρασμα πως οι καθολικοί περιορισμοί του προηγούμενου διαστήματος έχουν ως συνέπεια την κόπωση της κοινωνίας. Οι ερωτώμενοι, λειτουργώντας ως μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας, φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν επιπλέον περιορισμούς, ακόμα και αν αυτοί αφορούν τη δημόσια υγεία. Η ιδιαίτερη τοποθέτηση των γυναικών, όπως καταγράφηκε στην έρευνα, και η φοβική τους στάση απέναντι στον ιό είναι αξιομνημόνευτη. Μία υπόθεση σχετικά με αυτή τη στάση, η οποία βασίζεται και στα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης του πανεπιστημίου της Pennsylvania, αφορά τον ισχυρισμό πως οι γυναίκες λόγω διαφόρων κοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων και πιέσεων παρουσιάζουν εντονότερο άγχος και φόβο κατά τη διάρκεια κρίσιμων κατά γενική ομολογία καταστάσεων.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Source

Μοιράσου το...